Szabadalmi blog

Európa legnagyobb sarcát vetik ki a feltaláló cégekre

2016. április 01. 15:09 - tobias_wutzli

Továbbra is 50 éves mélyponton az innovációvédelem. Sarcolásban viszont Európa Bajnokságot nyertünk

lephaft-talalmany-kopaszok.jpg

Megvágunk, ha szabadalmaztatsz” szlogen helyett „Ügyfélbarát hatóság” alcímmel számolt be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Bendzsel Miklós 2015-ös tevékenységéről.

A Hivatal 633 nemzeti szabadalmi bejelentést fogadott 2015-ben, amely szám messze elmarad az innovációs nemzeti önvédelem kívánatosnak tartott 3500-as értékétől, illetve az Afrikát is magában foglaló világátlag 3600-as értékétől. A 600-as nagyságrendű szám azt jelzi, hogy védtelen a magyar innováció, a fejlesztők inkább nem jelentik be szabadalmi oltalomra találmányaikat. Ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy könnyebben nyúlják le azt a külföldi versenytársak. Az ötször nagyobb - és nem kreatívabb - Koreában ennek az innovációvédelmi mutatónak az értéke több mint kétszázezer.

A magyar feltalálók passzivitása mögött egyrészt lehet a szabadalmi hivatallal szembeni bizalomvesztés, annak titoktartási, pontosabban „titokban nem tartási” botrányai miatt. Ugyancsak ok lehet a szabadalmi hivatal lassúsága, és az ennek következtében fennálló jogbizonytalanság. Bár hivatali elbírálónként átlagosan havi 1, azaz egy nemzeti szabadalmi bejelentés érkezik az SZTNH-ba, mégis 1700 feletti ügyhátralékkal rendelkezik. Míg nálunk évekig tart a szabadalmaztatás, a magyar kormányhivatal más országok számára 3-4 hónapos határidővel vállal szabadalmi vizsgálatot. E „szorgalom” okát nem nehéz kitalálni.

A passzivitás legfontosabb oka viszont elsősorban a magas költségekben keresendő. Ma egy szabadalmi bejelentés elkészítésének szabadalmi ügyvivői munkadíja kutatással, áfá-val megközelíti az egymillió forintot. Ugyancsak egymillió forint környékén van egy magyar szabadalom átlagos idejű fenntartása, ha csak nem magánszemélyként jár el a feltaláló.

A piaci alapú szabadalmi ügyvivői díjjal nincs állami teendő, ennyi és kész. Több szakembert kell képezni, és akkor talán a nagyobb verseny lejjebb viszi az árat. Van azonban egy olyan megoldás, amely Szegények szabadalma munkacím alatt fut, és amely ingyenesen elérhető a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesületen keresztül. Blogunk kipróbálta. Titkosított felületen kell választ adni a találmányt érintő kérdésekre. Ha értelmes válaszokat adunk, akkor a komplett szabadalmi bejelentési anyagot kiköpi a számítógép - bejelentési kérelemmel, benyújtási instrukcióval, mindennel együtt. Csak be kell adni a hivatalba. Mindezt egymilliónál olcsóbban teszi: konkrétan ingyen!

A magas szabadalmi fenntartási díjakat azonban nyugodtan lehet sarcnak nevezni, és ebben lenne állami rezsicsökkentési teendő. A szabadalmi hivatal szerint az oltalom tíz éves fenntartási idejét célszerű alapul venni a díjak tekintetében. Ha összehasonlítjuk az európai adatokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a nem kisebb piacú Oroszországban 10 év alatt 50.000 Ft-ot, míg nálunk közel 1.000.000 Ft-ot fizet ki egy kisvállalkozás szabadalmi oltalmának fenntartására.

A magyar kormányhivatal 20x annyi szabadalmi díjat szed be a kkv-któl, mint az oroszok, de még a svájci díjnak is a dupláját fizetjük. 

Az Európai Unió viszonylatában már megjelent blogunkon az alábbi összehasonlító ábra:

eu-elso10-evdij.jpg

Az ábrából látható, hogy a magyar sarc közel háromszorosa az átlagnak, és közel duplája a 2. helyezettnek.

A „kormányhivatalnak felettes, illetve felügyeleti szerve nincs”, hirdeti a hivatal weblapja, és ez sajnos meg is látszik tevékenységén, mióta a 2. Gyurcsány kormány (Gy. Németh Erzsébet miatt büntetve az SZDSZ-t) elvette a gazdasági tárcától a felügyeletet. A felálláson a Fidesz sem változtatott, az igazságügyi miniszter csupán a törvényességre ügyel - egyébként lenne e téren is bőven dolga...

Talán e fejetlenség és felügyelet nélkül hagyás is lehet az oka, hogy az igazságügyi miniszter csak „tájékozódik” a hivatalt érintő ügyekről, az érdemi intézkedések azonban rendre elmaradnak.

Az MSZTE civil szervezet már javasolta az igazságügyi miniszternek, hogy legalább az EU átlagra mérsékeljék a díjat. Amint az Trócsányi László miniszter úr válaszának 4. lapjáról kiderül, az SZTNH egyszerűen hazudott a miniszternek. A hivatal azt állította ugyanis, hogy a magyar szabadalmi fenntartási díjak a középmezőnyben helyezkednek el. Tekintve, hogy csupán 28 ország 10-10 évre eső adatait kell összehasonlítható módon összeadni, bárki ellenőrizheti a valóságot a fenntartási díjakra vonatkozó európai hatósági honlapon.

További cikkeink a hazai innovációvédelem helyzete után érdeklődőknek:

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr948552596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.02. 20:00:40

Ja. Nekem egy magyar meg egy nemzetközi kb 2 milliómba volt. De Orbánisztanban nem is érdekesek a szabadalmak, hiszen Mészáros Lőrinc mindenhez ért.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.02. 20:02:11

Viszont azt érdemes lenne szabadalmaztatni, hogy lehet ennyi birkát összeterelni tapsolni.
Minden diktátor óriási jogdíjakat fizethetne így Orbánnak.

elemes 2016.04.02. 23:42:07

az alacsony szabadalmi díjak nem véletlenül a szabadalmi trollkodás melegágya?

bIQa 2016.04.03. 00:14:29

Siralmas feltalálónak lenni, és nem csak az SZTNH miatt, hanem úgy általában. A hasznosító tojik a jogaimra, pereskedni meg több millió kapásból. Igazi aknamező, kétszer is meggondolja bárki épeszű hogy nekivágjon. Nem vélelen hogy így áll az innováció ügye, ezt ki merem jelenteni két évtized tapasztalata alapján

Afrika steht an der Elbe 2016.04.03. 00:32:34

Biztos jobb világ lenne, ha az egy egérkattintást a kettő helyett szabadalom védené 20 évig.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.03. 07:00:25

@Punxsutawney Mormota: Ja,ja. :-)) A moderátor vezérelt atomreaktor ötletemnek már neki sem álltam szabadalmaztatni, mert úgysem érném meg hogy bármi is legyen belőle.
@elemes: De.
@bIQa: És ha valami komolyat találsz ki, ahhoz nincs meg itthon a technológia, még csak labor szinten sem tudod összerakni. Mondjuk egy magas hőmérsékletű kalorimétert.
@Afrika steht an der Elbe: Te soha, semmilyen értelmeset nem vagy képes írni?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.04.03. 07:47:29

Én még nem szabasdalmaztattam semmit, de nagyon el tudom képzelni, hogy bárki akinek van egy jó ötlete az inkább elmegy ebből az országból, mert itt a szabadalmaztatás problémájába csak berokkani lehet.
Miért van az, hogy a gazdaságilag sikeres országokban sokkal egyszereűbb a szabadalmaztatás? Például Japánban a Toyota autógyár maga csinál olyan ötletbörzéket, ahol a dolgozói a gyár költségén valósíthatják meg a legőrültebb ötleteiket is?
Valószínűleg nem azért , hogy a dolgozók kikapcsolódhassanak, hanem a gyár jól felfogott érdke, hogy a jónak bizonyuló ötletek gyáron belül maradjanak (a gyár szabadalmaztassa őket, a dolgozó bevonásával). Innen már csak egy lépés lenne ezt a munkamódszert átültetni ország léptékbe, és akkor nem járnánk sokadszorra is úgy mint anno a bűvöskockával.

elemes 2016.04.03. 08:07:51

@The Ghost Wolf:

"Miért van az, hogy a gazdaságilag sikeres országokban sokkal egyszereűbb a szabadalmaztatás? "

1. Nem feltétlenül a szabadalmaztatás egyszerűsége a siker titka.

2. Valóban komoly találmányt nem szabadalmaztatnak manapság -- ez kb annyit jelentene, hogy a terveket átadod a kinézereknek. Inkább csak megkeresik azt a részét, amelyik nélkül nagyon költséges a lemásolás, és csak azt szabadalmaztatják. Vagy olyanokat, mint a lekerekített sarkű téglalap.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.03. 08:20:58

@The Ghost Wolf: "Miért van az, hogy a gazdaságilag sikeres országokban sokkal egyszereűbb a szabadalmaztatás? "
Azért mert tudják, hogy az igazi haszon az újdonságokon van. De nem ez a gazdasági siker titka, hanem az hogy rögtön ott van mögötte az a technológia amivel megcsinálják. Csak mondok egy példát. Magashőmérsékletű reakcióban - 1000 fok - fejlődő hidrogéngázhoz speciális ötvözet kell, hogy az ne diffundáljon ki. Már ilyen ötvözetet sem lehet itthon elérni, hegeszteni pedig senki sem képes itthon úgy hogy a varratoknál ne szivárogjon.
Mit mondjak? A GE űrhajózással foglalkozó részlegében egy nap alatt összerakják azt a kisérletet - sima magashőmérsékletű szervetlen kémiai - amit te itthon egy egyetemen sem tudsz összerakni évek alatt sem.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.03. 08:26:27

@elemes: "Inkább csak megkeresik azt a részét, amelyik nélkül nagyon költséges a lemásolás, és csak azt szabadalmaztatják."
Ez bizony így van. A szabadalom az eljárás kitanítását jelenti. Tehát ha van az eljárásnak egy kulcsmomentuma, ami nélkül nem működik, elég azt szabadalmaztatnod.
Meg ha a teljes eljárást leírod - amellett hogy ezzel kiadtál mindent a konkurrenciának - de valahol tévedtél benne és balmenetes csavarral írtad le, de működik jobbmenetessel is, akkor szabadalmi pert indíthatsz az ellen, aki benyújta jobbmenetessel. Minnél szélesebb részt ölel fel a szabadalom, annál sanszosabb hogy valamit elfelejtesz.
Tehát csak a lényeget kell szabadalmaztatni, nem többet.
süti beállítások módosítása