Szabadalmi blog

Megfizetnek a trollkodásért

2014. június 23. 09:22 - pintz

2013 szeptemberében a Lumen View beperelte a FindTheBeast (FTB) vállalatot azzal az indokkal, hogy jogtalanul használja szabadalmát. A pert azonban elvesztette, és keményen meglakolt a trollkodásért.

FTB.punchingbag-640x853.jpg

 

Forrás: http://arstechnica.com

szabadalmi trollkodás a ´90-es években került a köztudatba. Az Amerikai Egyesült Államokban rengeteg trollcég utazik arra, hogy a megszerzett, ám a valóságban nem használt szabadalmaikkal pénzt csaljanak ki az áldozatoktól. Szándékosan azért alakulnak, hogy megvásárolják a megfelelő szabadalmakat, majd megtalálják a nagyvállalatok működésénél lévő jogi hézagokat.

A Lumen View is arra számított, hogy a követelt összeget inkább gyorsan kifizeti az alperes, mintsem hosszadalmas perbe bonyolódjon. Azonban Kevin O'Connor, a FTB vezérigazgatója személyes sértésnek vette a felszólítást, és magánvagyonából azonnal elkülönített erre a célra egy nagyobb összeget.

2014-ben a kaliforniai kerületi bíróságon megszületett az ítélet: a Lumen View köteles megfizetni a teljes perköltséget, amely 200 ezer dollára rúg (megjegyzem a Lumen View által megállapított szabadalmi licencdíj „csak“ 50 ezer dollár volt). Ugyanis a bíró szerint ez az állítólagos szabadalom nem volt több egy általános számítógépes alapú partnerkeresőnél. Tehát a FindTheBeast nem bitorolt semmit sem jogtalanul, ezzel megnyerte a pert.

Ez a fajta „ragadozó stratégia“ az amerikai szabadalmi rendszer akadályozója. A megoldás sajnos még várattat magára, ugyanis a külön üzletág méretű problémával korántsem egyszerű felvenni a versenyt.

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Forrás: http://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/its-payback-time-as-findthebest-wrests-legal-fees-from-patent-troll/http://sg.hu/cikkek/105754/egyre-kemenyebb-amerikai-fellepes-a-trollcegek-el

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr86305103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása