Szabadalmi blog

Superman a bíróságon

2014. október 09. 09:54 - tobias_wutzli

avagy a képregény rulez!

 2014.október 6-i ítéletében az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága helyben hagyta az előző bírósági ítéleteket, amelyek a  DC Comics javára ítélték meg a Supermannel kapcsolatos szerzői jogokat. Úgy tűnik ezzel véglegesen pontot tettek a társszerző Joseph Shuster örökösei által indított bitorlási per végére.

Superman_flight.jpg

A DC Entertainment a Warner Bros. leányvállalata, és a világ legnagyobb angolnyelvű képregény kiadója is. A Zöld Lámpástól Batmanig évi több ezer magazint, képregényalbumot (graphic novel) jelentetnek meg.

A peres vita 2003-ban kezdődött, amikor a Shuszter hagyaték kezelői vissza szerették volna szerezni egy felmondó levél benyújtásával azokat a szerzői jogokat, amelyeket 1938-ban ruháztak át a Warner Bros. stúdióra. Az alperes védekezésében előadta, hogy 1992-ben a Shuszter ikrek megújították az eredeti megállapodást, az Egyesült Államok joga szerint pedig csak az 1978 előtt kötött szerzői jogi szerződéseket lehet megkifogásolni.

Nálunk minden szerző hivatkozhat a jogaira, nem függ a mű publikálásától se, míg az USA-ban csak a nyilvántartott szerzői jogi művek kapcsán lehetséges pert indítani. A műnyilvántartásnak azonban itthon is van létjogosultsága: bírósági eljárásban fontos tárgyi bizonyítékul szolgálhat vagy akár a szabadalmi eljárásban is hasznát vehetjük. A szakszerű szabadalmi bejelentés elkészítése ugyanis akár több hónapig is eltarthat, erre az átmeneti időszakra jelenthet védelmet a műnyilvántartás – olvashatjuk a „Találd fel magad”(2014) c. könyvben. Nagy előnye az önkéntes műnyilvántartásnak, hogy mivel a Szabadalmi Hivatal sem látja, tökéletes biztonságban tudhatja művét a tulajdonos,  még a közjegyzői letétnél is erősebb ez a jogi konstrukció.  Egyébként a magyar vállalkozónak ki se kell utaznia, hogy az USA-ban is teljeskörű védelmet szerezzen,  a szakszerű és teljeskörű profi szolgáltatást megkapja a Pintz és Társai Szabadalmi Védjegy és Jogi Iroda Kft megbízásával.

Lois_Lane_All-Star_Superman_001.jpg

 

Superman alakját 1933-ban diák korukban alkották meg Shuster és Jerry Siegel. Utóbbi felesége volt 48 éven át, egészen haláláig Kovács Jolán (aka Joanne Siegel), aki magyar emigránsok gyermekeként már az USA-ban született. Model alakja szolgált mintául a férje által megrajzolt Lois Lane karakternek. Ő a nyomozó-riporter, aki Superman szívszerelme, majd felesége.

Ez rövid időn belül a második bírósági ügy volt, aminek képregény karakterek voltak a főszereplői.  Jack Kirby rajzoló családja perelte be a Disney tulajdonában álló, képregényeket kiadó Marvel Entertainment-et. A Hulk és az X-men szereplőinek jogellenes megjelenítése nagyon megérhette, mert peren kívül sikerült kielégíteni a család igényeit.

 

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr366773375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása