Szabadalmi blog

10 diktátorból 9 ezt ajánlja

2015. július 09. 15:44 - pintz

Milliók vérét ontotta egy traktorszerelő találmánya

,,Újra és újra felteszem magamnak e megválaszolhatatlan kérdést: ha az én fegyverem oltotta ki oly’ sok ember életét, hívő ortodoxként és keresztényként vajon bűnös vagyok-e halálukban…?” - Mihail Kalasnyikov, az AK-47-es gépkarabély feltalálójának leveléből.

Ő sem fegyverrel a kezében született

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov 1919-ben látta meg a napvilágot az Altáj Kormányzóság egyik falujában, egy paraszti család tizenhetedik gyermekeként. Kalasnyikov még a középiskolát sem fejezte be, rövid tanulmányai után a létező legszovjetebb munkával, traktorszereléssel kereste szegényes kenyerét; míg 1938-ban be nem sorozták a Vörös Hadseregbe. Alacsony termetének és szerelői tapasztalatainak köszönhetően nem lövészként, hanem harckocsizóként szolgált; egészen addig, míg súlyos találat nem érte a tankot 1941-ben. Sebesülése miatt közel fél évig szorult kórházi ápolásra, ez idő alatt bőven volt alkalma katonatársai történeteit hallgatni. Feltűnt neki, hogy a sebesültek feltűnően sokat panaszkodnak a szovjet hadseregben rendszeresített gépkarabélyok megbízhatatlansága és használhatatlansága miatt. A volt traktorszerelőből veteránná lett katona még lábadozása alatt megkezdte egy új gépkarabély terveinek kidolgozását.

proba_kalas.jpg

Kalasnyikov sosem tért vissza a frontra, sosem kellett többé harckocsit irányítania. Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov azonban küldött maga helyett egy olyan fegyvert, amelyet a mai napig közel 100 millió példányban értékesítettek, amelyről fejlődő országokban gondoskodó anyák nevezik el fiúgyermeküket „Khalas”-nak. Olyan fegyvert sikerült feltalálnia, amely egy egész típuscsaládnak nyújt egyedi és megbízható műszaki megoldásokat a mai napig.

A hiánypótló halálszóró

A volt traktorszerelő jól átlátta a harcmezőn rendszeresített gépkarabélyokkal kapcsolatos problémákat. A gondot az okozta, hogy míg a géppisztolyok nagyjából 200 méteres lőtávolsággal rendelkeztek, addig a puskák akár 1000 méteressel is. A kettő között tátongó rés kitöltése létfontosságú volt, hiszen a katonák átlagosan 300-400 méter távolságból tüzeltek egymásra. Erre a problémára elsőként csak a német StG44-es gépkarabély kínált megoldást.

Kalasnyikov első gépkarabélyának tervei nem arattak sikert, de mérnöki és feltalálói képességeit elismerésben részesítette a szovjet állam. 1942-től a Vörös Hadsereg fegyverkutató központjában alkalmazták, 1944-ben pedig megalkotta a híres Simonov-karabély riválisát, de a terveit ismét elutasították.

20131225ak4702.jpg

Kalasnyikov feltalálói munkájának sikere a kitartásban és a következetes fejlesztésben rejlett; a mérnök a korábbi koncepciókat apránként javítgatva és fejlesztgetve jutott el egy 1946-os pályázatig, ahol neves szakemberek fegyvertervei keltek birokra egymással. A versenyt toronymagasan Kalasnyikov tervei nyerték, amelyek alapján 1947-ben megszületett az AK-47-es gépkarabély prototípusa (Avtomat Kalasnyikova obrazca 1947 goda).

Az igénytelenség előny!

Az AK-47-es gépkarabély legfőbb előnyei az egyszerűség és a megbízhatóság. A tervezésekor az extrém hidegnek való ellenállás (is) szerepelt a prioritások között, Kalasnyikov ,,messze túlteljesítette az ötéves tervet”; mára bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag nincs a Földnek olyan pontja, ahol ez a fegyver csődöt mondana a mostoha időjárási körülmények között. Ezen a videón látható, ahogy kísérletező kedvű srácok egy medence vizében alámerülve lőnek célba az AK-val. Emellett az AK-47-es előállítása olcsó, minimális karbantartást igényel, és egyszerű a javítása.

ak-47stg-44_1.jpg

A képen felül az AK-47, alul pedig a német StG44-es gépkarabély képe látható. A laikus számára is nyilvánvaló hasonlóság érdekes kérdéseket vet fel az AK-47-es formatervével kapcsolatban. Noha Kalasnyikov mérnöki tudása és szakmai kompetenciája elvitathatatlan, feltalálói tevékenységének eredetiségére mégis rút árnyék vetül. Még az AK-47 kezdetleges tervei előtt, az oroszok irigykedve tekintettek a német StG44-es gépkarabélyra. Túlzás nélkül állítható, hogy a német csodafegyver messze felülmúlta tudásban a vetélytársait. Kalasnyikov bevallottan az StG44-es műszaki rajzát vette alapul az AK-47-es tervezésekor, ennek következményeként pedig a német gépkarabély összes kedvező tulajdonságát sikerült átültetnie a saját fegyverébe.

4391015888_2a3a23afeb_b_1.jpg

Az AK-47-es gépkarabély mára egy komplett fegyvercsaláddá nőtte ki magát. Típusváltozatai rendkívül közkedveltek széleskörű felhasználhatóságuk miatt, míg az eredeti az AK-47-es számtalan egyéb fegyver konstrukciójának alapjául szolgált. A gázelvételes, hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos forgózáras reteszelésű AK-47-es tára köztes lőszert tartalmaz; ez olyan lövedék, amelyet a 200-400 méterre lévő célpontok eltalálásához fejlesztettek ki.

91 évesen először lép templomba

Életének utolsó hányadában Kalasnyikov ádáz háborút vívott a lelkiismeretével. Marcangolta a gondolat, hogy az általa tervezett gépkarabéllyal megölt emberek életéért felelősség terheli.

Halála előtt levelet írt az orosz ortodox egyház fejének, melyben többek között ezeket írta:

,,Újra és újra felteszem magamnak e megválaszolhatatlan kérdést: ha az én fegyverem oltotta ki oly’ sok ember életét, hívő ortodoxként és keresztényként vajon bűnös vagyok-e halálukban…?”

drogkartell_1_1.jpg

A pátriárka válaszában nemleges megerősítést nyújtott Kalasnyikovnak; álláspontja szerint Kalasnyikov a haza védelmének céljából alkotta meg a fegyvert, nem pedig azért, hogy terroristák ezrei használják találmányát alantas céljaikra. Ezáltal nem terheli őt semmilyen felelősség azokért a bűnökért, melyeket a találmányát felhasználva követnek el a terroristák.

Kalasnyikov harca saját lelkiismeretével az általános moralitáson túlmenő kérdéseket is felvet. Egyesek szerint Kalasnyikovot nem az anyagi haszonszerzés, hanem saját sorstársainak segítése vezérelte a gépkarabély megalkotásakor. Tény, hogy a tehetséges feltalálónak ma már több lehetőség is rendelkezésre állna: szabadalmi oltalom alá vonhatná a gépkarabély műszaki megoldásait, formatervezési mintaoltalom védhetné az AK-47-es „vonalait”, továbbá lehetősége nyílna védjegyoltalom alá helyezni a Kalasnyikov vagy AK-47-es szót.

1367065053-wrepnab_1.jpg

Kalasnyikov rokonai már tudatosabban állnak a szellemi tulajdonvédelem kérdéséhez: 2003-ban hozzájárultak ahhoz, hogy a Marken Marketing International nevű cég a nevet védjegyként a különböző polgári célú árucikkek forgalmazása során, mint például a zsebkés vagy vodka; továbbá sikeresen pereltek be több kereskedőt is, akik hamis AK-47-es játékpuskákat importáltak Kínából. Igaz, ezeket a harcokat Kalasnyikovnak kellett volna megvívnia réges-régen ezelőtt; ha megtette volna, ma a világ egyik leggazdagabb dinasztiája lehetne az övé.

A hadiipar mindig is az innovációból és az ellenfélét megelőző, forradalmian új technológiából merítette az erejét. Elég csak a Lockheed Martin nevű hadiipari óriásra tekintenünk, hogy lássuk; a cég piacvezető pozícióját a fejlesztésekbe és az innovációba ölt iszonyatos mennyiségű pénze és energiája garantálja. Kalasnyikov persze a nemzet hőseként élte életét, a legmagasabb állami kitüntetésekben, címekben és díjakban részesült, de a nagy Szovjetunió nem adta meg neki azt, amelyre akaratlanul is a legnagyobb szüksége volt: nem védte meg azt a találmányt, amely örökre megváltoztatta a hadviselést, és amely visszavonhatatlan hatásokat gyakorolt a ma leginkább elterjedt gépkarabélyok műszaki megoldásaira.

Ha veszel egy terepjárót, ajándékba kapsz egy gépkarabélyt!

Az AK-47-es fegyver persze nem kizárólag a csatatéren hódít magának teret. Szerepet kap a marketingben, a vodkagyártásban, zseblámpák értékesítésében és olykor egy-egy kevésbé demokratikus állam zászlajában is feltűnik.

Nehéz volna visszautasítani az Egyesült Államok-béli Max Motors autókereskedés 2009-es ajánlatát, melyben egyértelműen a nagyobb méretű terepjáróik iránti keresletet igyekeztek felpörgetni. Az erősen helyi igényeket megcélzó hirdetés szerint amennyiben a vevő egy terepjárót vásárol, az autókereskedés ingyen AK-47-es gépkarabéllyal kedveskedik a tisztelt vásárlóknak, az anyósülésen biztos elfér.

flag_of_mozambique_1.png

Mozambik zászlaja és címere kimondottan egyedinek számít; mindkettőben ott virít ugyanis egy fegyver alakja. Bizony, az AK-47-es büszkén feszít egy dél-afrikai állam zászlajában, kétséget sem hagyva afelől, hogy a helyi vezetők milyen eszközökkel szerezték meg az irányítást.

A feltaláló célja az volt, hogy hazáját és a fronton harcoló katonatársait egy forradalmian új és hiánypótló fegyverrel segítse meg. Noha máig közel 100 millió példányban értékesítették az AK-47-et, Kalasnyikov maga nem sok pénzt látott ebből. A szovjetek persze végtelenül hálásak volt Kalasnyokivnak találmányáért, a nemzet hősének kiáltották ki, falujában múzeumot nyitottak tiszteletére, de a legnagyobb támogatásban mégsem részesült.

Ha neked is harcászati vagy hasonló találmányod van, akkor jó esélyed van arra, hogy a fejesek nem engedik azt nyilvánosan szabadalmaztatni, hanem államtitokká minősítik. Ha ezt el akarod kerülni, akkor keress fel egy hozzáértő szabadalmi irodát, talán talál megoldást.

Amennyiben békésebb találmányok tervei körvonalazódnak elmédben, légy előrelátóbb mint Kalasnyikov; ne hagyd hogy mások szüreteljék le munkád gyümölcsét! Nagyobb eséllyel húzhatsz hasznot az ötleteidből, ha elkerülöd a feltalálókra leselkedő leggyakoribb veszélyeket, és húzz hasznot te magad a saját ötletedből. A témáról a "Találd fel magad" című könyvből tájékozódhatsz, míg profi lenyúlásvédelemért fordulj tapasztalt szabadalmi ügyvivőhöz!

 

Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

 

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr17610034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hathor istennő 2015.07.10. 09:16:34

Az index ajánlójában levő "gépfegyver" elnevezés kicsit mellément. Amúgy jó poszt. :)

ügyfélszolgálatos 2015.07.10. 09:24:44

Igaz hogy a német stg 44 -ről koppintotta, oppárdon "találta" fel...

walaki_aki 2015.07.10. 09:49:23

@ügyfélszolgálatos: Nagyrészt stg koppintás (gázelvétel rendszere, kurz-köztes lőszer alkalmazása, elrendezése) de pl az elsútő szerkezet az M1 Garandéről van koppintva. Szóval nemzetközi fegyver ez. Kalasnyikov érdeme, hogy zseniálisan másolta le a jó megoldásokat.

króm nickel 2015.07.10. 09:53:55

Hogyan lehetett volna Kalasnyikov "előrelátó"? Jogdíjat kért volna Sztálintól?

Jockey11 2015.07.10. 10:01:18

@ügyfélszolgálatos: Ez így egyszerűen nem igaz, bár tény, hogy népszerű urban legend.
Vannak pontok (pl. a karabély-lőszernek, az ívtárnak és magának a gázdugattyús rendszernek az alkalmazása) amikhez valóban az stg 44 szolgáltatta az alapot, és az is biztos, hogy egy kaliforniai balfékekből álló bíróság a formai hasonlóság miatt (ami nagyban az azonos rendszerből fakad) simán helyt adna egy német keresetnek az oroszok ellenében (lásd. Apple vs. Samsung és a féltégla, mint forradalmi formaterv esete), de belül a két fegyver gyökeresen eltér.
Ahogy a cikkben is említést nyert Kalasnyikovot az egyszerűsítés vezette, ezért az AK ismétlő és zárszerkezete, belső kialakítása teljesen más, mint a német elődé, ami pedig egy fegyver esetében nem elhanyagolható különbség, sőt legtöbbször pont az a lényeg. (Végső soron pl. minden késleltetett tömegzáras pisztoly szerkezete is azonos és kívülről majdnem egyformán néz ki, de a belső eltérések miatt ég és föld különbségek vannak)

A csapos közbeszól 2015.07.10. 10:20:31

Ez most mi?

Megemlékezés Kalasnyikov elvtársra és az Ő munkásságára vagy a fent említett szabadalmi és jogvédő iroda nyílt reklámja?
A jogdíjat átutaltátok az örökösöket képviselő jogvédő szervezetnek vagy a család ügyvédjének?

Dr_utcai_arcos 2015.07.10. 10:24:58

"a mérnök a korábbi koncepciókat apránként javítgatva és fejlesztgetve jutott el egy 1946-os pályázatig, " elkerülte a figyelmemet, mikor végezte el az egyetemet? Mert feltaláló lehet, de szerintem a mérnök az már más kategória.

Mérnork 2015.07.10. 10:33:48

@Jockey11:
45 után az oroszok lenyúlták magát Hugo Schmeissert, aki az StG44 német tervezője volt és "felkérték", hogy segítsen a fegyvereik fejlesztésében, beleértve az AK-47-et is.
"In October 1945, Schmeisser was forced to work for the Red Army and instructed to continue development of new weapons including the AK-47."

Sanda gyanu 2015.07.10. 10:43:47

@pintz: Egy kis nyelvtannáculás:

"súlyos találat nem érte a tankot"

A magyar nyelvben nem a találat súlyos, hanem a sérülés...

:-D

Szerintem érdemeltek volna néhány sort a Varsói Szerződés országaiban gyártott verziók, például a magyar AMD-65.

É2I 2015.07.10. 11:20:35

@Sanda gyanu: Jaja, nekem is AMD-m volt - kettő is -, amit a Magyar mérnökök fejlesztettek ki, kifejezetten desszantos célra. Úgy 2-300 méterig jó is volt. Eredetileg 1,5 km-ig volt halálos. Persze azoknak, akik tudtak lőni; én nem ;)

bloglegelő 2015.07.10. 11:55:17

@Mérnork: én puszta mesterséges kultusznak tartom ezt a Kalasnyikov dolgot. Egy traktorszerelő nevével mindent tud überelni a szovjet propaganda, hát működtetik is mind a mai napig.

Jól tudtak koppintani az oroszok (is( ? Hát persze, de azt mindenki tud, hozzállás, valamint üzleti környezet kérdése, Gondolom, nyugaton ezért nem az StG44 alapján állnak, mert abban nincs üzlet.

Ott van az oroszok két másik kolosszális koppintása, a Tu-144 és a Buran űrrepülőgép. Sok számjegyű érték fejezné ki a megspórolt fejlesztési költséget, és kérdés, hogy még így is van-e hozzáadott műszaki érték.

szóval, ez csak egy hamis kultusz Kalasnyikov traktorszerelő munkás körül.

Jockey11 2015.07.10. 11:57:28

@Mérnork: Ez így igaz, de ettől függetlenül az AK nem "koppintása" az Stg-nek. Hogy Schmeisser mennyit tett bele az AK-ba azt nyilvánvalóan soha nem fogjuk megtudni (mondjuk állítólag ő volt a legkevésbé együttműködő az oroszokkal , bármit is jelentsen ez).
Azt meg gondolom senki nem hitte, hogy Kalasnyikov egyedül alkotta volna meg a fegyvert, csak a többieket nem is fogják soha megnevezni legyenek akár németek, akár oroszok...

ROTFL Manó 2015.07.10. 12:44:06

@bloglegelő: Ha elmész Németországba, Shinsheim városkában van egy autó és technikatörténeti múzeum. Na, ott egymás mögött van kiállítva egy Concorde és egy Tu-144. Ha ott állsz mellettük és jobbra-balra nézel, akkor látni fogod, hogy ez a "koppintás" duma nem más, mint urban legend. Ég és föld a két gép. Csak és kizárólag a felülnézeti sziluettjük hasonló.

www.airlinereporter.com/wp-content/uploads/2011/11/med_ConcordeundTu14401.jpg

A Concorde szögletes, mintha baltával faragták volna, a Tu-144-es mindenhol le van gömbölyítve.

chepunk 2015.07.10. 13:38:16

Nos csupán a koncepció a másolás az Stg-44-ről, hogy milyen fegyvere legyen a sorgyalogságak. Műszakilag teljesen eltérő (inkább a cseh Vz-58 hasonlít működési elve alapján az Stg-hez, billenő retesztestes, rövid dugattyúutas rendszer) . Műszakilag inkább az M1 carbine (vagy M2, M3) ihlethette, az forgózárfejes gázelvételes csak a dugattyú rövid utas mint az M1 Garand csak az gázkupakos megoldású a rendszer működéséhez a gázt nem a csőből hanem csőkorona után veszi el.

bloglegelő 2015.07.10. 13:46:51

@ROTFL Manó: a fejlesztési idő és költségek megspórolása a lényeg. És abban rengeteget számít egy sikeres előkép.

fidesz a mutyipárt 2015.07.10. 14:55:00

A fegyverrész jó, az önreklám vicces.
Teljes világra szóló védettséget magyar ember nem fizet ki, ha bevonsz pénzes külföldit az nyúl mindent.
Ha sikerül levédeni a kínaiak tojnak rá és dömpingáron elárasztják vele a világot, magyar embernek nincs ügyvédre se pénze.
Aki kitalálna valami újat, az jobban jár ha agyalás helyett a kocsmában iszik, többet ér el vele.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 18:00:46

Az AK-47-nek semmi köze a Stg-44-hez. Más tok(AK-47), más zárolás, más elsütőszerkezet.

Ha hasonlóságot akartok találni, akkor azt Heckler & Koch G-3 automatapuskánál és leszármazottjainál (HK-33 gépkarabély és a híres MP-5 géppisztoly) keressétek.

Gyártás technológiájuk (lemez préselés,pontheggesztés), részleges szétszerelésük (Csapszeg oldalra kinyom; tusa hátrafelé lehúz. Ebben található a helyretolórugó akár a HK-knál. Zárszerkezet a tokból hátrafelé kihúz. Egy másik csapszeg kiszedésével a markolattal egybeépített elsütőszerkezet /trigger group/ elválasztható a toktól. Ez feature ugyancsak megvan HK-knál) azonos.

cardiobascuralis 2015.07.10. 18:26:26

@ügyfélszolgálatos:
Ja, a világhíres stg44-ről.
Mennyit is adtak el abból az elmúlt 60 évben?
Ja, egy darabot sem?

Biztosan a mosógépről koppintották a mobiltelefont is. Hisz mindkettő árammal megy.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 18:26:30

@chepunk:
"inkább a cseh Vz-58 hasonlít működési elve alapján"

Inkább az SzKSz-45 vagy az FN FAL-ra hasonlít.
A Vz-58 billenőretesztest zárolásánál (tilting breechblock) egy különálló fel-le billegő retesztest felelős a reteszelésért.
Az Stg billenőzáras (tilting-bolt) zárolásánál meg maga a zárfej (annak hátsó része) billeg fel-le.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 18:30:07

@chepunk:
"M1 Garand"

A Garand is hosszú gázdugattyú hátrasiklásos (long-stroke). Csak a 1939 előtti gyártású Garandoknál van gas-trap rendszer.

cardiobascuralis 2015.07.10. 18:30:31

@É2I:
Tudod, mit fejlesztettek azon magyar mérnökök?
A becsukható tust.
Egyébként egy az egyben AK-47.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 18:32:16

@walaki_aki:
"de pl az elsútő szerkezet az M1 Garandéről van koppintva"

Szerintem inkább a Remington Model 8 volt az ihlető.
www.youtube.com/watch?v=Q7z_KHNCwFg

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 18:55:38

@cardiobascuralis:
"Ja, a világhíres stg44-ről. Mennyit is adtak el abból az elmúlt 60 évben? Ja, egy darabot sem?"

Pedig akár tetszik, akár nem, a Sturmgewehr világhíres, mert ez volt a legelső (használható) gépkarabély.
Az 1. vh-s MP-18-ból se gyártottak 100 milliót, de az volt a legelső (használható) géppisztoly.

cardiobascuralis 2015.07.10. 18:57:43

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!:
Bocs, én nem azt vitatom, hogy jó-e vagy sem (mondjuk az orosz télben beszart rendesen), hanem azt, hogy arról koppintották-e vagy sem.

A használható meg a világ legjobbja között azért van némi különbség.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2015.07.10. 19:20:23

@cardiobascuralis:
"(mondjuk az orosz télben beszart rendesen)"

A szűk tűrésekkel gyártott forgótolózáras Mauserek azok igen. A StG kivételesen megbízható volt az orosz télben.
A háború végén már nem volt idő a tipikus német precizitásra. Lötyögősre gyártották, akár az orosz cuccokat.

chepunk 2015.07.10. 21:30:46

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!:

Köszönöm a pontosítást! (bár én ennyire nem akartam a részletekbe menni csak nagyban szemléltetni a nagyérdaműnek nagyjából laikusként is értehtően)

chepunk 2015.07.10. 21:37:57

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!:

Igen a használhatón a hangsúly. Már az első vh-ban voltak kezdemények mint a Winchester 1907/17 351SL kaliberben, vagy a francia Ribeyrolles 8x35 kaliberrel. A Fedorovot nem számítanám ide mert puska lőszert tüzelt nem köztes lőszert, inkább rohampuskának nevezném.
süti beállítások módosítása