Szabadalmi blog

Úthengerrel herélte ki az Apple Steve Jobs egerét: Szuperlapos touchpad szabadalommal debütál júniusban az új MacBook Air

2014. május 08. 15:29 - tobias_wutzli

Szuperlapos touchpad szabadalommal debütál júniusban az új MacBook Air

 

macbook_air.jpgA napokban ráncfelvarráson eset át a MacBook Air, de ez ne tévesszen meg senkit, ez még a régi gép. Készül viszont már az új is, sőt feltehetőleg még az idén debütál. Az új MacBook Air 12"-os lesz, és az eddigieknél is laposabb. A vékonyítást egy új szabadalom is segíti.


Steve Jobs jól tudta, hogy mindent le kell védeni, ami meg nincs jól védve, azt le kell nyúlni. Amikor Jobs magáévá tette a Xerox egerét, nem gondolta volna, hogy követői eltávolítják annak  golyóit, és szétlapítva tolják át a Szabadalmi Hivatal küszöbén. No, nem az információbiztonságáról elhíresült, következmények nélküli magyar szabadalmi hivatalon, hanem az USPTO-n, amelynek annyira megtetszett a gombmentes, helytakarékos touchpad, hogy szabadalmat is adott rá.


apple_macintosh_plus_mouse-e1305640400153.jpg"Az egeret 1968-ban találta fel az amerikai Engelbart, a Xerox tökéletesítette, majd az Apple fejlesztette tovább" - írja Pintz György Találd fel magad, avagy a siker szabadalma c. új könyve. Jobs mindent megérzett. Tudta, mikor van ideje a szabadalmaztatásnak, mikor a lenyúlásnak, mikor kell vetni, mikor aratni. Mindenesetre ő, illetve az Apple az, amelyik a legtöbbet tett az egér szaporodásáért. A génkezelt új egér már annyira nem hasonlít őséhez, hogy nevét is „tácspedre” cserélte. Legújabb változata pedig már gombot sem tartalmaz. Se alul, se fölül. Ezért is ideális a légies MacBook Air következő szériájába.

 

Apple-tocuhpad-metszet.jpg

 

 Ha a metszeti rajz alapján elképzeljük a MacBook Air eddigieknél is laposabb orrát, amelynek vastagsága a 12B távolság, akkor már nem vagyunk messze attól, hogy "kétdimenziós" kiterjedésűnek nevezzük az új találmányt. A touchpad gomb helyett erőszenzorokat tartalmaz, a szerkezet a felhasználó ujjnyomás erősségéhez igazítja a gombfunkciót. Hogy a felhasználók mennyire fogják megszeretni, azt csak Steve Jobs tudta volna megjósolni. Utódainak marad a próba-szerencse.

 

Szabad Álom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr566135706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása