Szabadalmi blog

L. Skywalker – a brit okmányiroda visszavág

2014. augusztus 05. 15:37 - pintz

skywalker.jpgA brit Laura Matthews még 2008-ban egy, a barátaival kötött fogadás miatt vette fel a Skywalker nevet. Így lett a teljes neve: Laura Elizabeth Skywalker Matthews, aláírása: L. Skywalker. Nevét és aláírását azóta mindenhol elfogadták, ez áll jogosítványán és bankkártyáin is. Ám most a brit okmányiroda visszautasította útlevél megújítási kérelmét arra hivatkozva, hogy aláírása szerzői jogokat sért.

A „Luke Skywalker” védjegy hivatalosan a Star Wars filmek készítőjének, a Lucasfilm Ltd-nek tulajdona, így ezt másnak nem áll jogában engedély nélkül felhasználni.

Védjegylecke kezdőknek

„Védjegybejelentés segítségével cégének neve, emblémája vagy termékeinek (szolgáltatásainak) elnevezése helyezhető oltalom alá, vagyis a védjegyoltalom a márkanevek levédésének alapvető eszköze. Amennyiben az oltalmat elnyerik, úgy a védjegyet a megjelölt területen – akár korlátlan ideig – kizárólag Önök használhatják. Védjegyük (akár jóhiszemű) bitorlóját súlyos szankciók fenyegetik.” – olvashatjuk a Szabadami.hu-n.

 

pass.jpg

 

Bitorolhat-e védjegyet természetes személy saját nevével?

Érdekes kérdés, hogy mennyiben védjegybitorlás, ha egy természetes személy a saját nevét használja aláírásában. Leginkább semennyire, így feltételezhető, hogy az okmányiroda csak túl óvatos, vagy meg akarja akadályozni a komolytalan nevek és aláírások sorozatát a brit hivatalos dokumentumokban.

 

nő.jpgA BBC szerint az okmányiroda azt tanácsolta Matthewsnak, hogy adjon be új útlevéligénylést, amin használja régi aláírását. Azt azonban engedélyezik, hogy nevét jelenlegi, Skywalkerrel tarkított, új formájában adja meg, hiszen teljes nevének használatában senkit nem korlátozhatnak.

Matthews azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy jelen problémák ellenére sem bánta meg döntését. Elmondása szerint mindenkit megörvendeztet érdekes nevével, ez az első alkalom, hogy kellemetlensége származik belőle.

Sok hűhó semmiért

Végül, miután a hír nagy port kavarva bekerült az újságokba, az okmányiroda új döntést hozott Matthews ügyében. Megkérték, hogy hivatalosan bizonyítsa névváltozását. Amennyiben megfelelő bizonyítékot szolgáltat (pl. jogosítványon szereplő név), el fogják fogadni az „L. Skywalker” aláírást.

A védjegyekről további érdekességeket tudhat meg Pintz György: Védjeggyel a csúcsra! című könyvéből.

 

 

 

Hajnik Laura
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

 

Forrás: WIPR – World Intellectual Property Review

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr646575467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása