Szabadalmi blog

Fogorvoshoz mész? Vigyél egy rekesz sört!

2015. július 31. 14:00 - pintz

-Nyissak neked egy üveg sört?
-Nem, kösz; majd én leharapom a kupakot.

Az interneten számos olyan videó kering, amelyen vállalkozó kedvű férfiak a lehető legkülönfélébb eszközökkel bontanak fel egy üveg sört. Bebizonyosodott, hogy a machete, a láncfűrész és a szarvasagancs is alkalmas egy kupak lepattintására, de ha egy váratlan helyzetben éppen nélkülöznünk kell e maszkulin szerszámokat, más segédeszköz után kell néznünk. Egy argentínai sörgyártó cég, a Cerveza Salta elkötelezett támogatója a rögbisportnak; a vállalat nagy tiszteletben részesíti az erejükön felül teljesítő sportolókat. A rögbi azonban nem veszélytelen - gyakoriak a zúzódások, törések és a kitört fogak. Nos, a Cerveza Salta elismerése jeléül egy olyan fogimplantátumot készíttetett egy fogorvossal, melynek segítségével a játékosok vigyorogva bonthatnak fel egy üveg sört - a szájukkal.  

670px-open-a-bottle-with-no-bottle-opener-step-2.jpg

Dr. Sebastian Juri fogorvos szerint az eszköz egy igazán egyedülálló találmány, hiszen a szokványos implantátumokkal csak rágni lehet, sört bontani nem; ez a műfog azonban mindkét funkciót maradéktalanul betölti. Az persze már egészen más kérdés, hogy vajon hányan fogják igénybe venni e nem mindennapi szolgáltatást. A kivert fogú sörivók számára hasznos lehet a sörnyitásra alkalmas fogimplantátum, de az élet más területein is jócskán akad néhány vicces és meghökkentő innovatív megoldás. Cikkünkben röviden bemutatunk néhányat azon találmányok közül, amelyek a kreatív feltalálóknak köszönhetően üde színfoltot visznek az újdonságok világába.

Szelfi a popsidról!

A szelfizés rövid idő alatt vált cuki önfotózgatásból kvázi művészetté. Nem meglepő, hogy a világhálón rengeteg tippet és trükköt találhatunk a tökéletes szelfi, azaz önfotó elkészítéséhez. A szelfizgetés olyannyira elterjedt és gyakori jelenség lett, hogy az oroszok nemrégiben kiterjedt szelfikampányt indítottak annak érdekében, hogy a veszélyes helyszíneken való önfotózást visszaszorítsák. Az oroszok igyekezete nem alaptalan, 2015-ben legalább tíz ember halt meg és további több száz sérült meg az önfeledt szelfizgetés közben. Kiemelt említést érdemelnek azok az önjelölt fotóművészek, akik töltött fegyverrel és kézigránáttal, vagy éppen egy közelgő tehervonattal a hátuk mögött akartak szelfizni.

Az idei fesztiválszezon egyik elengedhetetlen kelléke a szelfibot volt. A szelfibot végére helyezett okostelefonnal messzebbről készíthetünk magunkról fényképet, rendkívül ideális eszköz csoportos szelfikhez. A szelfik mellett jelentős tért hódítottak az ún. „belfie”-k. A belfie az angol „butt” (popsi) és a „selfie” (önfotó) szavakból tevődik össze, könnyű hát kitalálni, hogy a belfie-őrület középpontjában a fenekek állnak.

youve-heard-of-the-selfie-stick--now-meet-the-belfie-stick.jpg

Igen ám, csakhogy az emberi test anatómiájából fakadóan az emberek (néhány kivételesen rugalmas sportolót leszámítva) nem képesek oly' mértékben kicsavarni a kezüket, hogy a feneküket pont a kívánt szögben tudják lekapni.  A hiánypótló megoldást a "BelfieStick" nevű eszköz jelenti (ha ugyan nem hatalmas nagy hoax). A "BelfieStick" műszakilag majdnem teljesen hasonlít a szelfibotokra, a különbség csak annyi, hogy a "BelfiStick"-et a bot közepén az ideális irányba hajlíthatjuk. A "BelfieStick" honlapja szerint az eszköz segítségével immár gond nélkül szelfizhetjük a fenekünket; anélkül, hogy kényelmetlen pózokba kellene tekernünk magunkat.

Kisimult, csodálkozó arcok

Egy japán cég szerint a „Face Slimmer” nevű arcápoló készülékük nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megszűnjenek a petyhüdt arcbőr és ráncok okozta mindennapos gondjaink. A vicces bigyó hatékonyságáról nem tudunk biztosat, az azonban egészen biztos, hogy a különleges formájú eszközt a szánkba helyezve rekordidő alatt tehetjük magunkat közröhej tárgyává.

8ujwpfs_1.jpg

A faék egyszerűségű „Face Slimmer”-hez átfogó használati útmutató is jár; a gyártó a legjobb eredmény elérése érdekében azt javasolja, hogy helyezzük az eszközt a szánkba, majd próbáljunk minél hangosabban kiejteni egyes mássalhangzókban gazdag szavakat.  A szilikongumiból készült ketyere feltehetőleg nehezen fog átütő sikert elérni a szépségiparban, a „Face Slimmer” viselője úgy néz ki, mint aki egy alapos ajakfeltöltés után darázsfészket csókolgatott, és ezen még rendkívül meg is lepődött.

Két szál cigi a két tüdőnek

Szegény dohányost az ág is húzza a XXI. században; a dohány ára az egekben, a dohányzásra kijelölt helyek köre egyre csak szűkül, és nemzetközi szabályozás gondoskodik a nemdohányzók védelméről. A XX. században ezek a reformok még elképzelés szintjén sem léteztek, így a nikotinfüggőket számos bigyó segítette a dohányzásban.

lrg_double_cig.jpg

A boldog dohányos egyszerre akár két szál cigarettát is szívhatott ezzel az ügyes kis szerkezettel. Két szál cigi egyszerre - úgyis két tüdőnk van, hol a gond? Akik pedig azt nem szerették volna, hogy a bagózás a meghitt romantika rovására menjen, azoknak nagy segítséget nyújtott ez a szerkezet, amellyel két ember pöfékelhetett egy időben. Ha mindez nem lenne elég, itt látható például a vádlira erősíthető cigarettatok (nudista-strandok elengedhetetlen kelléke), a mellényzsebre erősíthető hamutál vagy a karórába rejtett öngyújtó.

 A zsebre vágható plasztikai sebész

„A legújabb orrformáló modell gyors, hosszantartó és biztos megoldást nyújt a ferde orrokra. Ez a szerkezet garantáltan hatékony, rövid időn belül fájdalommentesen kiegyenesíti a ferde orrnyerget” – így szólt a Trilety orrformáló eszköz hirdetése a ’20-as évek elejéről. Hogy mennyire volt fájdalommentes, az már viszonyítás kérdése; az eszköz ugyanis az orr húsos és porcos részeit nyomta össze a kívánt formára.

hana-tsun-nose-straightener-thumb.jpg

A kérdéses hatékonyságú találmányból ma már jelentős hasznot húz néhány japán cég. Az internetről is rendelhető eszköz kinézete finomodott ugyan, de a működése ugyanazon az önsanyargató elven alapszik, mint Trilety úr orrformálója. A zsebre vágható kínzóeszköz legjobb reklámjai M. Trilety arcsebészhez kötődnek, de az eredeti orrformáló feltalálója John Hilgers, aki 1921-ben kapott szabadalmi oltalmat a találmányára.

 Pénzre váltható a kreativitás

„Gondolkodj másképp! Akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék, meg tudják változtatni a világot… azok meg is teszik.” – Steve Jobs

Noha a tehetséges feltalálók ragyogó ötleteinek sora szinte végtelen ugyan, a világ megváltoztatáshoz ennél jóval többre van szükség. Steve Jobs helyesen ösztönzött a kreativitásra; kár lenne azonban elfelejteni, hogy az Apple Inc.-nek a szabadalmi oltalommal védett találmányaik biztosították a piaci előremenetelt.

creativity.jpg

A cikkünkben bemutatott „Belfie Stick” az iskolapéldája annak, hogy egy-egy kreatív idea milyen hamar válhat közérdeklődés tárgyává. Ahhoz, hogy a lenyúlás veszélye ne fenyegethessen egy hasonlóan hiánypótló ötletet vagy műszaki megoldást; érdemes mielőbb tapasztalt szabadalmi ügyvivőhöz fordulni. A szabadalmi oltalom lényege, hogy kizárólagos jogot ad a feltalálónak, illetve annak, akinek az licencet engedményezett. Amennyiben úgy véled, hogy sikerült feltalálnod egy, a japán „Face Slimmer” unortodox ajakápolónál kevésbé idétlen ránctalanító eszközt, fontos tudnod; hogy a szabadalmi oltalom mellett más védelemre is szükséged lesz. Egy találmányt mindenképpen érdemes védjeggyel is ellátni, amely a hatékony brandépítés mellett nagy segítséget nyújthat abban is, hogy jelentős piaci versenyelőnyt kovácsolj. 

 

Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr307668366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEDZDJETEK EL FÉLNI ! 2015.07.31. 23:55:26

A viktoriánus korban volt olyan elvetélt találmány, hogy kalapemelgető gép. A tervező a hordároknak szánta, akiknek mindkét keze tele vlot , így nem tudták kényelmesen megemelni a kalapjukat az utcán. A fémből készült eszközt felcsatolva lehetett volna hordani a kabát alatt, és a könyökkel lehetett volna működésbe hozni. Nagy az isten állatkertje.
Tényleg az alkoholmentes pálinkát miért nem találta még fel senki, vagy az egér ízesítésű macskaeledelt..?

nemszólokmégegyszer 2015.08.01. 16:55:00

Az a férfi /kivéve hülye macsókat, akik foggal, szemmel, köldökkel, stb./ bármivel ami a kéznél van /legyen az körömcsipesz, hajráf, stb./ nem tud kinyitni egy üveges sört, vagy nem férfi /igyon palackos ásványvizet/, vagy vegyen dobozos sört.
süti beállítások módosítása