Szabadalmi blog

Szabadalmi oltalom világszinten – nemzetközi szabadalom

2010. december 13. 12:13 - pintz

Akik új megoldásokat, találmányokat akarnak levédeni, igyekeznek a lehető legnagyobb terjedelmű oltalmat megszerezni. Az oltalom terjedelme egyrészt a bejelentés tartalma segítségével növelhető: a szakszerű szabadalmi bejelentés az igénypontok megfogalmazásával a lehető legnagyobb terjedelemben biztosít oltalmat, hogy nehéz legyen a szabadalmat megkerülni.
 
Az oltalom hatókörének másik paramétere a földrajzi terjedelem. A találmány levédése mindig kizárólag adott országokban lehetséges, nincs tehát ún. „világszabadalom”. Meg kell tehát határozni, hogy a találmány levédetése mely országokban szükséges, és ott külön le kell folytatni az ezzel kapcsolatos eljárást a nemzeti hivatal előtt. Ennek természetesen külön költségvonzata van minden országban, úgyhogy az első két tisztázandó kérdés a feltaláló számára mindig a következő:
- milyen országokban szükséges a találmányt levédeni, hol van értelme
- milyen költségkeret áll rendelkezésre, és ennek alapján mely országokban tudjuk ténylegesen finanszírozni az oltalmat.
 
Az alábbiakban a nemzetközi szabadalmaztatás stratégiai kérdéseit vizsgáljuk meg alaposabban. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a külföldi levédetés során?

 
A leggyakoribb külföldi bejelentési forma a PCT (Patent Cooperation Treaty) szabadalmi bejelentés. Az eljárás egyrészt egy nemzetközi szakaszból áll, illetve az ezt követő országonkénti, nemzeti fázisból, melyet a bejelentő az egyes országok tekintetében fakultatív módon kezdeményezhet. A nemzetközi szakasz önmagában nem biztosít oltalmat, viszont lehetővé teszi, hogy több mint 120 országban megszerezzük a szabadalmi védettséget, és biztosítja az elsőbbségi dátumot, ami igen fontos a szabadalom újdonsága szempontjából.
 
A PCT legnagyobb előnye, hogy a drága nemzeti szakaszokat csak jóval később kell megkezdeni (a tényleges országokat csak 2,5 év múlva kell kiválasztani, EU országokat még később), a bejelentési nap ugyanakkor biztosítja a korábbi elsőbbséget, így elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a piaci visszajelzések alapján válasszuk ki a megfelelő országok listáját, továbbá a PCT eljárás költségeit nem a fejlesztési szakaszban kell megelőlegezzük, hanem addigra maga a találmány is kitermelheti. A két és fél év alatt eldönthető, hogy piaci szempontból melyik országokban legyen tényleges bejelentés, az eljárás elején elvégzett nemzetközi kutatási jelentés pedig viszonylag gyorsan megérkezik, és segít a találmány értékesítésében; eligazít, hogy jók-e a szabadalom megadásának esélyei.
 
A nemzeti szakaszok hasonlóan zajlanak egy új bejelentéshez. Külföldi ügyvivő bevonása szükséges, és az adott ország nyelvén kell a bejelentést kérni. Kérelmezni kell a magyar elsőbbség elfogadását is. A bejelentési napunk azonban fix, és azonos a PCT bejelentés napjával.
  
A törvény a szabadalmazhatóság feltételeit a következőképpen határozza meg:
- legyen új,
- legyen feltalálói tevékenységen alapuló,
- legyen iparilag alkalmazható (reprodukálható).
  
Új a találmány, ha nem tartozik a technika állásához. A technika állásához tartozik mindaz, ami az elsőbbség időpontja előtt akárhol a világon, bármilyen módon, bárki számára hozzáférhetővé vált, ez tehát kizárja az újdonságot, a találmány kizárt az oltalomból.
 
Ha Ön feltaláló, akkor javasoljuk, hogy a PCT oltalom megszerzéséhez keressen szponzort, aki támogatja Önt és a PCT szabadalmi bejelentés elindítását. Ennek során fontos, hogy a találmány ne kerüljön nyilvánosságra, maradjon titokban, és amennyiben megosztja egy potenciális szponzorral, akkor azzal kössön titoktartási megállapodást, melyben megfelelő garanciák vannak arra, hogy nem hozza nyilvánosságra a találmányt, illetve felhasználni is csak az Ön hozzájárulásával fogja. Ha ezt elmulasztja, a találmány hatékony levédetése meghiúsulhat.
  
Ha a bejelentő a PCT bejelentést a magyar bejelentéstől számított 1 éven belül meg tudja majd tenni, akkor akár nyilvánosságra is hozhatja a találmányát, mivel tizenkét hónapig a magyar bejelentés elsőbbségi időpontja igényelhető a PCT bejelentésnél.
 
Ha kifut az 1 év időtartamú elsőbbségi időszakból, és az elsőbbségi időszak végéig nem tudja megtenni a PCT bejelentést, akkor még mindig van 6 hónapja, hogy PCT bejelentést tegyen úgy, hogy nem igényli a magyar szabadalom elsőbbségi időpontját. Ebben már van némi kockázat, mivel a későbbi dátumra eső elsőbbségi nap mindig kockázatot jelent.
 
A bejelentéstől számított 18 hónap elteltével a magyar bejelentést mindenképpen közzéteszi a magyar hivatal (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábbi nevein Magyar Szabadalmi Hivatal, ill. Országos Találmányi Hivatal). Ha ez alatt a másfél év alatt sem sikerül a PCT bejelentést megtenni, akkor úgy lehet még a találmányt megmenteni a közkincsé kerüléstől, hogy a közzététel előtt közvetlenül a bejelentő visszavonja a szabadalmi bejelentést. Ezzel megszűnik az eljárás, viszont nem kerül nyilvánosságra a találmány. Hogy ez miért jó? Mert újraindíthatóvá válik az eljárás, tehát egy későbbi elsőbbségi időponttal újból bejelenthető a szabadalom. Ha az eltelt idő alatt sem a bejelentő cselekményei által, sem más módon nem került nyilvánosságra a találmány, akkor új bejelentést indítható. Ennek a megoldásnak az a kockázata, hogy előfordulhat: időközben a találmánya már esetleg nem lesz új, pl. nyilvánosságra kerül vagy más feltalálja.
 
Ha viszont a fentiek szerint a magyar bejelentéstől számított 1 éven belül nyilvánosságra kerül a találmány (bárki által hozzáférhetővé válik), akkor a feltaláló nem élhet a korábban felvázolt lehetőséggel, vagyis nem tehet már úgy PCT bejelentést, hogy nem igényli a magyar elsőbbséget, és a magyar bejelentés visszavonásával sem tudja az időt húzni. Vagyis a nyilvánosságra kerülés lerövidíti a bejelentő számára rendelkezésre álló időt, a határidő végén meg kell tennie a PCT bejelentést.
 
Ha a magyar szabadalommal védett megoldás a PCT bejelentés előtt nyilvánosságra került, és nem igényelhető a magyar szabadalom elsőbbsége (mert letelt az 1 év türelmi idő), akkor a megoldás újdonsága elveszett, így a külföldi országok tekintetében közkinccsé vált. Ez azt jelenti, hogy elméletileg elindítható a nemzetközi bejelentés, de a szabadalom igen könnyen támadható és megsemmisíthető azok számára, akik bizonyítani tudják a nyilvánosságra kerülést. Az esetleges PCT bejelentés az adott találmány kapcsán igen kockázatos.
 
Ha a szabadalmi bejelentés tárgyát képező megoldás még nem került nyilvánosságra, akkor nincs akadálya annak, hogy PCT bejelentés útján elindítsa a külföldi oltalmak megszerzését. E körben azonban figyelembe kell venni, hogy a magyar hivatal a bejelentéstől számított 18 hónap elteltével a magyar bejelentést mindenképpen közzéteszi.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy egy PCT bejelentés előkészítése általában legalább két hónap, így ezt időben kell kezdeményezni.
  
A nemzetközi oltalom megszerzésének elindítása nagyságrendileg kb. 1 millió Forint költséggel jár, ezt a költséget kell az eljárás elején belefektetni a szabadalomba.
 
Megfelelő bejelentési stratégiával a szabadalommal kapcsolatos további díjfizetési terhek időben kitolhatók akkorra, amikor a találmány már kitermeli a saját költségeit.
  
További információk:

 

Kapu felújítás: kapu.farestaurator.hu

Farestaurálás: farestaurator.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr822512796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mat_b 2011.02.10. 00:00:15

Európában hamarosan talán könnyebb lesz több országra kiterjedő oltalmat szerezni:
www.onlineszabadalom.hu/eu_szabadalmi_bejelentes
süti beállítások módosítása