Szabadalmi blog

A REAL MADRID gólt lőtt a bíróságon

2014. november 09. 10:42 - pintz

Domain troll hívta ki a Real Madridot, öngólt lőtt.

Juan Antonio Maldonado nagyon ravasznak hitte magát a szellemi tulajdonvédelem területén, amikor a realmadrid.tienda domaint bejegyeztette. A "mal" rosszat jelent, lásd bonus/malus a biztosításban, a "donando" meg az adni, amit pl. a donor szóban használunk.

Real-Madridmerchand.jpg

A tienda webshop jelentésű, Maldonandónk szerint ezért nem állhat fent az összetéveszthetőség az olyan realmadridos oldalakkal, amelyek a világszerte elterjedt felső szintű domainekben szerepelnek, mint pl. a <.com>  vagy a  <.club>. A Real Madrid mégis úgy gondolta, hogy az ő nevével akar vevőket csalogatni boltjába, és eljárást indított Maldonando ellen a Szellemi Tulajdon Világszervezete kebelén belül működő Választottbírósági és Egyeztető Központnál.

A Központ rosszhiszeműnek nyilvánította a domainregisztrációt, mert bárki azt hiheti, hogy valami köze van a Királyi Csapathoz. Az is elhangzott az eljárásban, hogy Maldonando tisztában kellett hogy legyen a Real Madrid márka értékével, különös tekintettel arra a tényre, hogy Spanyolországban él.

Hazánkban a Legfelsőbb Bíróság gyakorlata szerint a domain használata névhasználatnak is minősül. Ha a domain más személy nevéhez hasonló és megtévesztésre alkalmas, jogellenes lehet, és sértheti a névviseléshez fűződő személyiségi jogokat. Más kereskedelmi nevéhez hasonló domain regisztráltatása és használata sértheti a személyiségi jogokat, ill. a védjegy- és a versenyjogi rendelkezéseket – olvashatjuk a „Védjeggyel a csúcsra!” c. könyvben.

A Központ döntése a Real Madrid teljes győzelmét hozta. Miután a Real jelentős termékforgalmat is bonyolít levédett márkaneve alatt, a domainnév is őt illeti.

Ez az ügy is rávilágít az új gTLD-k fontosságára. Az Internet összehangolt működéséhez az IP-címeken kívül a domainneveket is nemzetközileg szabályozott formában adják. A Domain Name System, azaz DNS gyökérzónájában találjuk a gTLD-ket pl. eddig a legismertebbek a .com vagy a .net. Az ICANN amerikai nonprofit szervezet felügyeli a szabályozást, 2012-ben kezdődött az igények befogadása, és egy év alatt kb. 2000 –et fogadtak be. Több mint 250 pedig már üzemel (marketing, email, gratis, cool stb.) Az ICANN szerint lendületet adhat a piaci versenynek, elősegíti az innovációt, megmozgatja a kreativitást, és új lehetőséget biztosít az üzleti világnak.

Az utóbbi időben ez már a második domain név vita, aminek egyik szereplője egy spanyol focicsapat. Nemrég az FC Barcelona elvesztette pörét egy Bayern München rajongóval szemben egy <.email> domaint illetően.

Másoknak persze sikeres a Maldonando név, mint pl. az ismert F1-es pilótának, Pastor Maldonadonak, de gyakori ez a név a dél-amerikai fociban is.

 

Viola Zoltán

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr366870455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Péter 2014.11.10. 08:47:30

Maldonado lesz az, nem Maldonando, a F1-es autóversenyző garantáltan Pastor Maldonando.
süti beállítások módosítása