Szabadalmi blog

Arcon csapták a Szabadalmi Trollt

2012. március 02. 15:09 - vviv

Íme egy jó példa az amerikai szabadalmi rendszer hiányosságaira.

Nemrégiben egy kelet-texasi bíróság ítéletet hozott az Eolas Technologies nevű cég ellen, érvénytelen1_4.jpgítve annak két bejegyzett szabadalmát.

A legtöbb ember sosem hallott még az Eolastól, de az iparban  ez egy igen ismerősen csengő és kevéssé kedvelt név. Az Eolas ugyanis nem egy a gyakorlatban is működő és termelő vállalat. Üzleti modelljét tekintve fő célja az, hogy megszerezzen bizonyos szabadalmakat és rávegye a többi, gyártással is foglalkozó céget arra, hogy fizessenek értük. Ha ezt visszautasítják, a következő állomás a bíróság. Az ilyen és ehhez hasonló cégeket a szakma „szabadalmi trollnak” nevezi.

Az Eolast Michael Doyle alapította. Ő az 1990-es években kutatott a Califoniai Egyetemnek, többek között olyan technológiákról, melyeket később az internetes böngészőknél kezdtek el használni. 1998-ban szabadalmaztatott is egy eljárást (#5838906), amire munkája kapcsán figyelt fel, s melyet így cége, az Eolas szerzett meg anélkül, hogy annak kifejlesztéséhez bármi köze lett volna. 1999-ben pedig beperelte a Microsoft-ot szabadalombitorlásért az Internet Explorer miatt.

A Microsoft szakértőket is felsorakoztatott, hogy bizonyítsák igazát, köztük Pei-Yuan Lee-t, aki egy korai böngésző, a Viola készítője; illetve Tim Berbers-Lee-t, az Internet egyik megalkotóját. 2003-ban mégis az Eolas nyert. A Microsoftnak változtatásokat kellett eszközölnie az Internet Exploreren és 500 millió dolláros bírságot fizetnie.

Ez a hatalmas bírságot azonban végül a fellebbezés után nem kellett megfizetni, de a Microsoft kénytelen volt 2007-ben egy ismeretlen összeggel – talán több 10 millió dollárral – de kárpótolni az Eolast, hogy az cserébe ejtse az ügyet.

Aztán az Eolas megint megszerzett egy szabadalmat 2009-ben (#7599985), ez azonban nem egy új találmányé volt – Doyle még ezzel is a 90-es években végzett kutatásai során ismerkedett meg.

Ezen két szabadalomra hivatkozva ezután az Eolas az számos nagy IT óriást beperelt, köztük az Apple-t, az Amazon-t, a Google-t, a Yahoo-t, és olyan nem IT illetőségű cégeket is, mint a Citigroup. Néhányan, mint a JP, a Morgan Stanley, az Oracle és a Texas Instruments fizettek a szabadalmakért, míg a többiek felvették a harcot.  

De ennek mára vége. A bíróság úgy határozott, hogy érvényteleníti a fent említett szabadalmakat, valamint ezen felül három közeljövőben tárgyalandó Eolas tárgyalást is levettek a műsorról – szóval az cég újra a nulláról kezdhet, ha folytatni akarja eddigi „munkáját”.

Tim O'Reilly, aki 1992 és 1993 között Pei-Yuan Lee-vel dolgozott, ünnepelte az ítéletet majd hozzátette:

A jelenlegi szabadalmi rendszer egy szörnyű adó a találmányokon, mivel előírja a feltalálónak, hogy hosszú időt a bíróságon töltsön ahelyett, hogy a valódi feladataival foglalkozna. Emlékeznünk kell, hogy a szabadalmi rendszer elsődleges célja az volt, hogy "elősegítse a haladást a tudomány és a hasznos művészetek számára", nem pedig az, hogy azokat az embereket gazdagítsa, akik tudják hogyan működi a jogrendszer.  

Ámen.

Forrás: www.businessinsider.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr724284615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása