Szabadalmi blog

Je Suis Charlie mint védjegy?

2015. január 13. 17:12 - pintz

Még egy hét sem telt el a párizsi terrortámadások óta, máris megjelentek a tragédiából hasznot húzó nyerészkedők.

je_suis_charlie-vedjegy.jpg

Forrás: Handras.hu

Mint ismeretes ez a mondat fejezi ki a szolidaritást és az összetartást a Párizsban meggyilkolt szerkesztőkkel és családtagjaikkal. A terrortámadást a Charlie Hebdo elnevezésű szatirikus francia lap szerkesztősége ellen követték el szélsőséges iszlamisták 2015. január 7-én, mivel az újság korábban Mohamed prófétát karikírozó rajzokat közölt.

Miközben egész Európa a szerkesztőség tagjait gyászolja, és azon töpreng, hogyan tovább, addig a tragédiából hasznot húzni akarók sem tétlenkednek. Már egy nappal a megrázó események után, azaz január 8-án egy érkezett védjegybejelentés a „Je Suis Charlie” megjelölésre.

paris-march-009.jpg

Forrás: The Guardian

Nem az első alkalom

Hasonló  eset volt, amikor a Seyefull Investments a lezuhant maláj gépek számát, az MH17 és M370 megjelöléseket akarta lajstromoztatni a saját javára.

Amellett, hogy az ilyen cselekmények teljes joggal váltanak ki felháborodást, még jogellenesnek is minősülnek. A Védjegy Irányelv (mely az összes uniós tagállamban kötelező érvénnyel bír) kimondja, hogy nem ütközhet közerkölcsbe a megjelölés. Noha a közerkölcs ilyen formában kicsit moralizálónak hat, pontosan ilyen esetekre találták ki. Az illetékes védjegyhivatalok (Benelux, Francia Védjegyhivatal) minden bizonnyal elutasítják majd a bejelentéseket. Amíg Benelux államok esetében egyetlen, addig Franciaországban több mint 50 bejelentőről kaptunk hírt. A Benelux Védjegyhivatal járt el a Tomorrowland-ügyben is, melyről korábban itt írt a szabadalmi blog.

Noha a Je Suis Charlie ügyében nyilvánvaló volt a bejelentő szándéka és rosszhiszeműsége, ennél apróbb hibákkal is el tudjuk rontani a márkanév levédésének folyamatát. Ennek elkerülése érdekében még a szűkösebb forrásokkal rendelkező vállalkozásoknak, startupoknak is megtérülő befektetés szabadalmi ügyvivőhöz fordulni.

Hasonló érdekes történetek és életből vett példák olvashatók Pintz György védjegyekről szóló könyvében , mely olvasmányos formában ad könnyen megjegyezhető tippeket a versenyszférában dolgozó ügyvezetők, marketingesek, jogászok és egyáltalán minden érdeklődő számára.

 

Csirik Márton
Pintz és Társai,
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr117070589

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírva fogja véresre keresni magát kollégái halálán a Charlie Hebdo 2015.01.14. 15:52:20

Emelték a tétet: 1 milliót (update: 3 milliót) akarnak eladni az eddig 45 ezer példányban megjelent lapból. Hiába, business is business, ahogy azt a művelt francia mondja. Ha pár nap munkájával a 22-szeresére lehet növelni a heti bevétel összegét, amib...

Trackback: Öt kereszténygyalázó címlap a Charlie Hebdo-tól, amivel nem dicsekszik a média 2015.01.14. 15:51:01

Mielőtt elkezdenénk összekeverni a szólás szabadságát a nettó, alpári, öncélú mocskolódással, érdemes megnézni a lentebbi gúnyrajzokat. Csak hogy értse az ember, mi bajuk a radikális iszlamistáknak a prófétájukon gúnyolódó firkászokkal. (Szenthároms...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása