Szabadalmi blog

Elnézést Bendzsel elvtárs, ez az ítélet!

2015. május 29. 17:17 - tobias_wutzli

Orbitális hibák és dilettantizmus a szabadalmi kormányhivatalnál, napvilágra került fejlesztési titkok, és mindennek megkoronázásaként egy koncepciós per a problémát észlelő bejelentők ellen. Milyen kutyakomédiát tartogatott még Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke?

a_tanu_bicskey_karoly_kallai_ferenc.JPG

A FIFA vezetők már "jó úton" vannak, a szabadalmak gyevi bírója viszont még fegyelmit sem kapott. Valakinek nagy szüksége lehet rá, hiszen ténykedése alatt 50 éves mélypontra zuhant a magyar szabadalmi bejelentések száma. Most talán a cél a 100... 

Hivatalos civil közlemény: Koncepciós pert akart a Bendzsel által egyszemélyben felügyelt szabadalmi kamara egy, a fejlesztők érdekét védő szabadalmi ügyvivő ellen - a pert jogerősen elbukták. De miért hurcolnának meg egy közérdekű bejelentőt?

Úgy tűnik, fontosabb volt számukra a látszat fenntartása, mint a magyar szabadalmak védelme. Előzőleg ugyanis Magyarország szabadalmi titkai több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján – ráadásul a külföldieknek még tolmácsra sem volt szükségük, hiszen a hiba az angol nyelvű oldal esetén is jelentkezett. A hiba nem csak ez volt, bár egy 95 millió Ft-ból készített biztonsági rendszertől ennél több várható el. Hiba, hogy csak egyetlen adatbázisa van a hivatalnak, ebbe pakoltak bele mindent. Hiba, hogy nem ellenőrizték több mint egy évig a hozzáférhetőséget, és valós idejű riportot sem rendeltek a hozzáférésekről. Az Index a világ leggagyibb hibájának nevezte a botrányt.

Az ügy hátterében feltételezhetően súlyos vezetői mulasztások álltak. A magyar innovációt sújtó példátlan hibát a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) jelezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, konkrétan Répássy Róbertnek, aki felügyelte az SZTNH-t. Ő viszont kit bízott meg vizsgálattal?

Bendzsel Miklóst, a vétkes SZTNH elnökét.

bendzsel-miklos.jpgBendzselnek jeleznie kellett volna összeférhetetlenségét, mert a hivatal szabályzata szerint ő az információbiztonság felelőse is. Így a felügyelő minisztérium jóvoltából Bendzsel elnök vizsgálta Bendzsel információbiztonsági felelőst.

És hogyan kezdte „alapos” vizsgálatát Bendzsel Miklós? Hackertámadást kiáltott, majd amikor ezzel nevetségessé vált, a vizsgálatot középen kezdve, a bizonyítási eljárást kívánta hackertámadásként beállítani, majd az általa felügyelt Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara Török Ferenc kamarai elnök aktív közreműködésével fegyelmi eljárást indított a közérdekű bejelentők elnöke ellen, és megfosztotta őt kamarai tagságától. A kizárás egyúttal egzisztenciavesztést is jelent egy négygyermekes családapa számára.

A koncepciós per persze már kilométerekről bűzlött: a versenytársakból összeállított fegyelmi tanács ugyanis nyolc darab kiemelten súlyos eljárásjogi szabálysértést követett el a bíróság szerint. Nem tisztázták például a megtörtént eseményeket, illetve egyszerűen nem biztosították a védekezéshez való jogot sem.

Ezek után talán nem meglepő (vagy ha igen, az meglehetősen szomorú), hogy

az illetékes bíróság igazságot szolgáltatott, és visszaállította a bejelentő kamarai tagságát.

Hazug embert hamarabb utolérik..., bár itt Magyarországon sokan még meglehetősen gyorsan tudnak futni.

Az Alapvető Jogok Biztosának jelentése szerint az SZTNH részéről Bendzsel Miklós, a Kamara részéről Török Ferenc is érintett az ügyben. A jelentés szerint a Kamara tevékenysége (ti. megtorló intézkedések alkalmazása a közérdekű bejelentő ellen) „alkalmas a közigazgatásba és ezen keresztül az államba vetett bizalom megingatására”.

Pedig az már így is meglehetősen ingatag lábakon áll. A napokban újabb botrány van kibontakozóban a szabadalmi hivatal háza táján. Egy parlamenti képviselő feszegeti a hivatali korrupciót. Répássy válaszolt, találja ki mit! A helyes kommentelők különböző fegyelmik közül választhatnak a Szabadalmi kamara kínálatában. -  Először a FIFA vezetőktől is csak kérdeztek....

Wutzli Tóbiás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr547503058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hankari Bözsi 2015.06.02. 16:14:06

elég szomorú hogy ilyesmi manapság még megeshet
azt hittem az 50es éveket már hátrahagytuk de úgy látszik tér vissza az a kor

azért jó hogy van olyan bíró aki észnél van

joco74 2015.06.02. 16:36:43

fiukkal helyre kene rakni mar ezt a bendzselt

Reith János 2015.06.08. 07:52:28

Ami a koncepciós eljárást illeti, az már csak a jéghegy csúcsa. A Hivatal kutatás-fejlesztés minősítése területén végzett tevékenysége hasonló szakmai színvonalat mutat. A közérdekű bejelentések ott szintén nem vezettek semmiféle eredményre. A K+F minősítése kérdéskör összetettsége, közérdeklődésre kevésbé számot tartó természete miatt az ott tapasztalható anomáliák eddig nem érték el sem a politika, sem a sajtó ingerküszöbét.
süti beállítások módosítása