Szabadalmi blog

Így ne legyél pornósztár!

2015. február 26. 10:02 - pintz

A szakítás utáni természetes veszteség-érzetet mindenki másképpen igyekszik feldolgozni. Van, aki könyveket olvas, meditációs zenét hallgat, vagy a barátaira támaszkodik a fájdalom enyhítése céljából: az ilyen emberek a gyógyító elixírt keresik lelki fájdalmukra.

Persze a darwinizmus bizonyítottsága sehol sem tartana az olyan őrültek nélkül, akik egy benzinnel lelocsolt puskaporos hordó lobbanékonyságával kezelik a szakítást követő nehéz időszakot. Ők azok, akik levágják szeretőjük péniszét (esetleg le is darálják) vagy kiássák a volt csajuk kutyájának a tetemét, hogy szelfizzenek egy cukit vele.

i39vy.jpg

Az igazi Bosszúállók

A Marvel-féle Bosszúállók sem volt gyenge; a filmben feszes cuccokba passzírozott szuperhősök annak rendje s módja szerint szétkapják New Yorkot, közben majdnem felrobbantják fél Manhattant, de hát egyetlen képregény-adaptáció sem lehet az igazi gigantikus rombolás nélkül. Úgy tűnik, a szupererős harcosok múlhatatlan kitartása és elhivatottsága a földi halandók esetében is megfigyelhető, noha ez ilyenkor az idétlen bosszúszomj és a korlátlan hülyeség szerelemgyermekével karöltve érvényesül.

Egy Catherine Kieu nevű hölgynek is sikerült megvillantania eltökéltségét, illetve a kezében forgatott 25 centis konyhakést, miután enyhén megmérgezte, és műanyag kötelekkel az ágyhoz kötözte a volt férjét. A hölgy persze nem a Fifty Shades of Grey kisköltségvetésű, fordított szereprendű változatát forgatta ad hoc jelleggel, hanem egy nyisszantással levágta a férfi péniszét. Szegény pasi regenerációs esélyeit, és a jövőbeli fészekrakó-programban való részvételét tovább nehezítette, hogy kedves felesége pedáns módon még le is darálta a hímtagot a konyhamalaccal. 

konyhamalac.jpgNem, nem tudták visszavarrni.

Mindenki jobban járt volna, ha a 22 éves Ryan O'Brien egy csendes, füstös kiskocsmában kereste volna a vigaszt fájdalmára, miután a barátnője szakított vele. A srácot láthatóan nagyon megviselte a hatéves kapcsoltuk váratlan lezárása, ezért elkeseredésében túszul ejtette a lány hörcsögeit, és 20£-os váltságdíjat követeltet értük. A hölgy túsztárgyalói képességei nem lehettek túlságosan fejlettek, mert élből megtagadta a váltságdíj megfizetését, viszont a túszok kiadása iránti követelését továbbra is fenntartotta. Ryan úgy vélte, ideje véget vetni a túszdrámának: begőzölt aggyal a falhoz vágta a hörcsögöt. Az állat túlélte a morbid töréstesztet még, de a srác ráadásul meg is taposta kicsit, majd megetette a kutyájával.

A mészárlásnak közel sem volt vége ezzel. Mikor Ryan látta, hogy egy túlbuzgó MLM-es meggyőzési stratégiájához hasonlító demonstrációs technikája nagy hatást gyakorolt a ledöbbent és ijedt (ex)barátnőjére, megfenyegette őt, hogy a következő hörcsögnek elvágja a torkát.  Persze a srác igencsak fogékony volt a kereslet-kínálati piac kiszámíthatatlan ingadozásaira, ezért a váltságdíjat 5£-ra csökkentette. A lány végül kifizette az összeget, majd a szerencsés túlélővel együtt villámgyorsan távoztak a borzalom helyszínéről.

letoltes_1.jpgAz eset sokak haragját kiváltotta.

A „futottak még” kategória is rendkívül színes spektrumon képviselteti magát. Ott van például a lengyel fogorvosnő, aki bosszú gyanánt az összes fogat kihúzta volt párja szájából, amiért az elhagyta őt egy másik nőért. Mondjuk a karma ismét lecsapott, mert a fogatlan úriemberrel is szakított újdonsült mátkája, mert nem bírta elviselni a fogak hiányát. A hölgyek előszeretettel kürtölik világgá hűtlen szeretőjük csúfos bukását. Rengeteg olyan fotó kering a világhálón, amelyek igencsak szókimondó üzenetekkel telepingált autókról készültek.

A pornó, amiben garantáltan nem akarsz szerepelni

A digitális világ fénykorában nem meglepő, hogy az online tartalmakat érintő visszaélések is egyre nagyobb teret nyernek. Gondoljunk csak a „Fappening”-re: az internet dicső népe bizony elégedetten dörzsölhette a mancsait, hiszen a jeles esemény jóvoltából a világhálót elárasztották Jennifer Lawrence és Kate Upton meztelen képei. Na, nem mintha önszántukból osztották volna meg e fotókat a nagyérdeművel, hanem laza erkölcsű cyberharcosok szerezték meg féltve őrzött képeiket. 

i3dnv.jpg

Te szeretnéd, ha ő is látná a fotóidat?

A hackerektől elvonatkoztatva, napjainkban egyre nagyobb nyilvánosság övezi azokat a közfelháborodással kísért eseteket, amikor valaki az exéről terjeszt olyan fényképeket vagy tartalmat, amihez a fényképen szereplő nem járult hozzá. A bosszúpornó a cyberbullying egy különösen gusztustalan formája; pornográf tartalmú képekre vagy videókra vonatkozik.

Hogy érthetőbbé váljon a probléma, vizsgáljuk meg egy kaliforniai jogászhallgató esetét. A hölgy rettentően meglepődött, mikor felfedezte, hogy egy hathónapos párkapcsolatát követően a világhálót elárasztották a fotói. A meztelen képeit leginkább a kimondottan bosszúpornóra szakosodott weboldalakra töltötték fel. A lány érthetően megrémült és persze jogász-karrierje miatt is aggódott: úgy döntött, hogy kártérítést követel volt barátjától a szerzői jogok megsértése miatt, hiszen az illető az ő beleegyezése nélkül töltötte fel a képeket. Keresete megalapozottnak tűnik, hiszen a fotókat ő maga készítette, így a rajtuk fennálló szerzői jogok is az ő tulajdonát képezik. Az eset pikantériája, hogy az Egyesült Államok szerzői joga alapján csak az a tartalom részesül szerzői jogi védelemben, amelyet ennek céljából az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalában regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy a bosszúpornó áldozatainak először regisztráltatniuk kell a saját maguk által, saját magukról készített fotóikat vagy videóikat a Hivatalnál, majd csak ezután léphetnek fel peres úton a képek/videók feltöltői ellen a szerzői jogok bitorlása jogcímén.

Lássuk be, kicsi az esélye, hogy bárki bejegyeztetné az ilyen jellegű fotóit, mielőtt továbbküldené azt a párjának. Éppen ezért, a per megindításáig jelentős kár éri az áldozatokat

Az igazságszolgáltatás persze igyekszik utolérni a cyberbullyinget is. Nemrégen a 28 éves Kevin Bollaert sittelték le, amiért bosszúpornóoldalt üzemeltetett. A srác nem volt kispályás, ráadásul egy kis jövedelem-kiegészítésre is szert tett a következőképpen: több mint egy évig üzemeltetett egy oldalt, ahová bárki feltölthette az áldozat képeit, majd facebook-profilt is csatolhatott mellé. Párhuzamosan futtatott egy másik oldalt, ahol az áldozatok meghatározott pénzösszeg ellenében eltüntettethették a fotóikat az előző weboldalról.

ptjeaej.jpg

Sajnos nem ez lesz a büntetése.

Anglia és Wales élen jár a bosszúpornó üldözésében. Idén sikeresen elfogadtak egy jogszabályt, melynek alapján a bosszúpornóval kapcsolatos tevékenységek alapból törvényellenesnek minősülnek, így a vádemelés is könnyebbé vált.

A statisztikák alapján az áldozatok többsége nő. Tisztelt Hölgyeim, nem kívánunk azonosulni azzal a közhellyel, mi szerint a nemi erőszak áldozata is felelős annyiban, hogy túl kihívóan öltözködött. Egy ideális világban a kihívó öltözködés nem felhívás bűncselekményre, míg a saját használatra készített meztelen fotóink sem adnak okot arra, hogy bárki szabadon felhasználhassa őket. Egy idilli világban nem kellene rettegnünk attól, hogy egy általunk ismeretlen kémszoftver ellopja a telefonunk vagy számítógépünk tartalmát.

Ettől eltekintve, a bosszúpornó áldozatai túlnyomórészt azt tanácsolják, hogy ha készítünk is ilyen képeket, ne töltsük fel azokat sehova, és ne tegyük őket hozzáférhetővé más személyek számára. Amennyiben bekövetkezik a tragédia, és egy ilyen oldalon találják meg a fényképüket vagy videóikat, semmiképpen se az önsajnálatba meneküljenek: ilyenkor fontos tudatosítani, hogy a történtek miatt ne magunkat okoljuk.

Fontos tudni, hogy ha az áldozat saját maga készíti a szóban forgó fényképet, az az ő saját szerzői jogi védelme alatt áll. A volt áldozatok (és mi is) azt tanácsolják, hogy ne hagyják magukat: akit ilyen sérelem ér, vegye fel a kesztyűt, igyekezzen jogi lépésekkel érvényt szerezni megsértett becsületének és emberi méltóságának, hiszen az ilyen perek sokasága előbb-utóbb megfelelői joggyakorlatot fog maga után vonni, mint például Angliában is.

Ahogy ma már elképzelhetetlen az, hogy valakinek a meztelen képeivel plakátolják ki Budapest egyik utcáját, remélhetőleg eljön majd az az idő, mikor az online világ is kiirtja magából e fertőt.

A szerzői jog mellett további érdekes területe a szellemi tulajdonjognak a szabadalom és a védjegy, melyekről sok érdekességet tudhat meg Pintz György: Találd fel magad! és Védjeggyel a csúcsra! című könyveiből. 

 

Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr677221201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2015.02.27. 15:38:53

Nem láttam az "X" jelet, miszerint ez egy fizetett hirdetés.
Pedig az.
Elfelejtettétek kitenni, vagy csak átveritek az olvasót ?

pintz · http://www.pintz.hu 2015.02.27. 15:55:01

You're my rock of empathy, my dear.
So come on let me entertain you.
www.youtube.com/watch?v=ymPu2PdLW3I

2015.02.27. 16:11:16

Aki meztelen fényképeket készít saját magáról vagy megengedi ezt másnak, illetve kamera előtt kufircol, az nyilván meg is akarja mutatni magát másoknak. Akkor mi a gond ezzel?

GERI87 2015.02.27. 16:58:03

Értem én hogy itt valamiféle személyiség/szerzői jogi dologra akarnak rámutatni...de nem nagyon látom az összefüggést a szabadalmi témákkal.
Az utolsó bekezdésért meg kár volt egy ilyen bulvár témát felhozni...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.02.27. 17:06:47

Az iroda nevében a Védjegy után kell egy kötőjel: Védjegy-.

Egyébként a kutya olvas el ilyen terjengős, semmitmondó írásokat...

Sadist 2015.02.27. 18:15:20

Csak számomra tűnik nagyságrendekkel durvábbnak és kegyetlenebbnek a másik megcsonkolása (broki levágása, összes fog kihúzása), mint néhány házi pornó videó vagy fénykép közzététele?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.02.28. 10:43:14

A poszt szerzője láthatóan egyoldalúan közelítette meg a témát és nem is ért a fotójoghoz, ugyanis a vázolt esetekben nem a szerzői jog a lényeges (sok ilyen (később) kompromittáló fotót értelemszerűen NEM a károsult készített ugyanis, tehát ő ez alapján nem tudja letiltani a fotókat), hanem a képmáshoz való jog. Ami a fotókon szereplőnek adja meg azt a jogot, hogy bármikor meghatározhatja, hogy mi történhet azokkal a fényképekkel, amiken ő is szerepel. Tehát erre hivatkozva bármikor le is tilthatja azok közlését bármilyen fórumon. Ha ennek a kép készítője (aki egyébként a szerző jog) nem tesz eleget, akkor be is perelhető és a bíróság egyértelműen a károsultnak, azaz a képeken szereplőnek fog igazat adni.

Az USA-jogot meg ne hozzuk már ide, mert teljesen mások ott a jogi eljárások, más rendszer/logika szerint épülnek fel, így értelmetlen bármilyen összehasonlítás is.
süti beállítások módosítása