Szabadalmi blog

Michael Jackson, Einstein és a birodalmi lépegető

2016. március 11. 18:00 - pintz

Yoda szabadalom védi a Galaxist? Mi a közös a következő személyekben: Albert Einstein, George Lucas és Michael Jackson?

Blogunk neve ad egy kis segítséget a címben felvetett kérdés megválaszolásához. A fenti híres személyek komolyan vették a szellemi tulajdonvédelmet, és mindhárman számos innovációvédelmi, iparjogvédelmi bejelentést tettek, biztosítva, hogy számos eltelt év után is a nevükhöz kössük találmányaikat. A cikk címe tehát akár „Hírességek szabadalmai” is lehetne, de akkor mindenki megijedne, hogy megint Steve Jobs több száz találmánya lesz a téma. Gyűjtésünkben nem hivatásos feltalálókról, és nem világmegváltó találmányokról lesz szó.

Albert Einstein nem védte le a gravitációs hullámokat, sem a fekete lyukat. Ezek ugyanis legfeljebb felfedezések, következtetések, nem technológiai innováció gyümölcsei. Ezzel szemben Einstein 1936-ban nyújtotta be az általa tervezett felsőt, melyre amerikai formatervezési szabadalmat (design patent) igényelt. A formavédelem során valójában nem a találmány szerkezete, működése, hanem annak külső kialakítása élvez védelmet. Tehát gyakori, hogy egy tárgyra szabadalmat és formatervezési oltalmat is igényelnek. A műszaki szabadalomhoz hasonlóan ennek is szigorúak a feltételei, és ez is territoriális jog, tehát csak ott fog kizárólagos jogot nyújtani, amelyik országban azt igényeltük. Albert Einstein az állítható inge után ennek megfelelően csak Amerikában, és maximum 1950-ig számíthatott extra jövedelemre és kizárólagosságra. Einstein egyébként a legtöbb szabadalmi bejelentését egy magyar feltalálótárssal, Szilárd Leóval hozta létre. Közös fejlesztésű hűtőgépüket 1927-ben találták fel, a találmány rajzán mindkettőjük aláírása látható.

einstein-ing-szabadalom-design-talalmany-feltalalo.png

George Lucas számos design patenttel, formavédelmi oltalommal védett figura alkotója. A jól ismert, levédett formák között van: rohamosztagos, tauntaun, birodalmi lépegető, Yoda és légisikló. A legtöbb bejelentés időpontja 1980. április 18, innentől számított a 14 év oltalmi idő. 2013-ban egyébként megváltozott az oltalmi idő, és a 2013. december 18. után benyújtott formák már 15 év oltalomra jogosultak.

george-lucas-szabadalom-feltalalo-yoda.jpg

birodalmi-lepegeto-star_wars-talalmany-figura-szabadalom-iroda.png

Michael Jackson találmánya talán ismertebb, az anti-gravitációs cipőjéről mi is írtunk korábban egy cikket, itt tudod elolvasni. A megoldás működési elve: a cipő sarkából kivágott helyre beilleszthető a padlódeszkából kiálló csap, így rögzíti a cipőt és megtartja az embert, aki ezáltal a gravitációt látványosan megcáfoló szögben hajlik előre.

michael_jackson-cipo-talalmany-szabadalom-vedelem.png

További hírességek nevéhez fűződő találmányokról olvashatsz ebben a cikkben.

Mint láthatjuk, szabadalmi bejelentést bárki tehet, nem kell ahhoz szakembernek lenni. Azért a hivatalba való benyújtás előtt nem árt legalább egy szabadalmi ügyvivővel konzultálni, és egy szabadalomkutatást elvégez(tet)ni. Így még időben kiderül, hogy érdemes-e a kitalált ötletre milliókat költeni, vagy milyen irányba kell azt továbbfejleszteni egy sikeres oltalomszerzéshez. 

Ha érdekel a találmányok világa, olvasd el korábbi cikkeinket is:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr678443150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.03.12. 08:40:18

"a cipő sarkából kivágott helyre beilleszthető a padlódeszkából kiálló csap, így rögzíti a cipőt és megtartja az embert"

Húú, megint egy duplakattintás színvonalú szabadalom. Gondolom több millió dolláros kutatás termékét védi.
:-p
süti beállítások módosítása