Szabadalmi blog

Time Magazin válogatása: a 25 legjobb találmány

2014. november 28. 10:13 - pintz

Lássuk, mik kerültek a listára 2014-ben

A Time magazin az utóbbi években összegyűjti az adott időszak legfontosabb fejlesztéseit. Az idei cikk nemrég, november végén volt olvasható, ennek apropóján mi a találmányok szabadalmaztatásával kapcsolatos hátterének néztünk utána. Vezetéknélküli elektromosság, lebegő gördeszka, ehető desszertcsomagolás, személyre szabott gyógyszeradagoló, szuperbanán, női akciófigurák, okos óra, szelfi bot és 3D nyomtató szerepel többek között a listán, mely nyilván egy szubjektív válogatás, de világmegváltó, hasznos és érdekes megoldásokat is felvonultat. hover-board-patent-szabadalom.jpg

A fenti képen látható, felszín felett 1 inch magasságban lebegő deszkáról külön blogbejegyzésünk is született, ha érdekel, itt megtalálod. A szabadalmi dokumentum benyújtott példánya itt olvasható el és tölthető le. A hivatalhoz való bejelentés már 2013 októberében megtörtént, úgyhogy megoldásuk biztonságban van, a jog által védett. Ebben a fázisban történik a befektetőkkel való tárgyalás, adománygyűjtés a kickstarter.com-on, és a marketing, a nevük megerősítése. Ilyenkor érdemes a termékre védjegyoltalmat is igényelni, mely nemcsak presztízst ad, hanem lehetőséget, hogy a versenytársakkal, sőt mindenkivel szemben felléphetünk, aki akár csak véletlenül is a levédett  márkanevével összetéveszthető megjelölést használ.hoverboard-deszka-szabadalom-patent.png

Az US2014265690 A1 számú amerikai közzétételi irat rajzai, azaz a légdeszka műszaki rajzai

selfie stick-patent- szabadalom.jpg

A szelfi bot 2014-ben született.

Kezdjük a nagyon vitatott okosórákkal, amelyek ezen a listán is jelen vannak, nem meglepő módon. Az Apple bemutatóján megismert okosórák nemcsak az időt mutatni, hanem üzenetet küldeni, tranzakciókat elvégezni, fitnesz adatokat gyűjteni is képesek amellett, hogy dekoratív ékszerek lehetnek. Szabadalmi iratuk 2011 július 20-án került benyújtásra. Ebből is látszik, hogy hány év munkája van egy-egy termékbemutató mögött.  Ez valóban fontos, ügyfeleinknek mi is mindig azt tanácsoljuk, hogy amíg nem rendelkeznek hathatós védelemmel, tartsák titokban illetéktelenek elöl megoldásukat. A nem védett, de nyilvánosságra jutott megoldásokat ugyanis bárki felhasználhatja. A gyengén védett megoldások is viszonylag könnyen megkerülhetőek, ezért a szabadalmi ügyvivő személyének kiválasztása is kulcsfontosságú. A találmány okos karkötő, csuklón hordható elektronikus eszköz néven fut. A dokumentumban érdemes végignézni az ábrákat is. A menüben a hivatkozott dokumentumokra kattintva pedig láthatjuk, hogy három igen hasonló találmány került azóta az adatbázisba, egy a Google, egy a BlackBerry és egy a Motorola neve alatt.watch-apple-patent-szabadalom.png

Szintén a legjobb találmányok listáján találhatjuk a „Blackphone”-t, mely biztonságos, lekövethetetlen telefonálást tesz lehetővé. Ennek a megoldásnak is utánajártunk a szabadalmi iratának, melyet itt érnek el.blackphone-szabadalom.jpg

A cikkben számomra a leghasznosabb és valóban a legjobb találmánynak a „vezetéknélküli elektromosság” (wireless electricity=witricity) tűnik, mely az MIT (Massachusetts Institute of Technology, Bostonban) szabadalmi bejelentésén alapszik. A világhírű műszaki egyetemről eddig is tudtuk, hogy zsenik járnak oda, most csak még egy okot adtak erre. Ki ne álmodna arról, hogy mobilját vezeték nélkül töltse, vagy a süteményt a szoba kellős közepén készítse el, anélkül, hogy a drótok rövidsége befolyásolná a munkánkat? A találmányon az elektromos autók töltése kapcsán kezdtek el kísérletezni, 2006-ban nyújtották be egyébként ezzel kapcsolatban az első leírásukat. Nem meglepő, hogy ennyi év kell ennek tökéletesítésére. Szép, és ezek szerint már nem annyira távoli jövő, ha előbb-utóbb minden vezeték nélkül tud majd működni. A WiTricity cég a honlapján egyébként becsületesen beszámol minden egyes szabadalomról, országonként, állapotonként szétszedve. Ők az MIT-nak fizetik a licencdíjat cserébe a találmányok használati jogáért. Hasznosítási szerződés (licencszerződés) keretében a szabadalmas, illetve a szabadalmi igény jogosultja engedélyt ad a találmány hasznosítására, a hasznosító pedig köteles díjat fizetni.witricity-patent-szabadalom.jpg

Amennyiben jó ötleted van, feltaláltál valamit, vagy céged márkanevének védelmével kapcsolatban akadna kérdésed, bátran fordulj hozzánk. E-mailekre is szívesen válaszolunk, de személyes tanácsadásra is van lehetőség. Jó lenne, ha a magyarokból újra előbújna a kreativitás, a méltán híres feltalálói készség, és ma is ellátnánk a világot fantasztikus magyar találmányokkal!

Itt a 2013-as, itt pedig a 2012-es válogatást is megnézheted. Ezekben a felsorolásokban is számos világhírű, nagy változást hozó megoldások szerepeltek.

 

Pintz Zsófia

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr396939633

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gőzölős vasaló a karácsony slágerterméke lehet (18+) 2014.11.29. 23:25:02

A művelt nyugaton a herevasalás mellett a puncigőzölés is egyre népszerűbb. Célszerű tehát beruházni egy jó minőségű többfunkciós termékre. Vasalóra fel! Zelk Zoltán gyerekversét meg, ami szerint "apa mosdik, anya főz" hamarosan lehet is majd kukázni,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2014.11.29. 11:25:47

Egy kicsit félrevezetőnek érzem a címet, mert az 25 szabadalmat említ, míg a cikk csupán egy párat. Értem, hogy a Time eredeti cikkében van 25, de szerintem akkor is érdemes lehetne tán átfogalmazni a címet - vagy kibővíteni a cikket, pláne, ha az első alcím úgy hangzik, hogy "Lássuk, mi került a listára 2014-ben" - ez után már csak illik egy teljes felsorolást adni ;)

Ja, és azért szívesen meghallgatnám, mennyiben tartja olyan fontosnak a Time a légdeszka kifejlesztését, hogy szerintük helye van a top 25-ben (szerintem csupán a gyógyszerészetben született 25 jóval fontosabb találmány 2014-ben - aminek még nem is értünk a végére, ugyebár...) - de, persze, ez már nem c ikk sara, hanem a Time-é.

Alick 2014.11.29. 11:52:11

"lebegő gördeszka"

már csak antigravitációs megoldás kellene, hogy bárhol használni lehessen.

"vezetéknélküli elektromosság"

az MIT most kezdi kapisgálni azt, amit Tesla már sok-sok évtizede realizált

Alick 2014.11.29. 11:58:53

Igazság szerint a vezetéknélküli energiatovábbítás esetében az elv nem is lehetne szabadalomképes, csak az implementációk... de mit várjon az ember egy olyan országtól, ahol a duplakattintás szabadalmaztatható.

-BZs- 2014.11.29. 12:07:59

Szelfi bot? Ez aztán a rohadt nagy találmány. De én már kitaláltam egy tovább fejlesztett verzióját. :D Majd ha meg keres a feltalálója, némi jutalék ellenében elárulom neki. :D

Goyo 2014.11.29. 12:13:13

@bioLarzen: A légdeszka miatt sikerült pénzt kalapozni a technológia csiszolására. A technológiát pedig legvalószínűbb, hogy földrengésbiztos épületek megalkotására fogják majd használni.

_zahnrad 2014.11.29. 12:22:06

Érdekes, hogy a hatékonyság és a zöld megoldások hajszolása közben a hipszter, jól kinéző dolgok hogy háttérbe szorítják az első két elvet. Ugyanis a vezeték nélküli energiatovábbítás minden csak nem hatékony és egészséges. Szívesen lakik az ember erősáramú távvezeték közelében? Nem, mert rákot kaphat. Erre mit csinál? Önként a saját szobájába rak egy erős elektromomágneses teret?

Netuddki. 2014.11.29. 12:45:27

Számomra az az elképesztő, hogy olyan dolgokra adnak szabadalmi jogot:

1. Ami a jelenlegi technikai fejlettségi szinten egyszerűen nem megvalósítható.
Például légdeszka. Ha én mondjuk megoldanám a technikai problémát, ami által mondjuk bárhol lehetne használni az eszközt, milyen jogon ne csinálhatnák légdeszkát és árulhatnám? Nem csengetnék egy centet sem egy ilyen szabadalmi trollnak az tuti. Főleg, hogy a vissza a jövőbe ki tudja hányadik részében is már benne volt.

2. Teljesen közönséges, mindennap használatos eszköz.
Például "csuklón hordható elektronikus eszköz". Röhög a vakbelem. 30 éve vagy még régebben már gyártottak csuklón hordható tévét! Karcórát (direkt írtam így). Egyszerűen komolytalan egy olyan szabadalmi hivatal amelyik ilyenre engedélyt ad ki.

efi 2014.11.29. 12:49:08

@Alick:
Antigravitációs gördeszka azért is jó lenne, mert akkor ha abból 10000-et összecelluxozunk gond nélkül meglátogathatjuk egy fekete lyuk felszínét és vissza is jöhetünk.

Alick 2014.11.29. 13:00:00

@efi: sajnos nem jó, mert a gravitációs gradiens az eseményhorizonthoz közeledve már olyan erős, hogy eltépi a celluxot. :)

efi 2014.11.29. 19:57:39

@Alick:
Elvicceled itt a dolgokat.
Azt már te sem tagadhatod viszont, hogy 3 és fél kiló antianyaggal a zsebemben - ami köztudomásúan antigravitációs hatású - megejthetem a látogatást.

bioLarzen 2014.11.30. 00:01:35

@Goyo:
Aha. Akkor mea culpa ;)
süti beállítások módosítása