Szabadalmi blog

Folytatjuk a sorozatot: Fiatal feltalálók és találmányaik

2012. augusztus 27. 20:09 - vviv

Egy korábbi összeállításunkban zöldfülű feltalálók ötleteit jártuk körbe, ma azonban egy kicsit idősebb, a huszonéves korosztályt céloztuk meg. Ha érdekel a lista, olvass tovább!

Braille írás

 1_8.jpg

Louis Braille 3 éves korában vesztette el látását egyik szemére, mikor játékközben megszúrta magát egy varrótűvel és a seb elfertőződött. Két évre rá, öt évesen végül a másik szemére is megvakult egy betegség következtében.

Egy évtizeddel később, 1824-ben készítette el saját írásra és olvasásra alkalmas rendszerét vakok és gyengén látók számára, a tapintás érzékére helyezve a hangsúlyt.

A lapból kiemelkedő pontok rendszere mára az egész világon elterjedt az olvasás felbecsülhetetlen értékével ajándékozva meg a látáskárosultakat.

A televízió előfutára

2_3.jpg

Philo T. Farnsworth 15 évesen találta fel a televízió elődjének számító szerkezetet. Ennyi idősen készítette el ugyanis a részletes tervét egy olyan gépnek, mely képes elektronikus úton továbbítani egy képet. 6 évvel később, 1921-ben Farnsworth kísérletei sikerrel jártak, így indítva el annak az elektronikus eszköznek az útját, mely megváltoztatta a világoz.

Vízisí

3_3.jpg

A 18 éves Ralph Samuelson 18 éves korára remekül úszott és szörfözött, azonban szeretett volna egy, a síeléshez hasonló sportot meghonosítani a vízen. Ezért vett két hosszú falécet, melyeket vízben forralva felpuhított és formált, így érve el azt, hogy a lécek orra egy kicsit felemelkedjen, visszahajoljon. Ezek után az új sporteszközét be is mutatta egy Minnesota és Wisconsin között fekvő tavon.

Bár valójában nem ő volt az, aki először szabadalmaztatta a találmányt, mégis, a feltalálásáért neki tartozunk hálával. 

A „hómobil”

4_3.jpg

 Egyre inkább távolodva a gyermekkortól következzen most a 19 éves Joseph-Armand Bombardier, aki feltalálta a motoros szánt, más néven  a hómobilt. A Quebec-ből származók tudják, hogy aki az 1900-as évek elején télen is közlekedni szeretett volna a térségben, annak el kellett felejtenie az autót, és ismét elővenni a lovas szánt.

Ezt szerette volna megváltoztatni a már tinédzser korától kezdve a gépiparban tevékenykedő Bombardier. Végül a korai kísérleteit követően 19 éves korában sikerült létrehoznia egy gázüzemű hójáró járművet, mely a mai – a világ sok táján nélkülözhetetlennek számító – hómobilok előfutárának tekinthető.

Gőz és sűrített levegő alapú fékek

5.png

George Westinghouse 22 évesen alkotta meg a gőzzel és sűrített levegővel működő fékeket, miután egy évvel korábban a saját szemével nézett végig egy balesetet. A tragédia során két vonat ütközött egymásnak, mivel a mozdonyvezetők nem voltak képesek elég hamar lefékezni az egymás felé száguldó járműveket.Az eset a fékek és a vonatok megállításának gyorsaságára hívta fel az ifjú figyelmét, aki későbbi találmányának megalkotásával azóta is rengeteg életet ment meg, hiszen elképzelésének alapjai a jelenkori fékek rendszerében máig fellelhetőek.

 

Forrás: businessinsider.com, Wikipédia, Google

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr584735812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása