Szabadalmi blog

Simpson szellemét megidézi a bíróság

2014. augusztus 22. 15:17 - pintz

hologram-homer-simpson-talks-to-matt-groening-social.jpgAz amerikai Comic-Con (San Diego-i Nemzetközi Képregény Találkozó) a képregény kultúra számára a legjelentősebb rendezvény, ahová minden rajongó szeretne elmenni, és ahol minden kiállító a leglátványosabb színpadi jelenettel szeretné népszerűsíteni magát. 

A Twentieth Century Fox ennek érdekében még szabadalomlopásra is képes volt, legalábbis a Hologram USA szerint. A cég ezért beperelte a Foxot. Azzal vádolják a filmstúdiót, hogy az idei San Diegó-i Comic-Conon az ő általuk szabadalmaztatott rendszerrel hozták létre a háromdimenziós Homer Simpson hologramot.

A technika alapja egy optikai illúzió, mely a „Pepper’s ghost” (Pepper szelleme) néven vált híressé 1862-ben. „A (…) kifejezés egy színpadi vagy filmes trükköt jelöl, amellyel két egyformán berendezett helyiség és tükrök segítségével szellemalakok illúzióját teremthetjük meg.” (sfmag.hu) Az illúzió nevét egyik feltalálójától, John Peppertől kapta.

A meglepően élethű Homer Simpson-hologram a Simpson család c. sorozat készítőjével, Matt Groeningel csevegett egy magas nézettségű pódiumbeszélgetés keretében.

 

A vád szerint a Twentieth Century Fox nem rendelkezett a szabadalmaztatott technika használatára feljogosító licenc jogokkal. Ennek tudatában mégis alkalmazták a különleges hologram módszert, és ezzel szándékosan szabadalmi jogokat sértettek. A szabadalmi bitorlás megvalósul szándékosság nélkül is, de azzal együtt már bűncselekménynek minősül, ami a magyar jog szerint különösen jelentős vagyoni hátrány okozásakor akár 8 év szabadságvesztéssel is járhat - olvashatjuk a www.bitorlas.hu-n. Bővebben Pintz György "Találd fel magad" c. könyvében olvasható a szabadalmakkal kapcsolatos joggyakorlatról.

 

Nem először perel a Hologram USA

Pár hónapja az amerikai Billboard Music Awardson megjelent Michael Jackson hologram miatt is indítottak eljárást. Az ügy megítélését árnyalja, hogy a vádlott, Pulse Evolution válaszul rágalmazás és becsületsértés miatt indíttatott eljárást a Hologram USA tulajdonosa, Alki David ellen. Úgy tűnik a rendszeres pereskedéssel Alkinak sikerül állandóan a címlapokon landolnia, hisz alig pár hónapja indíttatott eljárást a Cirque de Soleil ellen, szintén Jackson megjelenítéséért.

 

Hajnik Laura
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: Entertainment WeeklyThe Hollywood Reporter, WIPR

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr846622643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása