Szabadalmi blog

A Google szemmel tartja a vércukorszinted!

2015. október 16. 14:12 - pintz

Majd két évvel ezelőtt jelentette be a Google, hogy okoskontaktlencse fejlesztésébe kezd, elsősorban cukorbetegek számára, akik a találmánnyal egyszerűen kísérhetik majd figyelemmel vércukorszintjüket. Úgy tűnik, hogy a fejlesztés az utolsó fázisához érkezett, erre utal a Google saját élettani kutatóintézetének a létrehozása is. Most a Google megkapta a szabadalmat az okoskontaktlencse energiaellátására: fénnyel fog működni.

google-smart-contact-lens-2.jpeg

A „hagyományos”, testen hordható eszközök, mint a Google Glass viszonylag szerény sikere után a Google az egészségügy területén kárpótolhatja magát. Ha hinni lehet a rendelkezésre álló információknak, az okoskontaktlencse áttörést hozhat a cukorbetegek számára, az eszköz ugyanis a könny összetételének elemzése alapján folyamatosan nyomon tudja követni a vércukorszint alakulását.

A most elnyert szabadalomból az eszköz energiaellátásán kívül sok más olyan részlet is kiderül, ami nem csak a cukorbetegek számára lehet érdekes. Az okoskontaktlencse képes lesz a testhőmérséklet és a véralkoholszint folyamatos követésére, sőt a környezetben található különböző veszélyes anyagok, például allergének érzékelésére is. Így az allergiás betegek számára is hasznos segítséget nyújthat.

google-smart-contact-lens-1.jpeg

Az eszköz látni fog kifelé és befelé egyaránt, így képes lesz az olyan „alapvető” informatikai feladatok megvalósítására, mint a bolti vonalkódok leolvasása és a retina alapján történő biometrikus azonosítás. Az okoskontaktlencse „természetesen” képes lesz kommunikálni a többi elektronikus eszközünkkel, többek között a mobiltelefonunkkal és a laptopunkkal is.

Sajnos az eszköz piaci megjelenéséről még nincsen semmilyen információ, a mostani szabadalom azonban mindenképp biztató jelnek tekinthető a fejlesztés előrehaladottságát illetően. Ha esetleg mi találtunk fel valamit, ami forradalmasíthatja a XXI. század egészségügyét (de akkor is, ha valami teljesen mást), mindenképp érdemes tapasztalt szabadalmi ügyvivőhöz fordulni, különben bármennyi időt, energiát ölünk találmányunkba, ha nem védjük le, akkor azt bárki felhasználhatja.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr907973529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.17. 11:39:34

A Google ugye a profitra hajt. Ha a könnyből érdemi információkat lehetne kinyerni a vércukorszintet illetően... hát erősen meg lennék lepve. A hangsúly az érdemin van.
süti beállítások módosítása