Szabadalmi blog

Beintett a Samsung a Microsoftnak

2014. október 06. 16:28 - pintz

A Samsung szabadalmi háborúba lépett a Microsoft ellen is, nem hajlandó fizetni az Android után.

A gigászok harcában a számok is gigásziak. Egy milliárd dollárt keresett egy év alatt a Microsoft csak a Samsungtól az Androidhoz kapcsolódó szabadalmak licencdíjaival. A Samsung most nem akar többet fizetni, ahogy erről az Index már beszámolt. Ettől függetlenül a Microsoft kiválóan megélhetne csak a licencdíjakból is. Még mondja azt valaki, hogy nem érdemes szabadalmaztatni!

android_microsoft_money.jpg

De mi is az a licencdíj, hogy működik ez a dolog szabadalmak esetében?

Ennek megértéséhez egy irodánk által kiadott könyvet hoztam segítségül. 

„Hasznosítási szerződés (licencszerződés) keretében a szabadalmas, illetve a szabadalmi igény jogosultja engedélyt ad a találmány hasznosítására, a hasznosító pedig köteles díjat fizetni. Szabadalmi igény jogosultjáról akkor beszélhetünk, amikor a szabadalmat még nem adták meg. A szerződés tartalmát a felek szabadon állapíthatják meg. A hasznosítási szerződés csak kifejezett kikötés esetén ad kizárólagosságot. Ilyenkor csak a jogosult és a hasznosító hasznosíthatja a megoldást.” Az világos, hogy a szabadalom maga a jogi oltalom, mely maximum 20 évig ad kizárólagos jogot a találmány hasznosítására, gyártására, forgalmazására az adott ország területén. Sokan ugyanis keverik magát, a védendő találmányt a szabadalommal.

Még egy kis elmélet:

„Szabadalomra adott jogok fokozatai:

Átruházás: A kapott díjon és a dicsőségen kívül, mármint hogy én vagyok a feltaláló, semmi nem marad. Olyan, mint mikor eladom a biciklimet.

Kizárólagos hasznosítási engedély (kizárólagos licenc): A szabadalom az enyém marad, de a másik fél kizárólagosan hasznosíthatja egy adott területen (sőt akár a saját hasznosításomról is lemondhatok). Azaz enyém marad a bicikli, de átadtam a licencvevőnek használatra.

Hasznosítási engedély (licenc): A szabadalom enyém marad, de a másik hasznosíthatja. Itt a biciklis példa már sántítana, hiszen a bicikli - a szellemi tulajdonnal ellentétben - egyszerre nem hasznosítható több fél által. A szabadalmi licenc viszont alapesetben nem ad kizárólagosságot, tehát egyszerre több licencvevőnek is engedélyezhetem a szellemi alkotás használatát.”

A Samsungnak is van licencszerződése a Microsofttal. A történet vélhetőleg a bíróságon folytatódik, mindenesetre a Samsung a jövőben nem kíván ennyit fizetni.

samsung-vs-microsoft-700x325.jpg

A Samsung híres szabadalmi bitorlási vitáiról az Apple céggel is. Miután az Apple még a kezdetekben véletlenül belefutott egy bitorlásba, már mindent következetesen levédetnek. Számos szabadalom és formatervezési oltalom van a nevük alatt, szám szerint több, mint 26.000. Ezek csak a már közzétett iratok, valószínűleg folyamatban is van elég sok bejelentés. Ilyen nagy számú találmányba nem nehéz beleütközni, pláne, hogy azóta nagy hangsúlyt fektetnek erre a területre, jogvédelemre.gsmarena_001_1.jpg

A Samsungot sem kell félteni, ők is levédetnek mindent, amit lehet. 2012-ben például ők nyújtották be a legtöbb szabadalmi bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. Az oltalmak egy része hazánkba is eljut. A Samsung Mobile-t például Magyarországon mi irodánk, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft. képviseli az európai szabadalmak érvényesítése kapcsán.

Ha érdekel az Apple egyik konkrét szabadalmi dokumentuma, mely az egyik oka volt a két nagy cég közötti pereskedésének, itt nézheted meg.

Ezekről a perekről már mindenki hallott, a Wikipédián pedig már saját oldala van a történetnek, lebontva országokra. Valószínűleg már eldöntötted, szerinted kinek van igaza, mindenesetre érdemes ezt a linket is megnézni, ha még nem láttad, itt képi összehasonlítás is található.

Érdeklődőknek rákerestem még néhány Apple találmányra, melyeket az Európai Szabadalmi Hivatal honlapján tudtok tanulmányozni.

Az iPad formatervezési mintaoltalom ittaz iPhone 371 oldalas szabadalmi dokumentum itt, végül pedig a híres csúsztatásos képernyőzár („slide to unlock”) szabadalmi irat itt tekinthető meg.

Pintz Zsófia

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr656764423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.07. 21:10:55

miért nem akar fizetni, azon kívül, hogy pénzbe kerül?
süti beállítások módosítása