Szabadalmi blog

Ralph Lauren: póló a pólónak kivájja a szemét?

2014. szeptember 16. 16:06 - pintz

Nacho Figueras riding polo via pologringo.jpgA Ralph Lauren divatház Olaszországban pert nyert az olasz székhelyű Fratelli Martinelli Textile Srl ellen. A különböző textilek forgalmazásával foglalkozó olasz cég a Ralph Lauren logóhoz nagymértékben hasonlító emblémával adta ki az „American Polo Sporting Club” (amerikai lovaspóló sportoló klub) nevű háztartási kiegészítő kollekcióját.

Ezt a híres divatház nem hagyta szó nélkül, olaszországi viszonteladójával közösen pert indítottak a Martinelli ellen. A két éve húzódó perben az olasz bíróság végül jogosnak találta az amerikai Ralph Lauren vádját, így a Martinellinek fel kell hagynia a Ralph Lauren védjegyét sértő termékeinek forgalmazásával és 75 000 euró (körülbelül 23 500 000 Ft) kártérítést kell fizetnie.

„A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül, gazdasági tevékenység körében használ a védjeggyel azonos vagy azzal összetéveszthető megjelölést olyan árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek azonosak vagy hasonlóak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel.” – olvashatjuk a szabadalmi.hu-n.

Habár ebben az esetben a pénzösszeg nem túl jelentős, e döntés mégis azt mutatja, hogy a szellemi tulajdonvédelem már nem jár gyerekcipőben, a bitorlóknak pedig igenis számolniuk kell a büntetéssel.

A Ralph Lauren szóvivője a következőt nyilatkozta a perről: „Nagyon örülünk a döntésnek és annak, hogy a bíróság felismerte és elfogadta a Ralph Lauren logó póló játékosának egyediségét. Folytatni fogjuk a [Ralph Lauren] márka és örökség védelmét a védjegybitorlókkal szemben…”


ralph-lauren-polos-p_z_25733_A.jpg
A Ralph Lauren védjegy, aminek része a póló-játékos logó, 76 országban élvez védelmet.

 

Egy másik ügyben is nyert már hasonló pert az amerikai divatház. 2011-ban az amerikai póló szövetséget perelte, mert a szervezet által forgalmazott parfümökön az ábra túlságosan hasonlított a híres lovaspóló-játékos logóhoz.

 

PoloPolo1 (1).jpg

Forrás: LizerbramLaw, Corriere

Az amerikai póló szövetség, a Ralph Lauren és a Martinelli által használt logók.

 

 

 

Hajnik Laura
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: WIPR, The Style of the Case, Complex

 

 

Kapu felújítás: kapu.farestaurator.hu

Farestaurálás: farestaurator.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr766644021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zimmerman 2014.09.17. 14:55:47

En szivesen veszek 75000 eurot 2,3 millioert, talan meg az 5 is belefer. Szamok gyerekek, szamok
süti beállítások módosítása