Szabadalmi blog

4 focis találmány, amit akár az idei EB-n is láthatnánk

2016. június 21. 16:24 - pintz

De nem látunk. Pedig nem csak érdekes, hanem kifejezetten hasznos találmányok is találhatók a listán.

A foci EB mánia keretében emlékezzünk meg azokról a focirajongókról is, akik technikai ötleteikkel, megoldásaikkal járultak hozzá a játékhoz. Az alábbiakban 4 szabadalmat kapott fejlesztést mutatunk be, a hasznostól az előreláthatóan bosszantóig.

Oroszi László irányítósávos cipője

oroszi-laszlo-futballcipo.jpg

adidas-predator-precision-cipo.jpgAz eredeti Oroszi és a meglehetősen bizarr külsejű, medvetalpra emlékeztető Precision nevű koppintás.

Oroszi László 1998-ban szabadalmaztatta különleges futballcipőjét. A találmány lényege, hogy a cipőre ragasztott, keménygumiból készült irányítósávoknak köszönhetően könnyebb irányítani a labdát. Oroszi szerencsétlenségére a feltalálók számára ismerős történetbe csöppent: Amikor elvitte bemutatni a cipőjét az Adidasnak, a vállalat a feltaláló ötlete alapján legyártotta a saját modelljeit Precision és Mania néven, jelentős bevételre szert téve. A bírósági hercehurca több mint egy évtizedig tartott: az Adidas feltehetően abban bízott, hogy a feltaláló pénzszűkében fel fogja adni a pereskedést. 2014-ben viszont a bíróság végül kimondta, hogy az Adidas kártérítéssel tartozik Oroszinak.

 

Maruzsi László játékvezetői működést segítő rendszere

maruzsi-system.jpg

A 2003-ban szabadalmaztatott Maruzsi System néven is ismert találmány bevezetése napjainkban is zajlik. Maruzsi a 2002-es labdarúgó-világbajnokságon azt tapasztalta, hogy a bírók több esetben hibás ítéletet hoztak - egy-egy csapat kárára. A Maruzsi System lényege, hogy a pálya fölé felszerelt 8-12 kamera követi a játékosok mozgását és rögzíti, amikor a labda áthalad az alap- oldal- és gólvonalakon. A felvételeket számítógép elemzi, majd az eredményt rádiójelekkel a partjelző zászló rúdjára továbbítja, ezzel segítve a futballbírót a korrekt ítélet meghozásában. Maruzsi találmányairól több előző cikkünkben is írtunk.

 

 Cowan Jonathan állítható szélességű kapuja

jonathan-allithato-kapu.jpgA „moving the goalposts” nevű angol metafora eddigi legeszményibb kiteljesedése.

Nagy vicc lenne, ha az egyik ismert focicsapat a nagyközönség előtt azt új technikai fejlesztésként beállítva elérné, hogy bevethesse az állítható szélességű kaput. Komolyra fordítva a szót, a sikerélmény garantálása szempontjából talán a hétköznapokban lehet valami haszna: minden edző tudja, hogy ha profik akarunk lenni, nem lehet elég korán kezdeni, kétévesekben viszont nem könnyű fenntartani a motivációt. E találmány segítségével viszont észrevétlenül minden héten egy kicsivel szűkebbre lehet szabni a kaput amibe a totyogók betalálhatnak.

 

Schatzinger Ludwig világító hálója

ludwig-vilagito-halo.jpg

A fenti találmány leleményessége kétségkívül elismerésre méltó, mégsem hibáztathatnak, ha futballszurkolóként a nemtetszésünkkel találkozik. A fontosabb meccseken lassan minden szabad felületet reklám fed; a gyep egyelőre a ritka kivétel, nem csodálnám azonban, ha a közeljövőben nagy zöld vetítővászonként kezdenék használni - a fenébe a látási viszonyokkal.

labdarugas-qatar-airways.jpgRepülj a Qatar Airways-el!

labdarugas-emirates.jpgNe, inkább az Emirates-el!

A fenti rajz láttán például bizonyára már ott van lelki szemeink előtt, ahogy egy fergeteges gól után a kapu hálóján diadalmasan kigyullad az BURGER KING - vagy tetszőleges másik multinacionális vállalat – logója, elintézve, hogy a gól fölött érzett örömünket ezentúl hogy, hogy nem, mindörökké a Burger King márkanévhez kapcsoljuk.

Ha szereted a sportokat, olvasd el alábbi cikkeinket is:

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

A Szabadalmi blog tényfeltáró cikkei:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr48828154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PublicEnemy 2016.06.23. 13:06:50

Az Adidas már '94-ben kiadta a Predatort,amelynek a lábfej része bordázott gumi volt.Ez is a labda irányíthatóságát befolyásolta. A Precision ennek egy továbbfejlesztett változata. Mitől volt Oroszi ötlete egyedi,forradalmi? Komolyan kérdem,mert nem értem.

pintz · http://www.pintz.hu 2016.06.24. 12:26:28

@PublicEnemy: a szabadalmat kapó találmányok, műszaki megoldások sokszor nem óriási, forradalmi újítások, hanem egy meglévő megoldás továbbfejlesztései. A szabadalmi hivatalok azonban minden esetben vizsgálják az úgynevezett feltalálói lépést, illetve hogy a találmány a technika állásához képest tartalmaz-e újdonságot. Mivel az Adidasnak volt korábbi, részint hasonló szabadalma, illetve a Predatort is piacra dobták, az ő megoldásuk a technika állásához tartozott, amelyhez képest, mivel Oroszi megoldása szabadalmat kapott, újdonságtartalommal kellett bírnia, amelyet aztán az Adidas lekoppintott, legalábbis a bíróság végül ezt állapította meg.
süti beállítások módosítása