Szabadalmi blog

Eminem dalával a parlamentbe lehet jutni?

2014. szeptember 18. 16:11 - pintz

eminem-lose-your-self.21636.jpgAvagy: Az uralkodó nemzeti-konzervatívok kampánydalnak nyúlták le Eminem egyik slágerét

Eminem, az amerikai rapper, pereli az új-zélandi kormánypártot, a Nationalt. "Ez a lehetőség csak egyszer van az életben, ne szalaszd el" - énekli Eminem a dalban, és ezt a lehetőséget a nemzeti-konzervatív kormánypárt meg is ragadta. Az Eminemet képviselő lemezkiadó cég szerint a párt a Lose Yourself című dalt használta egyik, a szeptember 20-i parlamenti választási kampányának keretében kiadott reklámfilmben.

 

 

 

Eminem képviselői szerint az új-zélandi párt szerzői jogokat sértett kampányvideójával. A zenész menedzsere azt nyilatkozta, hogy nem kértek tőlük engedélyt a Grammy-díjas zenére jelentősen hasonlító dallam felhasználására. „Egyszerre kiábrándító és ironikus, hogy pont az a párt, amely az új-zélandi zenekiadók jogainak védelmében bevezette a háromlépéses szerzői jogi reformokat, ilyen kevés figyelmet fordít arra, hogy ő maga ne sértse meg e jogokat”- nyilatkozta a menedzser.

A National elutasítja a vádakat. Állításuk szerint ők mindent legálisan csináltak. Elmentek egy jó nevű zene-licencező céghez, az ausztrál Beatbox Musichoz, és tőlük vásárolták meg a jogot a dallam használatára. Ám arra nem is gondoltak, hogy az általuk megvásárolt dal szinte teljesen megegyezik az amerikai rapper ikonikus slágerével. A jóhiszeműség azonban nem menti fel őket hibájuk alól. Ha a bíróság is úgy találja, hogy a két zeneszám túlságosan megegyezik, a Nationalnak várhatóan komoly kártérítést kell majd fizetnie Eminemnek. Ám ha állításuk igaz, és valóban jóhiszeműen és legálisan jártak el mikor megvették a használati jogot a Beatboxtól, akkor a kártérítést átháríthatják a zene-licencező cégre.

 

 

 

"A szerzői jogok [nemzetközi] védelmének egyik legfontosabb dokumentuma az 1886-ban létrejött Berni Egyezmény, melynek tagállamai az irodalmi és művészeti művek védelmére Uniót hoztak létre. Az Uniót többször módosították és kiegészítették, mára 150 ország a tagja. Az egyezmény a tudomány és művészet minden alkotását védi, tekintet nélkül a művek létrehozásának módjára vagy megjelenésükre. [...] A Berni Unió által biztosított védelmi idő a szerző halála után ötven év, de az egyezményben szereplő nemzeti elbánás elve alapján a szerzők ugyanazokat a jogokat élvezhetik a tagállamokban, amelyeket az egyes államok törvényei biztosítanak a belföldieknek." - írja a szabadalmi.hu. Tehát Eminem slágere jelenleg szerzői jogi védelem alatt áll, és halála után még 50 évig így is marad.

 

Hajnik Laura
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: WIPR, NZ Herald

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr566706667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása