Szabadalmi blog

Ali Baba visszakéri a Baba-ruhát

2015. március 27. 16:28 - pintz

Ali Baba visszakéri a Baba-ruhát az Ali Baba Grouptól, a kínai magáncégtől, amelyik a világ legnagyobb online áruházát működteti.

Ali Husszein Ismael Baba nemzetsége ősidők óta terelgeti nyáját a Szaud-Arábia-i lankákon. Ük-ük apja tán épp Aladdinnal egy gyékényen magasztalta a Mindenség Urát. 

 

alibaba.PNGalibababuilding.jpg


 

 

 

 

 

Legalábbis mindenki úgy ismeri Ali Baba és a 40 rabló meséjét, mint az 1001 éjszaka egyik leghíresebb elbeszélését. Sajnos  ezt is a városi legendák közé sorolhatjuk, hisz kiderült, hogy az 1001 éjszaka egyik kéziratában sem szerepel.Ma már pontosan tudjuk, hogy  a XVIII.sz. elején tevékenykedő  francia fordítója illesztette kötetbe először. Említsük itt meg egy mondat erejéig  Prileszky Csillát, a zseniális arab fordítót, aki 15 év munkájával először ültette át élvezetes stílusban a teljes művet 7 vastag kötetben.

Nemrégiben a jó öreg Ali H.I.Baba útja a Kertekbe vezetett, mi Rijádnak, Szaud Arábia fővárosának ismerjük, ahol először találkozott az internettel, sőt az online kereskedésnek hála, rövid úton eladta 500 kecskéjét és 275 bárányát. A sikeres tranzakció örömébe üröm cseppent, amikor azzal a ténnyel szembesült, hogy az alibaba.com nem az ő üzlete, sőt kínai hitetlenek tulajdona a domain.

goatfair.jpg

                                                                                      Ali Baba középen háttal

„Sajog a szívem, szaggat a fejem, mert idegenek egy távoli országban megsértik ősi nevünket. Elorozták, vissza akarom kapni” mondja, és rázza a fejét Ali H.I. Baba. „Az Ali Baba név megint szép lesz, méltó régi nagy hiréhez” – gondolta, és máris megbízott egy szaudi domain ügyvédet, hogy indítsa meg a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél a választottbírósági, vitarendezési eljárást.

Gyakorlatilag ez egy névhasználatért folyó jogi eljárást jelent, bár Ali Baba nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora mértékű gyaur valutáért lenne hajlandó nevét piacra dobni. A gyakran műszaki szakértelmet is igénylő szabadalmi, védjegy vagy akár domain ügyekben érdemes ebben járatos szabadalmi ügyvivőt felkeresni (angolul patent attorney). „Bizonyos esetekben védi a domaint a polgári jog: mint személyhez fűződő jogot, a névviselési jogot a Ptk. hivatott védeni. A jog a felhasználó személy és annak azonosításra alkalmas neve közötti kapcsolatot védi. E névhasználati jogosultság azonban ütközhet mások iparjogvédelmi jogával, és annak gyakorlása nem eredményezhet tisztességtelen versenyt” – olvashatjuk továbbá a szabadalmi.hu-n.

A „választottbírósági eljárás” hosszú hónapokat is igénybe vehet,de blogunk szakértője szerint Ali H.I. Babának annyi az esélye a nyerésre, mint kövér kutyának a kínai konyhán.

Ali H.I. Babát különösebben nem hatja meg, hogy az Ali Baba Group tavalyi bevezetése a New York-i tőzsdére minden idők legsikeresebb részvénykibocsátásának bizonyult, összértéke elérte a 25 milliárd dollárt.

Neki ezzel szemben a jogi eljárás megindítását  70 kecskéje bánja.

Egyébként az Ali Baba Groupnak ennél jóval súlyosabb vádak ellen kell védekeznie a jó egyhónapja New Yorkban ellene indított perben. A vád szerint megsértette az amerikai tőzsdetörvényt, információkat titkolt el. Két hónappal a tözsdei bevezetés előtt a kínai Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hatósági eljárást indított, mert megalapozott a gyanú, hogy hamisított termékeket forgalmaznak, sőt illegálisakat is, pl. fegyvereket. Egy részvényes nevében indult a jogi eljárás New Yorkban, mert érzékenyen érintette, hogy január végén- miután a minisztérium nyilvánosságra hozta a vizsgálat tényét – két nap alatt 13%-ot esett az Ali Baba Group részvényének értéke.

 

Pintz és Társai

Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda 
www.szabadalmi.hu 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr207310260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása