Szabadalmi blog

A FIFA kipróbálja Maruzsi László találmányát, a számítógépes "gólbírót"

2010. október 27. 08:59 - pintz

Büszkén jelentjük, hogy újabb előrelépés történt feltalálónk, Maruzsi László szabadalmazott találmánya ügyében, mely a focibírók munkáját hivatott segíteni, és amelynek segítségével kiküszöbölhetők azon tévedések, amelyek nem is olyan régen, a 2010-es a labdarúgó világbajnokság idején hazánkban is nagy port kavartak. Amint arról korábban a védjegyblog beszámolt, a FIFA régóta tudott a találmányról, most pedig hivatalosan is felvették a kapcsolatot a feltalálóval. Maruzsi László szerint a 2010. október 8-án a FIFA zürichi székházában tartott bemutatójuk meggyőzte a szervezetet arról, hogy érdemes tesztelni ezeket a vívmányokat. 

A szabadalmaztatott megoldás lényege, hogy a futballmeccs ideje alatt folyamatosan kamerákkal figyelik a pályát, a képeket pedig egy szoftver dolgozza fel. Ha a labda túlnyúlik az alapvonalon, rezgő és világító jel érkezik a partjelző botjára. A találmány továbbfejlesztett változata les esetén is működésbe lép. Ha szegény partjelző nem fut elég gyorsan, és lemarad az eseményekről, immár nem kell tippelnie a döntéshozáshoz: harmadik szeme távolról folyamatosan követi az eseményeket.

Ami különösen figyelemre méltó: a rendszer által jelzett eredmény nem látható a közönség számára, kizárólag a bírói segédek tudják, mit mond a gép. Így nem fordulhat elő olyan botrányközeli helyzet, hogy a bírói hiba után pár másodperccel a nézőkkel együtt a játékosok is pontosan látják, hogy mi történt a pályán, és aztán félidei szünetben a játékvezető tekintélye mellett élete is veszélybe kerüljön az indulatoktól túlfűtött játékosok ostroma közben.

Az eredmény nagy öröm számunkra, és csupán halkan jegyezzük meg: sajnálatos, hogy egy botrány vagy egyéb megrázó esemény kell ahhoz, hogy az ilyen kreatív és értékes megoldások végül megvalósuljanak a gyakorlatban.

 

MTI/www.szabadalmi.hu 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr852402260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása