Szabadalmi blog

5 sporteszköz, amit bátran lenyúlhatsz

2016. szeptember 13. 18:30 - pintz

Mármint iparjogvédelmi tekintetben. Ugyanis ezek olyan régiek, hogy a rájuk adott szabadalom már réges-régen letelt.

Klasszikus sporteszközök szabadalmi bejelentéseit kerestük meg. Zseniálisak a szabadalmi rajzok, mi imádtuk ezeket nézegetni. Közben azon gondolkozik az ember, hogy ki találhatta ki ezeket? Egy extrém sportoló? Vállalkozó kedvű nyugdíjas? Akárhogy is, jól tették, hogy nevüket adták találmányukhoz, és így nemcsak a kizárólagos jogot nyerhették el, hanem a dicsőséget is.

baseball-labda.jpeg

1.) Síléc

silec-szabadalom-pintz.png

A talált iratban a cipő síléchez való rögzítését elemzik, ezt védették le 1905-ben. Ilyen típusú sílécet teljesen nyugodtan legyárthatsz otthon, nem követsz el szabadalombitorlást. Csak legyen, aki megveszi, és be mer vállalni egy csúszást ilyen lécen!

2.) Baseball ütő

baseball-uto-szabadalom-pintz.png

1902-ben került az Amerikai Szabadalmi Hivatalba a baseball ütő egyik kezdeti megoldása, bár kérdés, hogy azóta változott-e érdemben. Ha nem, akkor bárki teljesen nyugodtan gyártsa, csak hamis logót ne tegyetek rá!

Lennének Neked is ötleteid, de nem tudod hogyan tovább? Elindult egy előadássorozat, ahol szakértő mondja el, hogy mit, hol és hogyan érdemes levédeni. Megtudhatod, milyen költségek merülhetnek fel, és azt is, hogy mik a hátrányai egy-egy eljárásnak. Ezt bátran hirdetjük mi is a szabadalmi blogunkon, mert az előadáson hiteles előadók naprakész, szakmai információkat hirdetnek. 

3.) Tollaslabda

tollaslabda-szabadalom-pintz.png

Ugyancsak az 1900-as évek elejéről származik az angolul „birdie” néven is hívott tollaslabda, a rajzon a keresztmetszetet is megfigyelhetjük. Mondanunk sem kell, hogy a szabadalom a valódi tollból készült tollaslabdákat védte.

4.) Teniszháló

teniszhalo-szabadalom-pintz.png

1887-es kanadai, kézzel írt bejelentést találtunk, ami a teniszháló egyfajta kifeszítésére nyújt megoldást.

5.) Boxkesztyű

boxkesztyu-szabadalom-pintz.png

Nagy örömmel fedeztük fel a több mint 100 éves amerikai boxkesztyű szabadalmi dokumentumot is az adatbázisban. Persze azóta ezek a sporteszközök is jelentősen megváltoztak, de akkor is jó tudni, hogy a klasszikusokat nem védi már oltalom. A retró, vintage termékekre pedig mindig van kereslet!

A maximális 20 év, amíg fenntartható a kizárólagos oltalom, már mindegyik találmány esetén letelt, így a fenti eszközöket már bátran gyárthatod, árulhatod, hasznosíthatod. Persze csak az ilyen egyszerű példányokat, mert könnyen elképzelhető, hogy a tökéletesített eszközöket még szabadalom védi. Ennek kiderítéséhez már specifikusabb szabadalomkutatásra lenne szükség.

Tájékoztató előadás mindenkinek, akinek van egy ötlete, de nem tudja, hogyan tovább: www.innovaciovedelem.hu

További érdekességek a szellemi tulajdonvédelem világából:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8011700023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása