Szabadalmi blog

MENNYIRE VAK AZ IGAZSÁG?

2014. július 04. 13:34 - tobias_wutzli

avagy miért jön mindenki szembe velem az autópályán?

blindjustice.jpgMár a régi rómaiak is, szoktuk mondani, és valóban a római mitológiából ered az igazság istenasszonyának alakja, de a középkorban jelentős ráncfelvarráson esett át. Ez olyan sikeres volt, hogy asszonyból szűz lett és nem vak, csak bekötötték a szemét. Így a látóknak egyértelmű, hogy nem részrehajló, és korra, nemre, vallásra való tekintet nélkül az igazság előtt mindenkinek egyenlő joga van. Elvileg.

Persze a zsenik mindenben kivételek, Steve Jobs, az Apple alapítója mondta: "Akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék, meg tudják változtatni a világot… azok meg is teszik.”

Minden feltaláló tudja, hogy nem létezik örökmozgó. A saját ötlete kivételével. Még a csupán 700 szabadalmi bejelentést produkáló - és ezt statisztikai szemfényvesztéssel felnagyító - magyar szabadalmi hivatalhoz is érkezik évente kb. tíz olyan szabadalmi bejelentés, amely valójában örökmozgónak minősíthető. A Német Szövetségi Bíróság utoljára feljebbviteli eljárásban 2012.február 29-i határozatában mondta ki, hogy a természettudományi törvényekkel ellenkező szabadalmat nem lehet érvényesíttetni.

kép1.JPGHa az az érzésed, hogy világmegváltó ötleted van, az első öröm után gondolkozz el, és tedd mérlegre egyik részről a sokmilliárd dolláros energetikai kutatásokat; a másik részről egykori szerény fizikajegyeidet. Ha a mérleg serpenyője feléd billen, akkor tanulmányozd a termodinamika törvényeit, és titok ide - titok oda, keress olyan szakembert, aki hajlandó kibogarászni ötletedet, hogy az megfelel-e a fenti törvényeknek.

Próbálkozhatsz persze prototípus előállításával is, de az már jelentősebb összeget emészt fel. Ha működő prototípus nélkül, "külső szem" tanácsa ellenére úgy véled, hogy megoldottad a világ energetikai gondjait, akkor bizalommal fordulj háziorvosodhoz.

kép2.JPGItt kell megemlítsük, hogy jelen tanácsok Pintz György: Találd fel magad - avagy a siker szabadalma c. könyvének "És mégis mozog a … Perpetuum mobile" fejezetéből valók. A szerző, aki piarista diákként még Öveges professzor nyomdokain tanulta a fizikát, hozzájárult a blogbejegyzéshez, a képeket is engedélyével közöljük.

Egyes szerkezetek valóban sokáig mozognak, de ez nem jelenti azt, hogy hasznos munka végeztethető velük. A bólogató kacsa, például valóban sokáig bólogat. Például addig, amíg üvegkalitkába nem zárjuk, vagy pedig elfogy a vize. Ha pótoljuk a vizet, az már nem a kacsa közvetlen zárt rendszerének része. De mit is csinál ez a szomjas kacsa? Üvegcsövében étergőz, hasában éter van. A kacsa csőréről párolgó víz hőt von el, ezért a fejében lévő étergőznek csökken a nyomása. A nyomás kiegyenlítődése miatt a csövön alulról az éter felfelé áramlik. Amikor az éter nagyobb része a tengely fölé emelkedik, a súlypont átbillen, a nyomás kiegyenlítődik, az éter folyadék pedig visszafolyik a kacsa hasába, azaz a kacsa ismét visszabillen, de vizes csőre miatt kezdődik a folyamat elölről.

Lényeges, hogy fejlesztőként ne csukott szemmel indulj a vakvilágba, hanem olyan irányban gondolkozzál, amely kizárólagos jogot, szabadalmat eredményezhet számodra. A levédésben szabadalmi ügyvivők segíthetnek. A szabadalmi ügyvivők titoktartásra is kötelezettek. A szabadalmi hivatal is titoktartásra kötelezett. Sajnálatos, hogy ezt 2012. június 24. és 2013. szeptember 16. között nem tartotta be a Bendzsel Miklós vezette hivatal (SZTNH). Még sajnálatosabb, hogy minden következmény nélkül férhettek ipari kémek a magyar szabadalmi bejelentésekhez, és az ügyet hagyták szőnyeg alá söpörni.

Akármit is találtál fel, ha nem véded le, akkor az nyilvánosságra jutásával közkinccsé válik. Nézd meg a Lúzer Elek videókat a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület honlapján! Ha megfogadod Elek tanácsait, akkor Te nem válsz lúzerré. Nem csak szabadalommal érhetsz el sikereket! A szabadalom a műszaki megoldást védi, a védjegy pedig a piacon segít, hogy azt kevésbé nyúlják le. A védjegyoltalom elég olcsó, és nagyon hasznos, hogy a Te árudat vagy szolgáltatásodat találják meg. Ez utóbbiról többet Pintz György: "Védjeggyel a csúcsra" c. könyvében olvashatsz.

Szabad Álom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr396473053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása