Szabadalmi blog

MICHAEL JACKSON A TITANICON

2014. október 01. 12:34 - pintz

Legalábbis a szabadalma révén ott lehetett a hajóorrban: Michael Jackson ugyanis 1988-ban feltalálóként debütált anti-gravitációs cipőjével.

Ezzel aratott elképesztő sikert, mikoris a Smooth Criminal videoklippjében a táncosok a legalapvetőbb természeti törvénynek fittyet hányva 45 fokban hajoltak előre.

titanprow2.JPGMichael-Jackson’s-Anti-Gravity-Shoes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A szabadalmat csak 1992-ben nyújtotta be az USA Szabadalmi Hivatalához, és 5255452  szám alatt be is jegyezték. Igazából a leírásából az is kiderül, hogy leginkább talán egy bűvésztrükk leírásához hasonlítható.

De mi is volt Jackson eredeti ötlete?

A cipő sarkából kivágott helyre beilleszthető a padlódeszkából kiálló csap, így rögzíti a cipőt és  megtartja az embert, aki ezáltal a gravitációt látványosan megcáfoló szögben hajlik előre.michjackUS5255452-3.pngMa már az USA-ban is „komolyabban” veszik a szabadalmaztatás feltételeit, eszerint a találmánynak újnak kell lennie, feltalálói tevékenységen kell alapulnia. Ezenkívül fontos, hogy vele kapcsolatban a kizárólagosság ne sértse a társadalom érdekeit, mint pl. az emberi génkutatásokkal kapcsolatos szabadalmak, és nem elhanyagolható szempont az iparilag alkalmazhatóság. További részleteket olvashatnak fordulatos stílusban a „Találd fel magad!” c. könyvben, amely szakemberek érdeklődésére is igényt tarthat. Az újdonság vizsgálat kritikus pontja, hogy még ne legyen senki másnak szabadalmi igénye olyan megoldásra, amely a találmány minden általános jellegzetességét tartalmazza. A Párizsi Uniós Egyezményben foglalt „uniós elsőbbség” azt jelenti, hogy ha egy feltaláló bármelyik uniós országban szabadalmi bejelentést tett, akkor egy éven át lehetősége van ezt az oltalmat megkapni hazánkban is.

Jackson és társai találmányát az 1997-es Titanicban is felhasználhatták a híres,  hajóorrban szobrozó, szerelmespáros jelenetben. A rendező James Camerontól nem áll távol a lenyúlás, több bitorlási pert is indítottak ellene, pl. a Terminátor karaktere miattit el is vesztette.

Persze Hollywoodtól nem idegen mások szellemi termékének szabad felhasználása. Híres filmek alapszituációi is vissza-visszaköszönnek: Hitchcock Hátsó ablakában (1954) lábtörés miatt bámul egész nap a főhős a szomszédba, és rájön, hogy az gyilkolászik, míg a 2007-es Disturbia főszereplője elektronikus lábbilincs miatt nem talál más szórakozást a szomszédfigyelésnél.

Miután a közvetlen külföldi szabadalmi bejelentések jelentős része az USA-ba irányul, érdemes figyelembe venni az európai szabályozástól való eltéréseket. A technikai követelményeken túl, mint pl. hogy a szabadalmi leírások elkészítésénél részletesebben kell elmagyarázni a találmányt, az USA-ban lehetőség van ideiglenes szabadalmi bejelentésre, amely egy év után automatikusan elhal, ha nem  indítanak belőle szabályos szabadalmi bejelentést. Ez egy lehetőség, hogy egy éven át alaposan megvizsgáljuk az ottani piacot az elsőbbség megőrzésével. Előnye az USA szabadalmi rendszernek, hogy az első fenntartási díjat csak a megadás után 3 évvel kell befizetni, a következő a megadástól számított 7 év után esedékes. 2012-ben 543.000 nemzeti bejelentést regisztráltak az USA-ban. A magyar szám ennek ezreléke.

Az amerikai eljárásban is igaz, hogy nem a hatósági díj az igazán magas, hanem az ügyvivői munkadíj. Jó hír a magyar vállalkozóknak, hogy van olyan szakmailag felkészült, a szabadalmi-jogi kérdésekben járatos magyar iroda, amelyik az egész eljárásban maradéktalanul képviseli őket: a  Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft. Az amerikai szabadalmaztatás gazdasági előnye, hogy az egyik legnagyobb piac borulhat lábunk elé, ha sikerül a kizárólagos jogokat megszerezni.

Viola Zoltán

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr646749773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.09. 18:15:28

Trükkös. Így nézve már látni ahogy lehúzzák a lábukat a tüskéről, az egyik komának leragad a lába, megakad a mozdulat.
süti beállítások módosítása