Szabadalmi blog

MIÉRT NEM VÉDETT A ZSOLNAY NÉV?

2014. augusztus 04. 17:40 - tobias_wutzli

A Zsolnay esetében a bulvársajtó leegyszerűsítve mint egy személynévről szokott írni, pedig azt meg kell különböztetnünk a céges védjegytől.

bánffy.JPG

Zsolnay névvel bizony már többen is szárba szökkentettek vállalkozást: például a Paul Zsolnay Verlag GesmbH, amely a két világháború között német nyelvterületen a legjelentősebb kiadónak számított. A Budapesten született, tehetős osztrák család sarja, pozsonyi birtokukon a virágkertészetben is tehetségesnek bizonyult: egy vörösszélű sárgarózsa az ő nevét viseli. Miután vállalatát a nácik árjásították, Angliába menekült. 1946-tól haláláig vezette üzletét, és előszeretettel jelentetett meg jelentősnek ítélt magyar könyveket is.

De mi a helyzet a nemzeti hungaricum szintjére magasztosult Zsolnay porcelánnal?

A Zsolnay porcelán több  termékcsoportra is védettséget élvez, a 2011-es védjegymegújítás miatt egészen 2021-ig. Íme az egyik védjegy regisztráció:

zsolnay wipo.JPG

60 év óta a Nizzai Osztályozásról szóló nemzetközi egyezménynek megfelelően 45 áruosztályba sorolják az árukat és szolgáltatásokat – ahogy ezt a www.vedjegyportal.hu–n olvashatjuk. A védjegybejegyzés költsége növekszik minden egyes áruosztállyal, és ha nem használja a bejelentő, akkor 3-5 éven belül sikeresen támadható az oltalma.

Ennek ellenére Mattyasovszky Zsolnay Viktor júniusi állítása szerint:” Egy budapesti gazdasági társaság, a Swiss Art Kft.  2013.08.07-én regisztrált kérelmet nyújtott be a Zsolnay márkanév feletti közösségi védjegyoltalom jogosultságának megszerzése iránt a spanyolországi székhelyű Office For Harmonization In The Internal Market elnevezésű Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál. A csalárd szándékkal benyújtott kérelem alapján a Swiss Art Kft. 2013.12.12-én bejegyzett közösségi védjegyoltalmat szerzett a Zsolnay márkanév felett. Afelett a Zsolnay márkanév felett, amely védjegyoltalomnak kizárólagos jogosultja – az uniós jogelvekre is figyelemmel egy ma már erősen vitatható 1994-es bírósági ítélet következtében -  a családunk nevét viselő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.”

Pedig a nagy nemzeti felbuzdulásban még a több százmilliós költségvetésű Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t is megalapították, amivel minden rendben - kommunikációs szinten legalábbis.

Annak idején a képen látható Sóhivatal is egy hungaricummal igazolta magát, a Herz szalámival.

sóhivatal.JPG

Nem állítjuk, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egy sóhivatal, de csak passzívan figyeli, hogy a nemzeti érdekek, hogy porladnak a magyar ugaron többek között  dr Szathmáry Géza ügyvéd szerint, aki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat iparjogvédelmi szakértője.

Az SZTNH nem hajlandó a kis- és középvállalkozásokat a megszűnt védjegyek felhasználásában segíteni, sőt jelentős díjakért markát tartva ezt megnehezíti. Az ügyvédúr felhívta a figyelmet egy újabb gyanús ügyletre a Hivatalban: a Jedlik-terv szerint elkülönített pénzügyi eszközök sorsa ismeretlen, sőt a hivatalvezető Bendzsel Miklós még említésre se tartotta méltónak azokat az intézkedéseket, amelyeket e körben a magyar szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartásának előmozdítására kellett volna tenniük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr136556417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása