Szabadalmi blog

Fröccs a Szabadalmi Hivatalban

2015. február 25. 14:24 - B.Mat.

 

Fröccs munkaidőben? Pánikban a borászok? Mi jön itt még?

50 éves mélypontra zuhant a magyar szabadalmi bejelentések száma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. A szabadalmi elbírálóknak emellett igencsak jutna ideje egy kis fröccsre, de csak az elnöki válságstáb dugta össze a fejét, hogyan adják el a kudarcot. A tavalyi mélypontot még megpróbálták sikerként beállítani a "Megduplázódott a szabadalmak száma" slágerrel. A magyarhoz hozzácsapták a fejlesztőket korlátozó európai szabadalmakat, ezt kommunikálták. Volt, aki bevette. Nos, mivel az európai korlátozó jogok száma egyre növekszik, a magyar pedig csökken, már csak kicsit kell várni a MEGHÁROMSZOROZÓDÁSHOZ.

froccs.jpg

Forrás: Csaladilap.hu

Bendzsel Miklós SZTNH elnök vezetése alatt az alábbiak szerint alakult a magyar szabadalmi bejelentések száma:

diagram_1.PNG

A borvédelemmel is foglalkozó Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft-ben dolgozó korábbi elnök, Szarka Ernő vezetése alatt a szabadalmi bejelentések száma növekedett. Sőt, jelenleg a világban is növekszik a szabadalmi bejelentések száma, az alábbiak szerint:

diagram_2.PNG

A világ persze nem iszik fröccsöt, ez amolyan magyar hungarikum. Ezért is kelt aggodalmat a magyar borászok körében, ha valaki le akarja védeni a palackozott fröccsöt. Ettől mindenki pánikba esik, pláne, ha megtudja, hogy versenytársát nem csak fröccsel, hanem adókedvezménnyel is megkínálják. Tetszett volna előbb palackos fröccsöt gyártani! - replikázik jogosan a gyártó. Hát akkor hol az igazság?

A borban! Jó hírünk van a szabadalom miatt aggódó borászok számára: Borban az igazság, borban a vigasz! Ha valaki jó bort csinál, az fröccsként is jó lesz. Arra ne várjunk, hogy a szabadalmi hivatal tegyen igazságot, mert előfordult már, hogy 20 évig tartott egy oltalom vizsgálata a következmények nélküli hivatalban. Addig blogunk nyújt vigaszt. A teendőkhöz elég elolvasni a Találd fel magad! c. könyvet. Ebből megtudhatjuk, hogyan kerüljük meg más szabadalmát.

A palackozott fröccsről szóló Origo-cikk több védelmet "igazoló" dokumentumot mutatott be. Egy szakember ezen inkább mosolyog, mint hasra esik.

Az egyik oltalmat "igazoló" dokumentum egy műnyilvántartásba vétel az Artisjusnál. Nos, itt bárki akár az önéletrajzát is nyilvántartásba vétetheti. E nyilvántartásba vétel szerzői jogi pereknél hasznos lehet, jelen esetben azonban ez semmit sem véd a fröccs tekintetében. A másik oltalmat igazoló dokumentum egy védjegyokirat. Utánajártunk, ez az alábbi képet védi:

kep.PNG

Ez valóban egy megadott ábrás védjegy. Az első palackozott fröccs gyártója jogosan igényelheti, hogy e kép alatt más ne forgalmazzon fröccsöt. Ez a piaci elsőségét erősíti, és ha jól csinálja, akkor ez a csúcsra röpítheti, ahogy erre a Védjeggyel a csúcsra könyv is tanácsot ad. A védjegyekről bőségesen olvashat a legnagyobb védjegyportálon, de jogi segítséget is talál a neten.

A harmadik oltalom a szabadalmi oltalom, amelyet a feltaláló 2013. 04. 30-án nyújtott be a hivatalba "Eljárás palackozott italkeverék előállítására" címmel. Blogunk szakértői szerint kicsi az esély, hogy valaha is szabadalmat kap a bejelentés. Mivel jelenleg csak bejelentésről van szó, nem beszélhetünk még végleges oltalomról. Egy szabadalom oltalmi körét az igénypont határozza meg, nem a feltaláló kívánsága. Normális esetben tehát nem valószínű a majdani oltalom, azonban nem biztos, hogy minden hivatal normálisan működik. A szabadalmi oltalom - ha megadják - visszamenőleges hatályú. A piac meg egyre bővül, hiszen ahol adókedvezmény van, ott piac is van. Meg persze legyen piaci verseny is, ezt kívánja a fröccsöt szeretők tábora!

A vigasz tehát a borban van, ezt kell úgy palackozni, hogy ne ütközzön a potenciális szabadalomba. A szabadalmi könyvből kiolvashatók a teendők, de itt nem babra, hanem borra megy a játék. És jövedéki adómentességre. Ezért azt javasoljuk, hogy forduljon szabadalmi ügyvivőhöz a találmány megkerülése érdekében. Amíg Szőke kapitány videója szerint egy biciklit nem szabad ellopni, akkor se, ha nincs lelakatolva, egy találmány szabadon felhasználható, megkerülhető, ha nincs vagy nincs jól levédve. A fröccs esetében is erről van szó. Egészségére!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr167210941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása