Szabadalmi blog

Ezekért nem jár az Oscar-díj

2016. március 04. 15:04 - pintz

Oscar-díjasok szabadalmainak jártunk utána. Mert bizony, többen is voltak feltalálók közülük. Vajon ezek is megérnek egy díjat? Ha Nemes Jeles László még nem is, de Cameron, Spielberg és társaik már szabadalmasok.

oscar-dijasok-mindenhol.jpg

Walt Disney, amellett, hogy Mickey egérre formatervezési szabadalmat igényelt 1929-ben, az 1960-as években megadott műszaki szabadalommal is büszkélkedhetett. Találmánya eredeti nyelven a"Panoramic motion picture presentation arrangement"címre hallgat. A megoldás lényege röviden, hogy 360 fokban megy a videó, melynek részleteit külön-külön projektor vetíti. Ezek a projektorok a nézőtér közepén, a plafonon vannak elhelyezve, így nem zavarják a közönséget, és így a nézők által a nézőtér egésze kihasználható. Ha már Oscar-díj a téma: ő a rekorder, élete során 59 alkalommal jelölték Oscar-díjra, melyből 26 alkalommal nyerte el az arany szobrot. Az egyik díjátadó rendhagyó volt: 1939-ben a „Hófehérke és a hét törpe” című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat vehetett át. (forrás)

walt-disney-mickey-eger-pintz-iroda-szabadalom-talalmany.png

1989-ben, 9 évvel azelőtt, hogy a legjobb rendező Oscar-díjat elnyerte volna, James Cameron tett szabadalmi bejelentést, ezzel hozzájárulva a filmipar fejlődéséhez. A találmány, melynek dokumentációja itt érhető el, a víz alatti kamerával való manőverezést könnyíti meg. A megoldást „A mélység titka” című film rendezése során fejlesztette ki testvérével, de bizonyára a "Titanic" forgatása alatt is ki tudták használni találmányának előnyeit. Bejelentett szerkezetükre 1991-ben szabadalmat kaptak, melyet a bejelentési naptól számított maximum 20 évig tudtak fenntartani.

james-cameron-viz-talalmany-kamera-film-feltalalo.png

Ugyancsak a forgatás folyamatának megkönnyítésére alkalmazható a háromszoros Oscar-díjas Steven Spielberg találmánya. A 2000-ben benyújtott megoldás a kameramozgást segíti, a dollyzás közben való 90 fokos irányváltást lehet vele megvalósítani. Steven Spielberg Los Angeles-i képviselője segítségével először amerikai, majd egy éven belül annak elsőbbségével PCT bejelentést tett. Annak ellenére azonban, hogy csak egy újdonságrontó iratot találtak, és valószínűleg a finanszírozással sem volt probléma, félbehagyta a bejelentést. Lehet, hogy azért, mert egy év múlva újabb dollyról szóló szabadalmi bejelentést tett. A PCT nemzetközi szabadalmi bejelentési opcióról, mely magyarok számára is kiváló opció lehet, itt található egy korábbi cikkünk.

steven-spielberg-oscar-talalmany-feltalalo-szabadalom.png

Nem is gondolnánk, hogy a "Keresztapa" is tett szabadalmi bejelentést, méghozzá zenei területen. Marlon Brando, aki a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjat kétszer is elnyerte, nagyon jól játszott, és ezért értett is a konga dobokhoz. A konga afrikai gyökerű kézi ütőhangszer, és ennek hangolható verzióját fejlesztette ki az amerikai színész. Az eredeti dokumentáció itt található.

marlon-brando-dob-oscar-keresztapa-talalmany-szabadalmi-iroda.png

Ahhoz, hogy hírességek szabadalmat kapjanak a bejelentésükre, ugyanazokon a szigorú szűrőkön kell átmenniük, mint minden bejelentőnek. A szabadalom megadásának feltétele többek között, hogy a találmány új legyen, feltalálói tevékenységen alapuljon, azaz egy szakember számára ne legyen nyilvánvaló, és hogy iparilag alkalmazható legyen. Ezen és az egyéb szempontok vizsgálata évekig tart, ezért számítani kell arra, hogy a bejelentéstől a megadásig 3-4 év is könnyedén eltelhet. Ha valaki szeretne jobban elmélyülni a témában, Pintz György: Találd fel magad c. könyvét ajánljuk. Mivel sokkal könnyebben megjegyzünk egy viccet, mint egy paragrafust, a szerző humoros történeteken keresztül, képekkel illusztrálva próbálja meg átadni azokat a szakmai fogásokat, amelyek segíthetnek bennünket az innováció útján.

Érdekel az innovációvédelem és a találmányok világa, de lemaradtál korábbi cikkeinkről?

Itt pótolhatod:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr458437072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.03.06. 10:21:38

Walt Disney "szabadalma" is jellemző lehet a tengerentúli szabadalmi rendszer anomáliáira (inkább ötlet és túl általános implementáció)...

Bambano 2016.03.07. 03:26:55

"Szalay Attila 1995-ben technikai Oscart kapott a giroszkóp-stabilizátoros Spacecam kamerarendszer kifejlesztéséért. 2010-ben szintén technikai Oscar-díjat kapott Jászberényi Márk, Perlaki Tamás és Priskin Gyula a Lustre színkorrekciós rendszer kifejlesztéséért. "

www.faqs.org/patents/assignee/spacecam-systems-inc/

szoftver nem szabadalmaztatható, de szerzői jog védi.
süti beállítások módosítása