Szabadalmi blog

A leghülyébb karácsonyi találmányok 2.0

2015. december 23. 11:26 - pintz

Az Európai Szabadalmi Hivatal 90 millió szabadalmi iratot tartalmazó adatbázisában egyébként több, mint 6000 találat van a karácsony szóra. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szemezgettünk belőle néhány idétlen karácsonyi találmányt.

szabadalom-blog-karacsony.jpg

Első példánk legyen a "Santa Claus visit kit" névre hallgató találmány. A 2004-ben bejelentett amerikai találmány lényege, hogy gyerekeinkkel elhitessük, valóban a Mikulás (azaz ott Santa Claus) helyezte el az ajándékokat a karácsonyfa alatt. A szabadalmat három évvel később megadták, így a szabadalmas kizárólagos jogot élvezhet Amerikában, ami azt jelenti, hogy csak ő, illetve a vele licencszerződést kötött felek gyárthatják, forgalmazhatják és hasznosíthatják a megoldást.

santa-claus-karacsony-talalmany.jpg

A következő megoldás szintén inkább az amerikai gyerekek részére jöhet szóba. A találmány olyan kandallóra akasztható zokni, ami jelez, ha a Télapó már járt a lakásban.

detector-zokni.jpg

Szintén amerikai, és szintén megadott szabadalommal rendelkezik a garázsajtókra tehető óriási banner, amivel minden járókelőnek boldog ünnepeket kívánhatunk. A rajz vagy felirat akár világíthat is, ez már csak az ízlésünk, illetve ízléstelenségünk mértékétől függ.

garazs-talalmany-pintz-szabadalom.png

Ha fehér karácsonyunk lenne, akkor igazán népszerű lehetne a hógolyó fegyver, amit 1947-ben nyújtottak be szabadalmaztatásra az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz. A találmány minden bizonnyal kiváló elfoglaltságot nyújtana egészen az új évig. A szabadalmi bejelentéshez mellékelt rajzokat elnézve egy műszakilag alaposan kitalált szerkezetről van szó.

hogolyofegyver.jpg

A mű karácsonyfák sem újkeletű dolgok, ilyen megoldásra is számos találatunk lehet, ha szabadalomkutatásba kezdünk. Ilyen például ez a világítással egybeszerelt kétdimenziós fautánzat és ez a két merőleges lapból álló műalkotás. Mindkét mű karácsonyfa az 1920-as években lett benyújtva, és közös bennük, hogy nem igazán akarnak igazi fenyőre hasonlítani. Az utóbbi előnye, hogy nem kell a földre tenni az ajándékokat, mert a "karácsonyfának" vannak polcai.

mufenyo.jpg

karacsonfa-talalmany-mu-szabadalom.jpg

Nem könnyű szavakat találni, amikor a következő találmánnyal találjuk szembe magunkat. Szabadalom helyett formatervezési mintaoltalommal látták el a karácsonyfára csak messziről - ködben - emlékeztető megoldást, ami nagyon tömören azt jelenti, hogy nem a szerkezeti felépítését, működését, hanem csak a kinézetét, formáját kívánták levédetni.

mufenyo-amerikai-design.jpg

Ha Neked is eszedbe jut egy jó ötlet, első lépésként olvasd el a szabadalmi könyvet, amely az innováció lépéseit humoros, közérthető formában adja közre. Utána kutass egyedül vagy fordulj szabadalmi irodához, azaz szabadalmi ügyvédhez, hogy a tényleges kutatásban vagy akár a saját ötleted levédésében segítségedre legyen. Ha sikeres volt a levédés, akkor ne felejts el egy jó nevet adni a terméknek. Ha megvan a jó márkanév, akkor azt célszerű, szinte kötelező védjeggyel ellátni. Ha tanácsra van szükséged, akkor a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület is segíthet. Ha nincs pénzed védelemre, akkor ott a Szegények szabadalma.

Szeretnénk megköszönni a több, mint 560.000 olvasónknak, hogy idén is ilyen sokan látogatták blogunkat. Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Ha más cikkek is érdekelnek, akkor olvasd el blogunkon:

 

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu
www.vedjegy.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr438192128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása