Szabadalmi blog

5+1 vívmány esős napokra

2016. május 02. 11:28 - pintz

Ha nem bírod az esőt, de unod az esernyőt, a feltalálók ismét a segítségedre sietnek!

esos-talalmanyok.jpg

Az emberi természet egyik fő sajátossága, hogy valamennyi olyan apró kényelmetlenség ellen, amelyet a föld többi élőlénye képes méltóságteljesen elfogadni, az embernek küszködnie kell. Az eső kapcsán akár hajat mosni nincs kedvünk, akár az esőben való megázás „pszichológiai hatásaira” hivatkozunk, talán egyik probléma sem olyan horderejű, hogy ne lenne orvosolható eresz alá beállással, vagy egy régi fantáziátlan esernyő használatával. Akinek viszont sok a pénze és kevés a büszkesége, a következő „vívmányokkal” is próbálkozhat. A következő három napra vonatkozó időjárás-előrejelzés alapján elkellhetnek.

idojaras-elorejelzes-160502.PNG
Forrás: köpönyeg.hu

 

1. A "Nagy munka kis eredményért"

hatizsak-esernyo-talalmanyok.jpg

Ezen két találmány (itt és itt) jól illusztrálja, hogyan kell az esernyőből rakétatudományt csinálni (a heves indulatoktól fűtött kommenteket megelőzve - igen, anglicizmus). Nehéz elképzelni azt a helyzetet, amelyben a ránézésre is körülményes szerkezetek a hagyományos esernyőhöz képest valóban számottevő hasznot hajtanának, kivéve, ha valaki zivatarban is ragaszkodik ahhoz, hogy hülyén nézzen ki biciklivel járjon - és esőkabátról még nem hallott.

2. A "PVC burka"

esernyo-fuggonnyel.jpg
Forrás

A fenti kép egyszerű ötleten alapuló és viszonylag praktikusnak tűnő találmányt ábrázol: az esernyő és az esőkabát előnyeit - több-kevesebb sikerrel - ötvöző eszközt akár hasznosnak is mondhatnánk. Átlátszatlan kivitelben (esetleg lyukakkal a szemeknek) a muszlim kultúrában még működhetne a dolog; így eredeti formájában viszont nem kelt túl jó benyomást, mivel az alatta álló embert vagy esőfóbiásnak, vagy kényszeresen tip-topnak képzeljük. Az esőben álló romantikus csókolózós jeleneteket pedig elfelejthetjük.

3. A "Rizsföldi paraszt"

esernyo-fejre.png

A dolgok túlbonyolítása helyett ez alkalommal az újrafeltalálásukra látunk példát. Az 1938-ban szabadalmaztatott "fejen viselt esernyő" leírását elnézve nem egyértelmű, milyen plusz hasznot tud felmutatni a kínai rizsföldekről mindannyiunk által ismert fejfedővel szemben. Egy szőrösszívű szabadalmi elbíráló például lehet, hogy újdonság és/vagy feltaláló tevékenység hiányára hivatkozva nem adta volna meg a szabadalmat. Ezért is érdemes mindig szabadalomkutatással kezdeni találmányunk védelmét.

4. A "Vákuumcsomagolt kedvenc"

kutyasator.GIF
Forrás

A 4-es számú képen a kutyafürdetés megspórolásának egyik különösen kegyetlen módját látjuk. A kedvencünk törzsére erősített rúd csillag alakú vázban ér véget, amely kitámasztja a minden bizonnyal örökösen ficánkoló nejlonsátrat - elöl légzőlyukakkal. Milyen figyelmes.

5. A „Kísérleti nyúl”

kutyaesernyo.png

A fenti rajz elsőre úgy néz ki, mintha Frakk hátára felszereltek volna egy vasalódeszkát, esetleg egy kisebb méretű kajakot. Bár a kedvencünk hátára szerelt műanyag teknő az előző megoldáshoz képest feltehetően valamivel több mozgásteret hagy, a 4. és 5. találmányokról összefoglalóan mégis ugyanazt lehet elmondani: ne tedd ezt a kutyáddal. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy az itt ábrázolt kutyafigurák által vágott szenvedő, illetve rettegő arcok megegyeznének saját kedvencünk reakciójával.

+1. Az „awwww”

kutyacsizma.jpg
Forrás

Végül, de nem utolsó sorban: ha a nappali bársonykanapéjára szokott ölebünket mindenképpen meg akarjunk óvni attól, hogy törékeny idegrendszerét esőben sétálva áramütésként érje tappancsai nedves felülettel való érintkezése, lássuk el speciálisan számára kifejlesztett csizmákkal, amelyek tervezésénél természetesen az individumot is figyelembe vették.

Ha neked ennél csak jobb ötleteid vannak, javasoljuk, hogy találmányodat szabadalmaztasd, mielőtt nyilvánosságra hoznád. A szabadalmaztatásról olvashatsz honlapunkon vagy jobban elmélyedhetsz a témában a "Találd fel magad" c. könyvben.

Ha komolyabb kaliberű feltalálók is érdekelnek, olvasd el cikkünket:

Ha ennél sokkal kevésbé vicces dolgokról is szeretnél tájékozódni a találmányok világából, akkor ajánljuk cikkünket:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr678679306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.05.03. 17:27:41

Valahogy mostanság akárhányszor harangozzák be mindenhonnan hogy szénné fogunk ázni itt alig csöpög valami.

prim 2016.05.03. 19:46:43

Softshell kabát+nadrág+goretext cipő=no problem A hagyományos formák helyett a vizálló anyagokra kell helyezni a hangsúlyt. Nanotechnologia.
süti beállítások módosítása