Szabadalmi blog

FIFA videobíró a szabadalmi ügyvivő szemével

2012. július 10. 16:56 - pintz

A tenisz, krikett és más sportok után most a futballban is eljött az ideje annak, hogy a bírók segítséget kapjanak.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára közölte, hogy a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntöttek. A kétes helyzetek megítélésére több sportágban már régóta alkalmaznak gépi segítséget. Az ukrán-angol európai bajnoki meccs után azonban végre megérlelődött a FIFA-ban is a döntés. A FIFA önmaga két rendszert óhajt tesztelni az idén (az egyik videó alapú), azonban előzetesen nyolc megoldást is megvizsgált. E megoldásokra is kész licencet, engedélyt adni, ha megfelelnek feltételeinek. Legfontosabb feltétel jelenleg az, hogy egy másodpercen belül kapjon a játékvezető információt a gólról.

Örömünkre szolgál, hogy a nyolc megoldás között egy magyar találmány is akad. A magyar játékvezetők a világ élvonalában vannak, bár épp az ukrán-angol mérkőzés alapján ért szeplő egy magyar teamet. Talán épp ennek ellensúlyozására alkalmas Maruzsi László feltaláló találmánya, aki egykori futballbíró és autóversenyző. A témába vágó találmányával Maruzsi László az egyik korábbi Genfi Szabadalmi Világkiállításon aranyérmet nyert. A találmány nemzetközi szabadalmaztatását Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda (www.szabadalmi.hu) képviselte – sikerrel.

A Maruzsi-féle szabadalom megfelel a FIFA elvárásainak, azonban ennél többre is képes. Nemcsak a gólvonalat figyeli, hanem az oldalvonalat is. Alkalmas továbbá a les figyelésére is. Les esetén a partjelző botját rezegteti meg. A játékot nem akasztja meg – ellentétben a hagyományos, például teniszpályákon alkalmazott korábbi videobírókkal. Maruzsi találmánya is videobíró jellegű real time megoldás, amelyhez számos know how is tartozik, hiszen például a világító oszlopokon lévő kamerák kilengését is korrigálni kell a pontos eredményhez. A szabadalom további funkcióra is alkalmas, így egy stadion biztonsági rendszerét is kiegészítheti. Reméljük, hogy hamarosan sokak örömére fog szolgálni e jeles magyar találmány.

Előzmény: http://szabadalom.blog.hu/2010/10/27/magyar_talalmany_a_fifa_elott

Pintz György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr174642924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása