Szabadalmi blog

Magyar focis találmány a világsiker küszöbén

2015. december 04. 19:00 - pintz

Törölhetjük szótárunkból a „Szemüveget a bírónak!” orvosi beutaló kifejezést, és vélhetőleg felmenőjükkel való fajtalanságra is kevesebben fogják felkérni a játékvezetőket.

Nem lesz több gól/nem gól disputa, és akár a lesvita is a múlté lehet. Mindez Maruzsi László egykori autóversenyző és futballbíró érdeme, akinek találmánya kálvária szakaszból a feltámadás korszakába ért. Maruzsinak a Dél-Korea-Japán rendezésű VB meccs hibás bírói döntései és egyéb súlyos bírói hibák tettek be annak idején. Úgy érezte tennie kell valamit az igazság érdekében. A találmány a partjelző botból kiindulva megszületett, a sikert azonban nem mérik olcsón egy magyar feltalálónak...

maruzsi-figyelo.jpg

Maruzsi egyébként „megrögzött” feltaláló, tagja a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesületnek, és a többcélú gépjárműtől a szelektív hulladékgyűjtőn át, a hornyolt tégláig több találmányt is magáénak tudhat. Jelen futballbírót segítő rendszere pedig aranyérmet hozott el a genfi Találmányi Világkiállításról, a nürnbergi találmányi kiállításról, a brüsszeli EUREKA kiállításról és a spanyol Galactica találmányi kiállításról. A díjak nagy elismerések, ugyanakkor egy prototípus megépítéséhez nem díjra, hanem pénzre lenne szükség. Jelen találmány esetében pedig sok pénzre, hiszen egy futballpálya magasban történő, rezgésmentes bekamerázása, a fény-árnyék effektusok kiküszöbölése nem két fillér. "Ha van FIFA licenc és jól működik egy stadionban, akkor majd beszállunk" - hangzik a magyar kockázati tőke kockázatmentes válasza. Csak akkor már hová szálljon be, gondoljuk magunkban. Pedig a szakma nagy része elismerően szólt a találmányról: Puhl Sándor, VB, BL döntő játékvezető, Eszterházy Márton, Nyilasi Tibor, Détári Lajos, Dunai Antal, Nagy László volt válogatott focisták, hogy csak néhányat emeljünk ki; de pozitívan nyilatkoztak Vitray Tamás, Szöllősi György, Dobor Dezső és Kopeczky Lajos sportújságírók is.

maruzsi-rendszer-szabadalmi.jpg

A feltaláló tizenhárom év után is töretlenül hisz abban, hogy a labdarúgást meg tudja reformálni. Találmányából már többen is írtak szakdolgozatot, köztük lánya is, aki az innovációs folyamatok szerepe és menedzselése kapcsán elemezte a projekt történetét.

A találmány egyébként okkal lehetne a játékvezetők kedvence, mert igazán diszkrét: nem buktatja le a bírót, ha az mégis máshogy dönt. A gólt, lest a bíró órájára vagy a partjelző zászlajára továbbítja, célszerűen rezgések, illetve hang- és fényjelzés formájában. Nem fog persze a bíró másként dönteni, hiszen a rendszer az ellenőrök számára archiválja a tényleges adatokat.

A találmány tulajdonképpen egy speciális szoftverrel ellátott videobíró, amely észlelését 1 másodpercen belül, diszkréten juttatja el a játékvezetőknek. A találmányt a Pintz és Társai szabadalmi iroda védte le nemzetközi szabadalommal a világ sok országában. Megint magyar jellegzetesség, hogy a hasznosítás késedelme miatt már csak az európai futballhatalmaknál van fenntartva az oltalom. Sőt, a kényszerű késedelem miatt már a versenytársak is megjelentek...

És akkor lehet-e valaki próféta Kelet-Európából, egy "abszolút elfogulatlan és korrupciómentes" nagyhatalom, azaz a FIFA előtt? A FIFA először 2010-ben szondázta meg a találmányt, amelyről a magyar sajtó, többek között az Index is beszámolt. Ez a riport még csak arról szólt, hogy a legjobb 18 közé jutott a Maruzsi találmány. 2012 októberében viszont a Hawk-Eye és a GoalRef márkanévre keresztelt megoldások jogosultjai kaptak licenc lehetőséget. Mindkét cég, de különösen a GoalRef cége, a német Frauenhofer hatalmas tőkével ellátott fejlesztési cég. Ez utóbbi cég 2014-es bevétele 2 Mrd EUR volt.

Nos, velük kell versenyeznie Maruzsi László szabadalmának. Szabadalom alatt a találmányra kapott kizárólagos jogot értjük, szabadalommal ellátott találmány csak a feltaláló engedélyével hasznosítható. A FIFA előreláthatólag 3-4 licencnél nem ad ki többet. Vajon bekerülhet-e egy közülünk kikerült magyar feltaláló találmánya a FIFA bűvös kalapjába?

Úgy tűnik, igen! A FIFA azt írta elő, hogy akkor adja ki a licencet, ha egy másodpercen belül, minden külső beavatkozás nélkül, a rendszer automatikusan jelzi a bírónak a gólt. Mint a feltalálótól értesültünk, elkészült az új - kereskedelmi forgalomban nem kapható – különleges kamera fejlesztés, amellyel a tesztelések napokon belül kezdődnek. Előreláthatólag tavasztól az ország legmodernebb stadionjában folytatódik a munka. Amennyiben minden rendben találtatik, a FIFA által előírt két pálya felszerelhető lesz a licenc kiváltásához.

maruzsi-rendszer-visszajelzo.jpg

A feltaláló reményei szerint módja lesz arra, hogy a tavasszal megtisztuló FIFA vezetésnek bemutassa a leshelyzet megítélését segítő modulját. E területen úgy tűnik, hogy versenytársai még nem léptek, illetve még nem álltak elő FIFA licencképes projekttel. Nem kizárt, hogy épp a szabadalom gátolta őket ebben. Egy szabadalom ugyanis a védett országban kizárólagos gyártási, forgalmazási, használati jogot jelent. Ez a kizárólagos jog nem abszolút, csak a szabadalmi igénypontban furfangos műszaki-jogi nyelven körülírt megoldásra terjed ki. A lényeg tehát a szabadalmi igénypontban van, amelyet lehet jól, és lehet rosszul is megfogalmazni. Gyakorlatilag csak profi szabadalmi ügyvivő tud olyan igénypontot alkotni, amelyet nehéz megkerülni. Persze külön művészet a szabadalmak megkerülése is. Erről a Találd fel magad! című szabadalmi könyvben olvashat bővebben. Ezt különösen akkor célszerű megtenni, ha a másik fél már szabadalombitorlással fenyeget bennünket. A megkerülés sem végezhető amatőr módon, még nagy gyógyszergyárak is belefutnak néha olyan vesztes perekbe, amelyek több óvatossággal talán elkerülhetőek lettek volna.

Idén 50 éves mélypontját érte el a magyar szabadalmi bejelentések száma. Ezzel egyidejűleg az EU-ban a magyar kisvállalkozásoknak kell a legmagasabb szabadalom fenntartási díjat fizetnie.

Ez a közeg nem kedvez a feltalálóknak és az innovációban bízóknak. Pedig a magyar gazdaságot leginkább a magyarok kreativitása lendíthetné előbbre. Maruzsi László példája arra biztathat minden magyar feltalálót, hogy érdemes küzdenie találmányáért. Még akkor is, ha leginkább csak magára számíthat! Szurkoljunk Maruzsinak az MSZTE-vel együtt, hogy sikerüljön a foci igazságosabbá tétele, és a jövőben ne a bíró döntse el az eredményt, hanem a jó játék!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr118139432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2015.12.05. 17:28:30

"Többé nem fog kelleni szemüveg majd a bírónak?"

Azért a bloggernek nem-e fog-e kellenie-e egy magyar általános iskolai végzettségnek-e magyar nyelv-eből-e?
Ja, az már luxus. E.

kvadrillio 2015.12.05. 22:11:25

AMENNYI MILLIÁRDOT EZEK A PÁRTOK KÉPVISELŐIKKEL LENYÚLTAK MÁR, ABBÓL MINDEN MAGYAR EMBERKE RENESZÁNSZOZHATNA !!! DE CSAK EZEKNEK A TOLVAJOKNAK GYŰLNEK A MILLIÁRDJAI AZ ADÓPARADICSOMOKBAN, OFFSHORE-SZÁMLÁIKON !!!

_Neville 2015.12.06. 02:20:50

Majd ez is elkerül bagóért külföldre, ahogy szokás. Elképesztő, tisztára mint a Bourbonok, semmiből sem tanulunk e téren :(

Netuddki. 2015.12.06. 09:30:54

Ejnye! Hát nem rokona vagy haverja a volt kollégiumi bandának? Mert akkor már régen megküldték volna pár milliárd vissza nem térítendő közpénzzel...

campobaszo 2015.12.06. 12:11:28

Kicsit utánanézve,legalább öt éve van a "világsiker küszöbén",három éve 56 %-os eredmény ért el az elvárt 98 % helyett.A les meg önmagában nem szabálytalan,aligha automatizálható a megítélése,ha pedig a partjelző a botját nézegeti,akkor nem látja,hogy mi történik a pályán.Öntömjénből jeles!
süti beállítások módosítása