Szabadalmi blog

Öveges Professzor - mindannyiunk fizikusa

2015. november 25. 15:56 - pintz

120 éve született Öveges József. A tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, fizikus generációk és feltalálók nőttek fel kísérletein, TV vagy rádióműsorain. Többen abban a szerencsében is részesülhettek - közvetve magam is - hogy tanítványai lehettek. Csodálatos képessége volt a bonyolult dolgok egyszerű bemutatására, tanítására. Példája nyomán váltak sokan mérnökké, fizikussá, tanárrá. Ő maga is elsősorban tanár volt, paptanár.

oveges-szabadalmi-blog.jpgÖveges professzor kísérletezik | Forrás: moderniskola.hu

1917 Karácsonyán lett piarista szerzetes. Tanított Tatán, Szegeden, Vácott és Budapesten. Később pedig egyetemi tanár volt a Közgazdasági Egyetemen és a Pedagógiai Főiskolán. A szerzetesrendek létszámának korlátozásakor fél-civil életmódra kényszerülve kiköltözött a Mikszáth téri Rendházból, de ebédelni haláláig gyakran visszajárt oda. Az Élet és Tudomány szerkesztője és sokszor rovatírója, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségének is tagja volt. Több mint 250 rádióműsora mellett az egyik kedvelt TV műsornak is szerkesztője, előadója volt. Ma utca (Tatán) és iskola (Budapest, XI. kerületben) viseli nevét.

Tanári pályáját legkedvesebb tanítványa, Kovács Mihály piarista fizikustanár folytatta, aki Öveges kísérleteit ismételte meg izgalmas fizikaóráin. Kovács Mihály osztályfőnököm volt, és maga is kiváló feltaláló. Nevéhez köthető a Mikromat nevű kibernetikai oktató-fejlesztő készülék, amelynek segítségével tanítványai már a 60-as évek végén megismerkedhettek a számítógépek alapjaival.

Öveges József méltó utódja Jedlik Ányos szerzetes-feltalálónak, noha róla nem neveztek el szellemi tulajdonvédelmi kormányprogramot. Tekintve azonban, hogy e kormányprogramot leginkább kudarcok kísérik - például most érte el 50 éves mélypontját a szabadalmi bejelentések száma - talán nem is baj, ha nem feltalálóként, hanem tanárként emlékezünk a professzorra.

Öveges professzor egyik szabadalmazott találmánya váltóáramot állít elő elektroncsövek rezgéseivel. Találmányát 80 éve jelentette be. Másik találmánya egy optikai fordulatszámláló és frekvenciamérő készülék volt.

Öveges professzornak több tucatnyi könyve jelent meg, amelyek közül a „Kísérletezzünk és gondolkodjunk!” sorozatot emelném ki. Öveges professzor jó példát adott arra, hogyan lehet bonyolult dolgokat egyszerűen elmagyarázni. Magam is az ő nyomdokait próbáltam követni, amikor a szabadalmi jogvédelmet igyekeztem közelebb hozni a feltalálókhoz a „Találd fel magad!” című könyvben, vagy a tőkeszegény feltalálóknak adtam sorvezetőt a „Szegények szabadalma” projekt létrehozásával.

Pintz György
Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr58108234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.26. 11:25:37

Igazán élményszerűvé tette a fizikaoktatást. Ki tudja, vajon hány emberrel szerettette meg a fizikát, és hányan lettek az ő hatására fizikusok, feltalálók?

s 2015.11.26. 11:43:10

Tv-ben láttam Őt. Meggyőző volt, még úgy, messziről is. Szerette amit csinál, nem "csak" értette, ez már akkor világos volt, pedig még csak tízen pár éves voltam.

Szalay Miklós 2015.11.26. 11:48:30

Lesz itt egy könyv, amely hasonlóan érthetően kívánja elmagyarázni a világot - benne a fizika legfontosabb elemeit is - a közönségnek. Egyelőre kézirati állapotban érhető el, és várja a hozzászólásokat, hogy tökéletesíteni lehessen. A fizikai részekhez különösen szeretnék találni olyat, aki szakmabeli, és átnézné. A könyv elérhető itt:

egyvilag.hu

A fizikai részek pedig itt:

egyvilag.hu/temak.shtml#avilagepitokovei1

(A felső sorok a kép tetején. A kézirat részei doc és pdf formátumban tölthetők le.)

Szalay Miklós 2015.11.26. 12:09:11

Ui. ha volna, aki átnézné a könyvet, annak fizikai részeit, elérhető vagyok a honlapon található email címen.

Venesz 2015.11.26. 13:10:52

Én még láttam a tv-ben a műsorokat, amikben olyan egyszerűen, közérthetően mutatta be a fizikai kísérleteket (mindegyik sikerült), hogy lenyűgözte a nézőket. És az is fontos, hogy imádta a tudományát és a fizika iránti rajongása átjött a képernyőn. A tudományos ismeretterjesztés szerintem fontos dolog, Öveges tanár úr, valamint Czeizel Endre kiemelkedő egyéniségek voltak ezen a területen.

antirandom 2015.12.23. 23:21:45

Tejfalussy András Iratjel: bendzseles-151223

IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST

Valamely találmányra azé a kizárólagos szerzői jogi elsőbbség, aki hivatalosan igazolni tudja, hogy elsőként nyújtotta be az új megoldás ismertetését a világ valamelyik szerzői jogvédő hivatalához. Újabban a hazai szerzői jogvédő hivatal csak a benyújtás napját igazolja, az óráját, percét nem. Ez a zónaidő eltolódás miatt bizonyíthatatlanná tette a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét. A magyar találmány szerzőségét ellopáshoz a hazai jogvédő hivatalba beépíthető titkos ügynök - a műholdas távközlés segítségével – kiküldheti a találmányi leírást egy olyan országba, ahol még előző napi dátumot írnak, s ahol előző napi dátummal nyújthatják be azt, mást nevezve meg feltalálóként. Ha pl. itt reggel 9-kor benyújtunk egy találmány leírást, s a másolata 1 órán belül kijutható egy külföldi ügynökhöz, akkor neki akár 7 órája is lehet arra, hogy - kissé átírva és vagy átcímezve - az ottani találmányi hivatal 17 órás zárása előtt – benyújtsa ugyanezt a találmányt, feltalálóként mást jegyeztetve be. Ha a külföldi jogvédő hivatal - ahogy korábban nálunk is volt - a benyújtás óráját, percet is igazolja, akkor a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét minden bíróság „bizonyítatlannak” fogja ítélni. Miután ilyen módon bármely értékes magyar találmány szerzősége büntetlenül ellopható, a magam és a többi magyar feltaláló jogvédelmére is követelem, hogy haladéktalanul állítsák vissza a percpontos igazolást, s ítéljék el Bendzsel Miklós szerzői jogvédő hivatali elnököt, aki a magyar találmányok „szerzőségét” lopáshoz tudatosan biztosítja a pontatlan iratnyilvántartást, s akinek a vezérsége idején 3 olyan értékes tudományos találmányom szabadalmi leírása is elkallódott náluk, amivel „feltalálóként” többen Nobel-díjra pályáznak!

Budapest, 2015. december 23.

(nemes Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc (1-420415-0215, an. Bartha Edit) okl. vill. mérnök, a PTK szerinti „megbízás nélküli kárelhárító ügyvitellel”, a BTK szerinti „jogos védelmet” folytató tudományos szakértő feltaláló. 2621 Verőce, Lugosi u. 71. ( www.tejfalussy.com, magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com. )

Cc.: ORFK Panasziroda, s az ENSZ-t hazánkban képviselő, Állampolgári Jogok Biztosa!
Nyilvános feljelentés, a www.tejfalussy.com honlapon (MEHNAM 526) is közzétéve.

feladó: András Béla Ferenc Sydo Tejfalussy<magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com>
címzett: miniszterelnok@me.gov.hu
másolatot kap: Panasziroda ORFK Ellenőrzési Szolgálat <panasz.orfk@orfk.police.hu>; panasz <panasz@ajbh.hu>;
Trocsányi László igazságügyi miniszter <miniszter@im.gov.hu>;
Elnok@kuria.birosag.hu
dátum: 2015. december 23. 15:37
tárgy: IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST
küldő: gmail.com
süti beállítások módosítása