Szabadalmi blog

Az európaiak is elégedetlenek a szabadalmi hivatal vezetőjével

2014. június 13. 14:14 - tobias_wutzli

 

20131017_105242.jpgAz Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) elnöke tovább borzolta dolgozóinak idegeit, amikor betiltotta tervezett sztrájkjukat. A müncheni székhelyű hivatal munkatársai nagyon elégedetlenek: csak idén már a harmadik demonstrációt tervezték. Emellett tűntetnek is. A mellékelt képen a szabadalmi elbírálók egyik tüntetése látható.



blog_president11.jpgSokak szerint a sztrájk betiltásának egyértelmű célja, hogy az Igazgatótanácsban Battistelli azt a látszatot keltse, hogy minden a legnagyobb rendben, s így biztosítsa helyét a további évekre. Az Igazgatótanács, mely a tagállamok képviselőiből áll, ellenőrzi magát az EPO-t. Az EPO kezeli az európai szabadalmi bejelentéseket, illetve a nemzetközi szabadalmak kutatás is jórészt ott folyik. Az európai szabadalmakról a „Találd fel magad - avagy a siker szabadalma” c. könyvben olvashat többet.

Battistelli nyilvánosan is gyengíti a dolgozók érdekérvényesítési lehetőségeit: nyilatkozataiban azt hangsúlyozza, hogy a sztrájkot szervező bizottság nem alkalmas felelős társadalmi párbeszédre.

Az EPO dolgozói idén márciusban és áprilisban is sztrájkoltak. Elégedetlenek ugyanis a hivatal vezetőjével, fegyelmi bizottságával valamint szakszervezetükkel szembeni bánásmóddal. Battistellit sokan zsarnoknak tartják.

Az EPO szóvivője csak megerősítette Battistelli indokát, vagyis hogy a júniusi sztrájkra a szervezeten belüli kinevezések miatt nem kerülhet sor. „Egy sztrájk az új kinevezések előtti időben megakadályozná, hogy a jelöltek egyenlő esélyekkel induljanak választási kampányukkal” – mondja. A dolgozók szerint ez azonban csak egy nagyon átlátszó érv, amellyel a hivatal el akarja lehetetleníteni a dolgozók akcióját.

Kísértetiesen hasonló helyzet

Bendzsel-kep1.jpgÚgy látszik a szabadalmi hivatalok vezetése sokszor termel ki kiskirályokat. A magyar elbírálók is sokszor elégedetlenek, itt azonban már csírájában fojtják el a vezetés számára kínos hangokat. A dolgozók elképzelhetetlennek tartják, hogy hasonló tiltakozást merjen bárki is szervezni. Legelégedetlenebbek azonban a magyar fejlesztők. A Bendzsel Miklós által irányított Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ugyanis több mint egy évig tette elérhetővé magyar szabadalmi titkok százainak iratait, amint azt a Rendőrség és az ombudsman is megállapította. A magyar szabadalmi botrányról itt és itt olvashat többet. Bendzsel Miklós ellen azonban eddig még fegyelmi sem indult. Vélhetőleg azért, mert Kiszely Katalin helyettes államtitkár áll mögötte, aki ráadásul Bendzselt bízta meg saját mulasztásainak kivizsgálásával. 

 

Szabad Álom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr796295690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása