Szabadalmi blog

Még vékonyabb lesz a Macbook?

2016. április 13. 17:22 - Tesla Nikoletta

Mindenki nyugodjon meg, nem fizetett hirdetésről van szó - mindössze a frissen közzétett szabadalmi iratokat böngészve bukkantunk az Apple érintőfelületes billentyűzettel rendelkező hordozható számítógépére, pontosabban annak szabadalmi bejelentésére. Igaz, az Apple szó szerint önti magából az új szabadalmi bejelentéseket - csak április 7-én 25 db az Apple nevén futó találmány került közzétételre.

apple-laptop-talalmany-szabadalom-erzekelos.pngForrás: digitaltrends.com

Az US2016098107 A1 közzétételi számú megoldás itt tekinthető meg. A találmány jelenleg a „Configurable force-sensitive input structure for electronic devices” címen fut, de az Apple-t ismerve ennél biztosan valami hangzatosabb és rövidebb fantázianévvel állnak majd elő, ha a termék valaha piacra kerül. A megoldás lényege tehát a hagyományos billentyűzet érzékelősre való lecserélése. Ez annyiban más, mint az iPad, hogy a gombok számával és méretével nem spórolnak - maga az elrendezés és az elhelyezés teljesen ugyanaz marad, mint az eddigi laptopok esetében. Furcsa váltás lehet a megszokott gépelés után, de az egész nap úton lévőknek ez a kis méret- és súlycsökkenés is biztos érezhető lehet majd. Az érintős felület a szabadalmi igénypontok szerint 5 különböző rétegből áll.

apple-macbook-vekony-ujdonsag-talalmany.pngÁbra az eredeti, közzétett dokumentumból

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy meg is akarják valósítani a tervet, lehet, hogy csak a konkurencia miatt próbálják levédeni. Emellett pedig abban sem lehetünk biztosak, hogy nem létezik még ilyen megoldás, hiszen szabadalomkutatást nem végeztünk.

Ha piacra kerülnek ezek a modellek, annyit biztos nem kell majd értük fizetni, mint amennyit a magyar kormány fizetett 2004-ben a kakaóálló számítógépekért. Pedig ez is könnyen letörölhető, fertőtleníthető, elvileg akár enni is lehet majd róla. (Igaz, hogy nem esnek majd morzsák a billentyűk közé, de így sem tudjuk, ki az, aki a számítógépére szereti tálalni az ételt.)

A fenti hírről az sg.hu oldalon olvashattunk, ott azonban szakmailag sok téves információt is közölnek. A szabadalmat ugyanis nem adták még meg, annak érdemi vizsgálata csak most fog elindulni, és 2-3 évig is tarthat. Sőt, a magyar hivatalnál ennél jóval hosszabb időtartamokról is be tudunk sajnos számolni. Az érdemi vizsgálat során fogja a Hivatal (jelen esetben az Amerikai Szabadalmi Hivatal) eldönteni, hogy megadható-e a kizárólagos oltalom az Apple részére. Többek között megvizsgálják, hogy világszinten új-e a találmány.

Magáról a szabadalmaztatás folyamatáról itt, vagy a "Találd fel Magad" című könyvben olvashat részletesebben.

Ha érdeklik további szabadalmakkal kapcsolatos hírek, akkor az alábbi cikkeinket ajánljuk:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr138597228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.04.13. 18:23:04

Volt anno a 80as években érintős szgép. Na melyik? :)

Yelo 2016.04.14. 10:20:22

Primo (a szemmelverős)

Yelo 2016.04.14. 10:21:38

A Sinclair ZX80/81 pedig még forszszenzitív is volt :)

Tehetséges ugandai buzi 2016.04.14. 11:50:13

Szabadalomkutatás
---------------------------

Azt hiszem, jogos kérdésként merül fel bennem, csekélyértelmű, egységsugarú olvasóban az a kérdés, hogy ha 2010-ben a Toshiba Libretto W100 ugyanilyen dual touch elrendezésű volt, ahol az alsó képernyő volt a virtuális billentyűzet:

www.gizmag.com/toshiba-libretto-w100/15497/

illetve 2015-ben az Acer Iconia ugyanyezt ugyanezt tudta:

www.notebookcheck.net/Acer-Iconia-Series.47064.0.html

AKKOR MIÉRT KÉR ERRE SZABADALMAT AZ APPLE?

Hiszen ezt már mások megvalósították elötte!
süti beállítások módosítása