Szabadalmi blog

Az IBM-nek lett a legtöbb amerikai szabadalma 2014-ben

2015. január 14. 14:09 - pintz

Az Apple mindössze 2000 megadott szabadalma csak a 11. helyre volt elég

multinacionális informatikai cég több mint 7500 amerikai szabadalmat szerzett (nem bejelentett, hanem ennyit kaptak meg) az idei évben, a második 2600-zal lemaradva a Samsung. A „Kék Óriás" 21 éve vezeti a rangsort. A TOP-5 cég mintegy ezerszer (!) több szabadalmat kapott az USA-ban, mint az összes magyar együttvéve a világon.

ibm_logo.JPG

Az IBM azonban nemcsak a mögötte kullogókat, hanem a 2013-as teljesítményét is igen beelőzte, ugyanis több, mint 700 találmánnyal többre kaptak az idén védelmet, mint tavaly. (forrás: http://www.worldipreview.com/news/ibm-breaks-record-for-granted-us-patents-7623)

A rangsoron jócskán láthatunk nagy neveket, az első öt név már tavaly is ugyanebben a sorrendben tűnt fel: IBM, Samsung, Canon, Sony és Microsoft. A Google a 8. helyet, a Panasonic a 10. sorban, az Apple pedig csak a 11. helyet tudta megszerezni. A listán szerepel még a Toyota, a BlackBerry, AT&T, Siemens, FUJIFILM, Bosch, Xerox és az Amazon is.amerika-szabadalom-ibm-blog.png

Ezek a számok jól mutatják, hogy hiába szól rengeteg hír az Apple szabadalmi bejelentéseiről (még blogunkon is, például itt, itt és itt), az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a megadott szabadalmi rangsorokban is ugyanolyan jól fognak szerepelni. A Hivatalok ugyanis elég sok mindent megvizsgálnak, ami gyakran éveket is igénybe vehet. Főként az újdonságot, feltalálói tevékenységet és az ipari alkalmazhatóságot vizsgálják, melyek a szabadalmazhatóság három alapfeltételei. Az alapszabályokat nagyon tömören itt olvashatják. Csak a hosszas kutatás és érdemi vizsgálat után derül ki, hogy egy találmány az adott hivatal szerint is szabadalmaztatható-e. Általában ezért javasolják szabadalmi ügyvivő megkeresését, hogy ne ablakon kidobott pénz legyen a szabadalmi bejelentés.

Amennyiben Önnek is vannak jó ötletei, csak azt nem tudja, hogy levédhető-e, több dolgot is tanácsolhatunk. Eljöhet Irodánkhoz tanácsadásra, ahol csak Önre koncentrálunk, és személyre szabott tanácsok adása mellett minden felmerülő kérdésére is válaszolunk. Nézegetheti blogunkat és weboldalunkat, ahol már szintén sok tanács fellelhető. Például népszerű „Feltaláló lettem” bejegyzésünket itt találod, ahol a kezdeti lépésekről írunk. A legtöbb általános információ és tanács pedig a 2014-ben megjelent „Találd fel magad” című könyvben található meg, amit könyvesboltokban és itt tud megvásárolni.

Miközben egyes cégek egy év alatt több ezer szabadalmat kapnak meg, addig Magyarországon sajnos még a bejelentések száma sem érik el az ezret. Sőt, 2014-ben kb. 630 szabadalmi bejelentés történt, amelynek nagyjából a negyedét-harmadát fogják csak megadni. Sajnos a magyar innováció védelme hatalmas mélyponton van, de ez már egy másik cikk témája...magyar.png

Pintz Zsófia

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr727073151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása