Szabadalmi blog

A CSIRKE HATTYÚDALA

2014. november 14. 11:11 - pintz

UNILEVER PEREL A HAMIS MAJONÉZ MIATT: tojás zöldborsóból

A Hellmann majonéz gyártója beperelt egy amerikai céget félrevezető reklámja miatt. Szerintük nem is nevezheti a terméket majonéznek, mert nincs benne tojás. Az Unilever kijelentette, hogy a Hampton Creek tojásmentes öntete, a „Just Mayo” ezért egy svindli.

mayoegg.jpg

 

Richard Hellmann 1905-ben nyitotta meg fűszeres boltját New Yorkban, és felesége receptje alapján készült házi majonéz olyan népszerű lett hamarosan, hogy 1912-ben már gyárat alapított. A Keleti-part legnépszerűbb majonézének gyártóját aztán 1932-ben felvásárolta a Nyugati-part kedvence, a Best Foods. Az évszám alapján elmondhatjuk, hogy a cég a nagy gazdasági válság igazi nyertese. 2000 óta az Unileverhez tartozik.

A San Francisco-i Hampton Creek egy éve tört be a piacra, kanadai zöldborsó növényét használva a tojássárgája helyett. A cég illusztris befektetői közé tartozik Bill Gates és a Hong Kong-i milliárdos, Li Ka-shing is.

Az Unilever a félrevezető marketingen kívül tisztességtelen versenyre is hivatkozik, ami visszavetette a Hellmann eladásait. „Hampton Creek öntete a Best Foods és a Hellmann közvetlen versenytársa” – írja keresetében, amit a New Jersey-i Kerületi Bíróságon nyújtott be.

Hellmanns_Deli.jpg

„Nevével szöges ellentétben a Just Mayo nem tartalmaz tojást, tehát egyáltalán nem lehet jogilag majonéznek nevezni. A Hellmann termékeket előállító Conopco, az Unilever londoni leányvállalata, azt is érvként hozta fel, hogy a Hampton Creek logója, egy fehér tojás egy zöldborsó hajtással, a tisztességes hirdetési alapelvekkel is szembe megy. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatala és a legtöbb szótár szerint is a majonéz tartalmaz tojássárgáját.

hamptoncreeks_logo.jpeg

„A Hampton Creek szó szerint hamis névvel és megalapozatlan felsőbbrendű hivatkozásaival máris becsapta a vevőket, és visszavonhatatlan károkat okozott az Unilevernek ill. mindenkinek az ipar ebben a szegmensében, akik pedig nagy súlyt fektettek az egyértelmű élelmiszer szabványokra” – áll a keresetben. „Meg kell védenünk úgy az ízletes termékkel elégedett vevőközönséget, ahogy saját márkánkat, szellemi tulajdonunkat!”

Ugyanakkor Andrew Zimmern, népszerű televíziós séf, aki maga is Just Mayo rajongó, online petíciót kezdeményezett a change.org oldalon arra kérve az Unilevert, hogy ne terrorizálja a kisvállalkozásokat. „Amikor egy 60 milliárd dolláros forgalmú cég izmozik, hogy elgáncsoljon egy világjobbító szándékú start-up-ot, erre csak ez a két szó alkalmazható: céges terrorizmus” üzen a petícióban. November 11-ig már 15 ezren lájkolták. A kaja 2.0 az állati eredetű összetevők kiváltását célozza, először is a tojásét. A Kraft és más nagy multik milliárdokat költenek évente a kutatásokra, ezekkel versenyez a 2 éves Hampton Creek és más hasonló start-up. A cég igazgatója, Josh Tetrick nem  szerénykedik: mi azt akarjuk tenni a 60 milliárd dolláros tojásiparral, amit az Apple tett a CD-kkel. Míg egy tojás farm nagy mennyiségű vizet pazarol és 39 kalóriát éget el minden egyes általa előállított élelmiszerkalóriáért, addig a növényi eredetű tojás verzió csak a víz töredékét használja fel, és csak két kalóriát fordít egy új kalóriára, ráadásul mentes a koleszterintől, a telített zsírsavaktól, a madárinfluenzától, a kegyetlen álattartástól – mindez egy tojás árának feléért. A cég eddig megvizsgált 3.000 növényt,  felfedezett 11 hasznosítható proteint, amiből hetet már engedélyezett az Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatal.

Az Unilever pénzbeli kártérítést, per- és ügyvédi költséget is követel valamit logójukból a tojás eltávolítását. Szabadalommal http://szabadalmi.hu/ védett találmányunkra egyidejűleg védjegyoltalmat is érdemes szerezni, hiszen előbbi a műszaki megoldást védi, utóbbi pedig a márkanevet, a logót, esetleg a formát – olvashatjuk a „Találd fel magad avagy a siker szabadalma” (2014) c. könyvben.

 

Viola Zoltán

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr246870451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása